Ultima oră

ANI: Ministrul Sanatatii, in conflict de interese. Vasile Cepoi este acuzat de coruptie UPDATE

Ziarul de Vrancea
25 sep 2012 1022 vizualizări
ORA 11:30 Guvern: Cepoi isi pierde pozitia de ministru daca acuzatiile ANI se confirma prin decizie definitiva

Ministrul Sanatatii se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in cazul in care este acuzat de ANI si isi va pierde pozitia de ministru daca se va ajunge la o decizie definitiva care sa confirme acuzatiile, transmite Guvernul.

"Guvernul a luat act de existenta actiunii ANI in ceea ce il priveste pe ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, in legatura cu indiciile referitoare la savarsirea infractiunii de conflict de interese. Acuzatiile sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp. Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in acest caz. Daca se va ajunge la o decizie definitiva in acest caz, care sa confirme acuzatiile care au fost aduse in acest moment, domnul Vasile Cepoi isi va pierde pozitia de ministru in Guvernul Romaniei", transmite Executivul.

Guvernul mai asigura ca are tot interesul ca astfel de situatii sa fie lamurite si finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activitatii sale.

ORA  11:00

Cepoi: Atitudinea ANI este neetica, imi rezerv dreptul de a actiona institutia in instanta

Ministrul Vasile Cepoi a declarat ca inainte de a intra in proiect a consultat juristii, care i-au spus ca nu e conflict de interese, precizand ca atitudinea ANI este neetica si ca isi rezerva dreptul de a actiona institutia in instanta pentru afectarea imaginii sale publice.

"Eu, inainte de a intra in proiect, am consultat legea si juristii. Acestia mi-au spus ca nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul ca organismele care se ocupa de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregula. Am facut publice datele privind acest proiect inca din luna februarie, cu toate detaliile aferente", a spus ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

El considera "neetica" atitudinea ANI de a-l "sanctiona prin stirbirea imaginii publice" inainte de a se dovedi ca suspiciunile celor care l-au reclamat au fost confirmate de catre instanta.

"Imi rezerv dreptul de a actiona in instanta ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidentialitatii pe care chiar ANI il invoca in finalul comunicatului de presa. Este hilar. Nu inteleg pe cine serveste ANI dand acest comunicat inainte sa existe o sentinta", a adaugat Vasile Cepoi.

ORA 10:00

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", ambele institutii fiind parti in acest proiect, spune ca tot scandalul a aparut doar pentru a ataca guvernul Ponta.

"Nu era normal sa apara asa ceva? ANI trebuie sa se lege de toata lumea. Ministrul Vasile Cepoi nu se afla in conflict de interese cand a inceput proiectul, nu era nicio problema. In toate actele depuse la proiect era precizata functia pe care o indeplinea si proiectul a fost aprobat. Nu s-a incalcat nicio regula. Aceeasi problema a fost si in cazul Ecaterinei Andronescu, care era rector, ministru si manager de proiect, iar instanta a decis ca nu era conflict de interese", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Cat priveste sumele pe care ministrul Cepoi le-a primit in cadrul proiectului, rectorul UMF spune ca era normal sa se intample asa.

"A luat poate chiar mai putin decat altii, in conditiile in care a tinut cursuri in toata tara in timpul lui liber. Daca muncesti intr-un proiect, nu e normal sa fii platit?", a mai spus prof.dr. Astarastoae.

Comunicatul ANI

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, de catre VASILE CEPOI, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii.

(potrivit dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv).

Sub aspect procedural, au fost indeplinite cerintele Legii nr. 176/2010, referitoare la instiintarea persoanelor evaluate, VASILE CEPOI fiind informat, la data de 12.05.2011, respectiv, data de 09.08.2012, despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 03.09.2012, VASILE CEPOI, insotit de aparatorul ales, s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare. Totodata, acesta a depus la dosar un punct de vedere.

VASILE CEPOI a detinut, in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi, functiile de Director executiv (in perioada 27.03 - 25.05.2009) si Director coordonator (26.05.2009 - 16.08.2010). Incepand cu 08.09.2010, lui VASILE CEPOI i-au fost delegate atributiile si responsabilitatile specifice functiei publice de conducere vacante de Director executiv. Ulterior, la 04.11.2010, acesta a fost numit in functia publica de conducere de Director executiv al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in urma unui concurs. VASILE CEPOI a detinut aceasta functie pana la data numirii in functia de Ministru al Sanatatii.

