Ultima oră

Curtea Constitutionala a amanat pana pe 12 septembrie decizia privind validarea referendumului UPDATE

Ziarul de Vrancea
2 aug 2012 1479 vizualizări
CR a aminat pentru 12 septembrie decizia, cerind pina atunci verificarea tuturor listelor electorale. Pina atunci, Crin Antonescu ramine presedinte interimar si Traian Basescu presedinte suspendat.

17:40

COMUNICATUL DE PRESA Integral al CCR: 

In ziua de 2 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.i) din Constitutia Romaniei si al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in exercitarea atributiilor privitoare la organizarea si desfasurarea referendumului si la confirmarea rezultatelor acestuia, urmatoarele:

I. Verificarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizarile cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, formulate de Liga Internationala a Romanilor, cu sediul in Bucuresti, de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, de Presedintele Camerei Deputatilor si Presedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea si de Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, cu sediul in Bucuresti.

I. In ceea ce priveste prima cauza, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012.

Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta au transmis datele solicitate de Curtea Constitutionala sunt anexate prezentului comunicat de presa)

II. Cu privire la celelalte sesizari, in urma deliberarilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiate, contestatiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, contestatii formulate de Liga Internationala a Romanilor, cu sediul in Bucuresti, de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, de Presedintele Camerei Deputatilor si Presedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea si de Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului cu sediul in Bucuresti.
Hotararea este definitiva si general obligatorie.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Compartimentul relatii externe, relatii cu presa si protocol al Curtii Constitutionale 

17:19

CC a respins cu unanimitate de voturi contestatiile privind respectarea procedurii la referendum

Curtea Constitutionla a respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiate, contestatiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei.

17:12

CC a cerut Guvernului, pana in 31 august, listele actualizate in baza carora a organizat referendumul

Curtea Constitutionala a anuntat oficial ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul 

17:09

Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu a declarat ca nu se astepta la o asemenea decizie a Curtii Constitutionale si a aratat ca daca listele electorale permanente nu sunt reale, sau se pun sub semnul intrebarii, ar trebui invalidate si alegerile locale.

"Nu ma asteptam la o asemenea decizie. Din moment ce avem o lista anuntata de ministrul Administratiei si Internelor inainte de referendum, nu inteleg de unde au venit aceste neclaritati referitoare la listele electorale permanente. Daca se pun sub semnul intrebarii listele electorale permanente comunicate de MAI, daca listele electorale permanente nu sunt reale, cred ca trebuie sa fie invalidate si alegerile locale", a precizat Sulfina Barbu.

Ea a spus ca, in aceste conditii, sunt puse sub semnul intrebarii numarul de parlamentari, alegerile locale si parlamentare.

"Inseamna ca se pune sub semnul intrebarii si numarul de parlamentari. Numarul de parlamentari este in functie de populatia care apare pe listele permanente. Alegerile locale si parlamentare sunt puse sub semnul intrebarii", a spus Barbu.

Ea s-a intrebat unde este corectitudinea referendumului anuntata de Guvern.

"Acest Guvern a spus ca organizeaza foarte corect referendumul. Unde este corectitudinea in organizarea referendumului?", a spus Barbu.

16:40

Judecatoarea Aspazia Cojocaru a declarat, joi, dupa sedinta Curtii Constitutionale, ca din punctul sau de vedere referendumul trebuia anulat.

"Eu, dupa mine, trebuia anulat referendumul", a afirmat Cojocaru.

Intrebata care a fost votul privind amanarea unei decizii privind referendumul pentru 12 septembrie, judecatoarea spus: "Nu pot sa spun".

Ea a precizat ca s-au solicitat de la toate institutiile abiltate documente care vor trebui analizate.

16:00

CCR are nevoie de mai mult timp pentru a da un verdict.

09:00 

Curtea Constitutionala (CCR) a amanat pentru azi o decizie in privinta referendumului, dupa aproape sase ore de dezbateri miercuri pe marginea conditiilor de valabilitate a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. La aceasta ora, Curtea delibereaza daca referendumul este sau nu valid. 

CCR a anuntat miercuri seara ca amana dezbaterile pentru joi, la ora 09.00, si ca solicita informatii MAI si INS. "Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii", se arata intr-un comunicat al CCR.

Drept raspuns, Ministerul de Interne a comunicat cifra de la care s-a dat startul referendumul: 18.292.514. Ceea ce inseamna ca instututia condusa de Ion Rus pune punct unei campanii pornite din propriul partid, care incearca sa puna presiune pe CCR sa coboare pragul de validare, in baza unor cifre neoficiale privind numarul de alegatori din Romania.

Zegrean: Trebuie sa avem documente

"Noi suntem judecatori, noi trebuie sa avem documente trimise catre noi", a declarat presedintele CCR, Augustin Zegrean, explicand ca pe baza acestor documente se iau decizii si se raspunde la sesizari.

El a spus ca sesizarile catre Curte fac referire la faptul ca numarul cetatenilor inscrisi pe listele de vot este mai mare decat cifrele de la INS.

"Am cerut sa ne spuna care e cifra pe care o detin", a spus Zegrean.

Magistratii trebuie sa ia o decizie dupa ce Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Potrivit acestora, la urne au venit 8.459.052 de persoane, dintr-un total de 18.292.464 inscrise in listele electorale, ceea ce inseamna ca prezenta la vot a fost de 46,24%.

Potrivit legii, conditia de validare a referendumului este ca la acesta sa participe jumatate plus unu dintre alegatori, respectiv 9.146.234 de persoane.

Daca magistratii Curtii Constitutionale vor invalida referendumul, decizia se trimite in Parlament, care ia act, iar Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni.

Dupa prezentarea rezultatelor finale ale BEC, Parlamentul a transmis Curtii Constitutionale un punct de vedere in care cere sa ia in considerare prevederile ordonantei potrivit careia referendumul este valid indiferent de numarul participantilor. Cu toate acestea, presedintele Comisiei juridice a Senatului, pesedistul Toni Grebla, a declarat ca USL nu are nicio sansa la Curtea Constitutionala. Ion Iliescu, in schimb, sustine ca judecatorii nu pot sa nu ia in calcul ca aproape 8 milioane de romani au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

MAI: Am comunicat CC numarul de persoane aflate pe listele electorale la 29 iulie - 18.292.514

Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, ca institutiei i-au fost solicitate de catre Curtea Constitutionala precizari privind numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie si ca a fost deja comunicat ca acesta este de 18.292.514.

"Ministerul a primit, in cursul zilei de miercuri, aceasta solicitare din partea Curtii si, drept raspuns, a fost comunicat numarul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI inainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru.

In 24 iulie, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a anuntat ca numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

gandul.info

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un votant, acum 4306 zile, 17 ore, 23 minute, 6 secunde
Blaga manan c*acat sau macar partial atunci cand aduce in discutie numarul consilierilor locali alesi la 10 iunie.Pentru comuna Dumitresti numarul consilierilor locali s-a calculat in functie de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.