Morţii sunt de vină pentru accidentul de muncă de la crama Odovitis
Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea au încheiat ancheta în cazul accidentului de muncă produs pe 14 iunie, la societatea de vinificaţie Odovitis, din comuna Jariştea. În urma accidentului de acum trei luni, doi muncitori au murit intoxicaţi cu bioxidul de carbon degajat de la fermetarea vinului. Inspectorul şef al ITM Vrancea, Eliza Botezatu, a concluzionat că vina producerii accidentului aparţine muncitorilor, care nu au respectat normele de protecţie a muncii. Cu toate acestea, familiile îndoliate vor primi un ajutor din partea statului. “Cercetarea în cazul respectiv a fost încheiată recent, inspectorii noştri găsind incidentul ca fiind un accident de muncă. Angajatorul a fost găsit cu cateva deficienţe pentru care a şi fost amendat, dar nu are legătură directorul cu accidentul. Vina aparţine angajatului. Chiar şi aşa, statul ajută urmaşii cu un ajutor de înmormantare şi cu o pensie. Noi am trimis toate actele necesare la Casa de Pensii, rămanand ca urmaşii celor doi angajaţi să ia legătura cu reprezentanţii instituţiei respective”, a declarat Eliza Botezatu, şefa ITM. La jumătatea lunii iunie, doi bărbaţi au murit după ce s-au intoxicat cu substanţa periculoasă. Soţia unuia dintre bărbaţi, angajată la randul său la societatea SC Odovitis Jariştea, a descoperit trupurile fără viaţă ale celor doi. Ştefan Bahamaţ, 41 ani, din Jariştea, şi Maricel Dinu, 42 ani, din Broşteni, lucrau la societatea de producere a vinului din comuna Jariştea, ce aparţine inginerului Porumb. Bărbaţii au murit după ce au intrat într-o cameră unde era o cantitate mare de bioxid de carbon. Cei doi au încercat să spele cateva bazine unde se ţinea vinul, însă au inhalat gaz toxic provenit de la fermentaţia băuturilor. Punctul de lucru din comuna Jariştea a fost închis temporar, după incident, dar a fost redeschis ulterior. Accidentul a avut loc la crama inginerului Adrian Porumb din Jariştea, unde bărbaţii erau angajaţi de şapte ani. De profesie inginer horticol, Adrian Porumb este cunoscut pentru lansarea unui vin special pentru călători, botezat “Vinul turistului”. (D. CHIRIAC, S. TUDOSE)
Aprindeţi lumanarea cand intraţi în cramă!
“Controlaţi cisternele, budanele şi căzile înainte de a intra în ele cu ajutorul unei lumanări aprinse. Stingerea lumanării arată prezenţa bioxidului de carbon”, se arată într-un avertisment prezent la intrarea în cramele fostelor unităţi de vinificaţie de pe vremea comunismului. De altfel, angajatorii din domeniu sunt obligaţi să-i instruiască pe angajaţi cu privire la protecţia muncii în zone considerate periculoase. Tocmai din acest motiv, muncitorul care intră într-o cramă în care fermentează vinul este asistat întotdeauna de un alt coleg, pentru a putea fi salvat în timp util. “Acesta intră treptat în cramă cu lumanarea aprinsă, un metru, maxim doi, să se convingă că nu e nici un fel de pericol”, ne-a declarat unul dintre vechii cramagii ai judeţului. De-a lungul anilor, mulţi oameni au murit în podgorie după ce au intrat fără protecţie în beciuri sau în budanele în care s-a păstrat vinul. (S. V.)