In urma evaluarilor demarate la data de 27.04.2011, s-au constatat urmatoarele:

- indicii privind posibila savarsire de catre VASILE CEPOI, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

In calitate de Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, VASILE CEPOI a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, VASILE CEPOI, impreuna cu sotia sa, au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia AMFITEATRU si de la partenerii: Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L.

Parteneri in cadrul proiectului au fost Fundatia AMFITEATRU (beneficiar), alaturi de Directia de Sanatate Publica Iasi, Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi si S.C. Info Educatia S.R.L.

Beneficiul patrimonial obtinut de VASILE CEPOI, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440 €).

In cadrul Proiectului "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania" - dezvoltat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POSDRU), VASILE CEPOI a detinut urmatoarele calitati:

- Manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010);

- Director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 - 05.12.2011);

- Trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 - 31.08.2011 si 01.10.2011 - 31.03.2012).

Avand in vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila savarsire de catre VASILE CEPOI, in prezent, Ministrul Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare.

AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE, 25 septembrie 2012

 

www.ziaruldeiasi

 

 

 

Vasile Cepoi: Nu am nimic de ascuns, merg la anchetatori fara rezerve pentru a-mi sustine punctul de vedere/ Ponta: I-am cerut domnului Cepoi sa se duca imediat la Parchet sa dea toate detaliile; se confirma, isi pierde functia


  Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat ca nu are nimic de ascuns si ca se va prezenta fara rezerve in fata anchetatorilor pentru a-si prezenta si sustine punctul de vedere in cazul acuzatiilor care i-au fost aduse de catre ANI privind conflictul de interese si infractiuni legate de fonduri UE, potrivit Mediafax. Premierul Victor Ponta a declarat, raspunzand unui intrebari, ca i-a cerut ministrului sa lamureasca "imediat" la Parchet acuzatiile si ca, daca acestea se confirma, isi va pierde functia.

"Se confirma, isi pierde functia. Eu i-am cerut domnului Cepoi sa se  duca imediat la parchet sa lamureasca lucrurile, sa mearga sa dea toate detaliile", a declarat Ponta jurnalistilor, dupa conferinta de presa de la Ministerul Economiei.

Guvernul a informat, marti, ca Vasile Cepoi se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in cazul in care este acuzat de ANI si isi va pierde pozitia de ministru daca se va ajunge la o decizie definitiva care sa confirme acuzatiile.

Ministrul Vasile Cepoi a precizat ca nu are nimic de ascuns si se va prezenta in fata anchetatorilor pentru a-si prezenta si sustine punctul de vedere in cazul acuzatiile care i-au fost aduse de catre ANI, priuvind un posibil conflict de interese si infractiuni legate de fonduri europene.

"Am respectat intotdeauna legea atat in calitate de medic, cat si in functiile pe care le-am detinut in administratia publica locala si centrala. Atunci cand nu am stiut interpreta legea, am consultat specialistii in domeniul juridic, asa cum s-a intamplat si in acest caz. Nu am nimic de ascuns si, ma voi prezenta, fara rezerve, la institutiile abilitate pentru a-mi prezenta si sustine punctul de vedere", a spus Vasile Cepoi, citat intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Ministrul a subliniat ca nu a tinut secreta participarea lui ca expert in proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Mai mult, Vasile Cepoi a precizat ca a facut publica participarea lui in proiect inca din luna decembrie 2011, cand a discutat subiectul chiar cu reprezentantii mass-media.

"Comunicatul Agentiei Nationale de Integritate anunta o suspiciune de incalcare a legii. Nu sunt de acord cu aceste metode de comunicare si, consider ca ANI a incalcat principiul confidentialitatii pe care il sustine chiar in comunicatul de presa. Ma consider sanctionat de catre ANI in mod nejustificat, deoarece imaginea mea a fost afectata iremediabil inainte de a se pronunta un verdict in acest sens. Din aceste considerente, imi rezerv dreptul de a actiona in justitie ANI pentru afectarea imaginii publice si neacordarea prezumtiei de nevinovatie", a mai spus Vasile Cepoi.

www.hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.