Ultima oră

VIDEO: Mama lui Alin Moldoveanu despre aurul de la Londra: “Harul Domnului şi 8 ore de muncă pe zi!”

Ziarul de Vrancea
30 iul 2012 5974 vizualizări
Focşăneanul Alin Moldoveanu a reuşit ieri o performanţă mare la Jocurile Olimpice de la Londra: prima medalie de aur pentru România, după ce s-a impus în proba de puşcă aer comprimat 10 m, din cadrul competiţiei de tir u “nu manca şi nu bea nici apă, ăsta este preţul acestei medalii”, spune mama campionului u puşca cu care a participat la Olimpiada de la Beijing este acum a unui tanăr care îi calcă pe urme u primul medaliat roman de la Londra aduce al şaselea titlu olimpic la tir pentru România

 Focşăneanul Alin Moldoveanu a reuşit să aducă pentru  Romania prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce s-a impus în proba de puşcă cu aer comprimat  la 10 metri, din cadrul competiţiei de tir. A dat dovadă de o precizie de lunetist. În timpul probei, sportivul a acumulat 702.1 puncte, medalia de argint revenindu-i italianului Niccolo Campriani, cu 701.5 puncte. Indianul Gagan Narang a obţinut medalia de bronz, cu 701.1 puncte. Finala a fost una spectaculoasă, cu răsturnări de situaţie, în care Moldoveanu a condus după primele cinci focuri, a coborât apoi de pe primul loc şi a revenit în frunte înaintea ultimul foc, în faţa campionului mondial en titre. Înainte de această competiţie mondială trăgătorul focşănean privea cu modestie şansele sale de reuşită la jocurile olimpice, spunand că sportivii de la Londra sunt de valori apropiate. “Cel puţin în proba mea va fi o competiţie cu mult suspans. Ca să spui că obţii medalia de aur la tir sunt doar vorbe. În ziua concursului trebuie să-ţi canalizezi toate energiile în acest sens, să fii foarte concentrat”, a declarat Alin Moldoveanu înaintea concursului. Ieri, Alin a fost foarte concentrat şi a “împuşcat” aurul. După ce a luat medalia, Alin Moldoveanu a declarat că nu-i vine să creadă, nu conştientizează că este marele campion al lumii. “Nici nu realizez ce mi s-a întamplat. Nu mă gandeam că o să iau aurul. Speram doar la o medalie”, a spus el, modest. În varstă de 29 de ani, Alin Moldoveanu s-a clasat pe locul 4 la Jocurile Olimpice de la Beijing, medalia de ieri fiind o duce răzbunare pentru ceea ce s-a întamplat în vara anului 2008. Reporterii noştri au stat de vorbă ieri atat cu cel care l-a antrenat la Focşani pe Alin, tehnicianul Adrian Alaci, cat şi cu familia sa.
“La tir dintr-un singur foc poţi pierde tot”
Alin Moldoveanu avea 12 ani cand a păşit prima oară în sala de tir olimpic de la Focşani, îşi aduce aminte primul său antrenor, Adrian Alaci. “Un tanăr cuminte şi foarte silitor, un lucru rar astăzi”, spune Alaci. A privit competiţia de la Londra cu mare emoţie. “Bineînţeles că am avut emoţii extraordinare. Ştiu cat de greu este să reuşeşti să urci pe prima treaptă, cand dintr-un singur foc poţi pierde tot”, ne-a spus antrenorul Adrian Alaci. În sala de tir olimpic de la Focşani este şi  arma cu care Alin Moldoveanu a concurat la Olimpiada de la Beijing. Antrenorul ne-a deschis lacătul la fişetul metalic unde sunt ţinute armele şi scoate una plină de abţibilduri. ”Asta este arma cu care Alin a participat la Beijing. Abţibildurile astea sunt de la toate competiţiile la care a participat. Acum trage cu ea un junior care este campion naţional la juniori 1, Alin Năstasă”, a încheiat antrenorul Alaci. Ieri a fost o zi de bucurie şi pentru clubul sportiv de tir focşănean. “Este o mare mandrie pentru mine. Sunt foarte fericit în primul rand pentru aurul olimpic, un titlu olimpic caştigat de un focşănean. Este primul sportiv care aduce această bucurie la Jocurile Olimpice de la Londra. Şi încă ceva, astăzi (n.r ieri) se împlinesc 40 de ani de cand s-a înfiinţat clubul sportiv de tir în Focşani, pe 20 iulie 1972”, ne-a spus Petre Vîlcu, preşedintele Clubului Sportiv “Unirea” Focşani. Alin Moldoveanu este legitimat la Clubul Dinamo şi este antrenat în prezent de tehnicianul Sorin Băbîi.


