Ultima oră

40 de profesori si salariati ai Universitatii Bioterra, cercetati pentru coruptie si fals

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 2090 vizualizări
22 de perchezitii au loc in Bucuresti, Ilfov, Valcea si Olt/ Rectorul Bioterra: Un profesor este acuzat de coruptie la Tribunalul Valcea, se fac perchezitii la domiciliul sau si in intreaga Universitate ; Circa 40 de cadre didactice si salariati ai unei universitati private cu sediul in Bucuresti vor fi audiati pentru fapte de coruptie si fals, informeaza Politia Romana. Autoritatile fac 22 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Valcea si Olt, a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Valcea.


Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca ar fi vorba de Universitatea Bioterra, unde profesori ar fi pretins bani de la studenti pentru acordarea unor note mai mari la licenta.

UPDATE 2 11:15 Declaratiile date jurnalistilor de catre rectorul Cornel Trandafir:

  • Au intrat intr-o activitate de perchezitionare a secretariatelor si a altor departamente ale universitatii. Exista pe rolul tribunalului Valcea un dosar in care este invinuit un cadru didactic pentru fapte de coruptie si in momentul de fata asteptam sa vedem despre ce este vorba, sa lauam si noi la cunostinta relcamatiile facute la adresa colegului nostru. Am inteles ca se afla la domiciliu, unde locuinta este perchezitionata.
  • Conducerea nu stie nimic. In mod normal ar trebui sa fiu chemat si eu in calitate de Rector. Cautam documentele respective, date despre studenti, absolventi, cadre didactice. Suntem deschisi, am permsi acces in absolut toate compartimentele.
  • Profesorul invinuit preda in Bucuresti de 3-4 ani cred. Este cadru didactic la Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor alimentare.
  • Presupun ca in urma perchezitiilor vor fi ridicate documente. Actiunea este coordonata de politie si supervizorul este prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea. In momentul de fata se afla in toata Universitatea. Ne straduim sa ii ajutam.
  • Nu mi s-a cerut un punct de vedere, mi s-au cerut date - de cand este angajata persoana, ce fel de contract de munca i s-a incheiat, fisa postului etc. In afara acestor date s-au mai cerut date despre fosti studenti, cautam sa-i identificam, s-ar putea sa fie greseli ale numelor de familie, sa nu fie studentii nostri.
  • In Ramnicu Valcea universitatea nu are filiala.
  • Chiar nu stiu cu ce as putea fi acuzat. Sigur ca in activitatea fiecaruia pot sa apara si greseli, insa nu e vorba de greseli de natura penala. 

UPDATE Ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca va trimite un corp de control la Universitatea Bioterrra.

Potrivit reprezentantului IPJ Valcea, chestorul Lucian Muntean, in judetul Valcea au loc perchezitii la cele doua domicilii ale unui angajat. Acesta insa nu a dat mai multe detalii, informeaza Agerpres.

 Rectorul Universitatii Bioterra este conf. univ. dr. Cornel Trandafir, potrivit site-ului institutiei, iar presedintele este prof. univ. dr. Nicolae Ion, rectorul fondator.

"In aceasta dimineata, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, impreuna cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Valcea si D.G.P.M.B., sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea, efectueaza 22 de perchezitii in municipiul Bucuresti, si in judetele Ilfov, Valcea si Olt. In cauza se efectueaza cercetari fata de mai multe cadre didactice si salariati ai unei institutii de invatamant superior din municipiul Bucuresti, pentru fapte de coruptie si fals. Aproximativ 40 de persoane vor fi conduse la audieri urmand ca, in functie de rezultatul acestora, sa se dispuna masuri legale. In cursul zilei vom reveni cu alte amanunte", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Universitatea Bioterra a mai fost implicata in anul 2000 intr-un scandal legat de diplome, scrie Mediafax.

Amintim ca, potrivit Clasificarii universitatilor realizate in septembrie anul trecut de Asociatia Universitatilor Europene, Universitatea Bioterra din Bucuresti face parte din ultima categorie valorica, cea a Universitatilor Centrate pe Educatie (categoria a III-a). In ce priveste Ierarhizarea programelor de studii, Universitatea Bioterra din Bucuresti are cele mai slabe programe de studii (categoria E) pe Drept.

In ierarhizarea programelor de studii, A reprezinta categoria celor mai performante programe, iar E categoria celor mai putin performante. Programele Universitatii Bioterra din Bucuresti au fost ierarhizate in categoria D pe domeniul Ingineria produselor alimentare si pe domeniul Inginerie si management, iar pe domeniul Drept in categoria E.

www.hotnews.ro


Anchetă la Universitatea Bioterra: Doi şefi de

lucrări la Drept şi Expertiză produse

Alimentare, puşi sub acuzare

Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, şi pe Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă.

  •  

Anchetă la Universitatea Bioterra: Doi şefi de lucrări la Drept şi Expertiză produse Alimentare, puşi sub acuzare (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"În cauză, procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Florin Adrian Gulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti - Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, pe care îl acuzã de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale şi Laura Harcan, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra - Facultatea de Drept, pentru fals intelectual", explică Ministerul Public.

În prezent sunt în derulare percheziţii, fiind vizaţi de cercetări doi profesori universitari, cinci salariaţi din cadrul unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti, respectiv Universitatea Bioterra, care, în cursul zilei de joi vor fi conduşi la sediul Parchetului, iar procurorii vor decide asupra măsurilor procesuale ce se vor impune în cauză.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul  Vâlcea au audiat, până la ora transmiterii acestei ştiri, nouă persoane.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie- iulie, profesorul Dulugeac ar fi furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti.

De asemenea, acesta cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii ar fi modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene.

Anchetatorii au făcut 19 percheziţii în Bucureşti - una domiciliară şi alte 18 la Universitatea Bioterra -, una în Olt, una în Drăgăşani şi una în Ilfov


www.mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.