Ultima oră

Controverse in cazul comisiei ministeriale care a acoperit plagiatul premierului.Incredibil. Profesorii din CNE, presati sa dea un verdict favorabil lui Ponta. Au primit sentinta intr-un plic, se pare ca nici nu au citit teza

Ziarul de Vrancea
21 iul 2012 1483 vizualizări
Membrii comisiei, majoritatea ingineri, l-au "spalat" pe Ponta, dar recunosc si ei ca a fot plagiat

Consiliul National de Etica: Ponta NU A PLAGIAT. Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti: Ponta A PLAGIAT. Premierul si ministrul Educatiei nu recunosc decat verdictul dat de Consiliul National de Etica, considerand ca restul solutiilor (solutia Universitatii si cea a CNADTCU, organism intre timp desfiintat in vederea reorganizarii) sunt politice. Dincolo de aceste decizii, ramane un fapt evident: cel putin 85 de pagini din lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta sunt copiate din cartea profesorului Dumitru Diaconu, dupa cum puteti vedea aici. In aceste conditii se pune intrebarea: cum au putut cei opt profesori universitari din Consiliul National de Etica sa treaca peste acest amanunt si sa decida ca NU a fost plagiat? gandul a stat de vorba cu trei membri ai Consiliului, iar ceea ce am aflat este surprinzator. Analiza a fost facuta de jurnalistii gandul.info

Decizie in plic

Este incredibil, dar membrii CNE par sa nu fi analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, ci sa fi validat o solutie primita din alta parte. In ultimele saptamani, acesti "judecatori" au fost supusi unei presiuni imense, fapt recunoscut de profesorul Nicolae Burnete, de la Universitatea Tehnica Cluj: "Sunt satul pana peste cap de tot. (...) Este nedrept felul in care suntem tratati ca oameni". Asa se face ca membrii comisiei au incercat sa paseze responsabilitatea unei subcomisii "de experti juristi", trei la numar, dintre care gandul l-a identificat pe avocatul Gheorghita Mateut, dupa cum puteti vedea mai jos.

Cei opt profesori universitari din Consiliul National de Etica, care au decis ca teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este un plagiat, spun ca au preluat concluziile raportului intocmit de trei experti in drept. Contactat de gandul, Petru Andea, membru al Consiliului National de Etica, a declarat ca verdictul dat joi in raportul final al Consiliului are la baza "raportul expertilor ce au analizat teza", refuzand sa comenteze decizia de vineri a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti care a hotarat ca o treime din teza de doctorat a lui Victor Ponta este copiata.

Despre raportul "expertilor" vorbeste si Horia Iovu decanul Facultatii de Chimie Aplicata din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti si unul dintre cei opt "judecatori". Desi si-a asumat verdictul CNE, el nu intelege totusi cum o lucrare in care sunt 85 de pagini copiate nu este plagiat, subliniind ca daca lucrarea de doctorat analizata era in domeniul ingineriei, "fara indoiala ca era plagiat".

"Cei trei experti in drept au spus toti acelasi lucru, noi am preluat concluziile raportului expertilor. Noi suntem ingineri, ne pricepem extrem de putin. Ar trebui ca specialistii de la Consiliul National de Etica sa se intalneasca cu cei de la Comisia de Etica a Universitatii si sa se ajunga la o concluzie comuna. Noi am analizat teza dlui Ponta pentru ca era vorba de un demnitar, si asa prevede legea", a declarat pentru gandul Horia Iovu. Mai mult, Iovu, care este inginer chimist, este de parere ca, daca lucrarea de doctorat analizata era in domeniul ingineriei, "fara indoiala ca era plagiat", explicand ca a constatat ca "sunt cutume diferite", adica regulile de citare in tezele de doctorat din domeniul ingineriei sunt altele decat cele din lucrarile de la drept. "Noi am analizat lucrarea pagina cu pagina. Am vazut cum sunt facute citarile surselor. Raportul expertilor de la drept a aratat ca asa este in regula. Daca aceasta teza era la inginerie, ar fi fost considerata plagiat, fara nicio indoiala. La noi, in tezele de la inginerie, nu se citeaza in subsol, ci de exemplu in text se pune "1" si la sfarsitul capitolului se pune sursa. La ei (in lucrarile de doctorat de la Drept - n.n.) am observat ca se pun ghilimele, este alt sistem", a aratat Iovu.

Cel putin patru dintre membrii Consiliului National de Etica nu au pregatire in domeniul dreptului. "Din Consiliu fac parte un inginer mecanic, dl Burnete, dl Puscasu este inginer in domeniul cimentului, ca sa nu mai vorbim de dl. Paul Dobrescu, care este sociolog. Iar de la sociologie si pana la drept, e mult", ne-a declarat Horia Iovu.