Bucurie mare în familia campionului


Acasă, la bunica medaliatului cu aur olimpic la Londra, lucrurile sunt neatinse în camera lui Alin Moldoveanu. Pe pereţii camerei stau fotografiile cu el în copilărie. De jur-împrejur sunt aşezate cu grijă zecile de cupe şi medalii obţinute în ultimii 17 ani. Cu lacrimi în ochi, bunica lui povesteşte viaţa campionului olimpic. “A fost un copil foarte bun, doar manca, îşi făcea lecţiile şi mergea la poligon. Asta i-a fost dat de la Dumnezeu să fie înzestrat cu asemenea har”, ne-a spus bunica medaliatului olimpic, Alexandrina Nancu. Aceeaşi emoţie puternică a simţit-o şi mama lui Alin. I-ar fi plăcut să îl vadă la televizor cum urcă pe podium, dar era la serviciu. “Mă bucur pentru el. Mulţumesc lui Dumnezeu. Este prin harul Domnului şi prin munca lui de 17 ani, 8 ore pe zi. Nici nu manca şi nici nu bea apă, ăsta este preţul acestei medalii”, ne-a spus emoţionată mama campionului olimpic, Ionelia Moldoveanu. La randul său, de la Londra, Alin le-a transmis ganduri bune celor importanţi din viaţa sa şi mai ales soţiei Crina, cu care s-a căsătorit în octombrie 2009.


Palmaresul olimpic al focşăneanului Alin Moldoveanu


De-a lungul timpului, tirul romanesc  a obţinut 14 medalii la Jocurile Olimpice. Cinci au fost de aur, patru de argint şi cinci de bronz. Interesant este că tot la tir a fost obţinută şi prima medalie olimpică a Romaniei, acum 60 de ani. Sportivul Alin Moldoveanu aduce al şaselea titlu olimpic la tir pentru România, după cele obţinute de Iosif Sârbu în 1952 la Helsinki (armă liberă calibru redus),Ştefan Petrescu la Melbourne în 1956 (pistol viteză), Ion Dumitrescu la Roma, în 1960 (trap), Corneliu Ion la JO de la Moscova, în 1980 (pistol viteză), şi Sorin Babii la JO de la Seul 1988 (50 m pistol). Moldoveanu a fost la un pas de a fi pe podium la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar s-a clasat doar pe poziţia a patra, ratand la mustaţă o medalie. Moldoveanu a început tirul la CS Unirea Focşani, de unde s-a transferat la Dinamo şi la Tehnoton Iaşi. Alin Moldoveanu se află în elita trăgătorilor din lume în proba de puşcă aer comprimat 10 metri. Palmaresul său este impresionant. Alin este vicecampion mondial şi medaliat european. La Olimpiada de la Beijing el a obţinut locul IV. Sportivul a obţinut în 2008 argint şi un aur la etapele de Cupă Mondială de la Rio de Janeiro şi Munchen, la ultima realizând şi o performanţă de excepţie, 599 de puncte - record naţional. Alin este născut pe 3 mai 1983 la Focşani. A terminat Facultatea de Psihologie “Petre Andrei” din Iaşi şi este student al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea reacţia familiei campionului olimpic focşănean, Alin Moldoveanu, după ce a aflat că a obţinut medalia de aur la Londra.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
prof., acum 4306 zile, 19 ore, 53 minute, 25 secunde
ne mandrim cu alin....macar cei care au fost colegii lui sa-l felicite-in iunie a fost intalnirea de 10 ani de la absolvire...aveam aurul langa noi citeste integral
da Coza, acum 4307 zile, 14 ore, 27 minute, 29 secunde
Multumim!
Iacob, acum 4307 zile, 20 ore, 19 minute, 15 secunde
Feleicitari Aline si multe medalii in continuare.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate tie si familiei.
Iacob, acum 4307 zile, 20 ore, 21 minute, 17 secunde
Feleicitari Aline si multe medalii in continuare.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate tie si familiei.
Iacob, acum 4307 zile, 20 ore, 24 minute, 14 secunde
Feleicitari Aline si multe medalii in continuare.Sa-ti dea Dumnezeu sanatate tie si familiei.
sandu, acum 4307 zile, 22 ore, 39 minute, 28 secunde
Felicitari Alin si mult succes in continuare! Felicitari si antrenorilor care te-au format si familiei care te-a crescut. Baiatul asta de aur, modest si muncitor merita toata stima noastra. In tarile citeste integral
ionut, acum 4308 zile, 4 ore, 48 minute, 32 secunde
Felicitari
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.