Vineri, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti (UB) a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele". Pe de alta parte, in raportul final al Consiliului National de Etica, dat publicitatii joi, se arata ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

"S-a ajuns la o nebunie cu treaba asta"

Pe de alta parte, Horia Iovu considera ca trebuie respectate ambele decizii, atat cea a Comisiei de Etica a Universitatii - care a hotarat vineri ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat - ,cat si cea a raportului final al Consiliului National de Etica, care a decis joi contrariul.

"Nici Consiliul nostru nu este politic si nici comisia de la Universitate. Primesc multe mesaje de la cunoscuti, care imi reproseaza ca am intrat in politica. Nu sunt membru al nici unui partid. S-a ajuns la o nebunie cu treaba asta", repera Iovu.

Contactati de gandul, si alti doi membri ai Consiliului National de Etica care au "curatat" teza de doctorat al lui Ponta de plagiat au precizat ca raportul final a avut la baza raportul expertilor in Drept.

Horia Iovu (51 de ani) este decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. In CV-ul sau, Horia Iovu mentioneaza ca a obtinut un doctorat in Chimia si ingineria polimerilor, la Universitatea Politehnica din Bucuresti in anul 1995. Horia Iovu sustine ca a terminat sef de promotie la Facultatea de Chimie Industriala, Institutul Politehnic Bucuresti in anul 1986.

"Sunt satul pana peste cap de tot"

"Sunt satul pana peste cap de tot. (...) Este nedrept felul in care suntem tratati ca oameni". Marturisirea ne-a fost facuta de Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnica Cluj, un alt membru al Consiliului National de Etica.

Rugat sa comenteze decizia de vineri a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti (UB) care a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, profesorul Burnete a refuzat sa comenteze, fiind de parere ca "orice zici si orice faci se interpreteaza".

"Nu vreau sa comentez. Sunt satul pana peste cap de tot. Orice zici si orice faci se interpreteaza. Pur si simplu este nedrept felul in care suntem tratati acum ca oameni", a declarat pentru gandul Nicolae Burnete.

Intrebat cum a ajuns Consiliul National de Etica la concluzia ca Victor Ponta nu a plagiat, si Burnete a precizat ca la baza concluziilor raportului final a stat raportul expertilor in materie in drept, adaugand ca membrii Consiliului au semnat un contract de confidentialitate care nu le permite sa dea detalii referitoare la "cuprinsul fiecarui dosar".

"Toata lumea a semnat un contract de confidentialitate legat de ce discutam acolo (in Consiliul National de Etica n.n.) si de informatiile din fiecare dosar. Cert este ca la baza concluziei Consiliului a stat raportul comisiei de experti in drept. Nu cunosc numele fiecaruia, nu-i cunosc personal. Am auzit ca unul este dl. Mateut", a afirmat Nicolae Burnete.

Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnica Cluj spune in CV ca din 2004 pana in 2012 a fost decan al Facultatii de Mecanica al universitatii. Presa locala a relatat ca a candidat la functia de rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Profesorul Burnete mai spune ca are 164 lucrari stiintifice elaborate dintre care 149 publicate.

Cine sunt cei opt profesori

gandul a scris ca hotararea Consiliului National de Etica in care se spune ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat a fost luata de 8 profesori universitari. Doru Vladimir Puscasu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnica Cluj), Petru Andea (Universitatea Politehnica din Timisoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti), Horia Iovu (Universitatea Politehnica Bucuresti), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative), Virgil Muraru (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare) sunt cei opt profesori universitari care pe baza unui raport intocmit de trei experti in drept penal au decis ca Victor Ponta nu a plagiat.

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
@danb, acum 4303 zile, 4 ore, 16 minute, 56 secunde
...logic: deci... Comisia de la Drept este colorata politic, deci... Cei de acolo sunt impotriva lui Ponta, deci... Oamenii de profesie, cei mai indrituiti sa aprecieze calitatea unei lucrari de citeste integral
andi, acum 4305 zile, 56 minute, 1 secunda
Pentru cine nu stie, dl "expert jurist" Mateut a fost aparatorului lui Adrian Nastase, iar acum este avocatul lui Oprisan in procesul de coruptie care se judeca la Cluj. Detalii despre citeste integral
danb, acum 4305 zile, 3 ore, 50 minute, 9 secunde
Pai daca autorii acestui articol tot s-au apucat sa analizeze componenta CNE corect ar fi fost sa analizeze si componenta comisiei de la UB care a dat verdictul de plagiat, pentru ca acolo nu a fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.