Ultima oră

Focşaniul vechi, redescoperit din amintirile focşănenilor

Sorin Tudose
4 iul 2012 1733 vizualizări
Caţiva focşăneni au depănat ieri amintiri despre oraşul tinereţii lor

Caţiva vechi focşăneni s-au adunat ieri la sediul Direcţiei pentru Cultură unde, timp de două ceasuri, şi-au amintit despre modul în care arăta Focşaniul înaintea blocurilor. Florin Micu, directorul instituţiei, a fost cel care a moderat întalnirea adresand întrebări celor prezenţi, întrebări structurate pe diverse teme. Acţiunea a avut loc în salonul imobilului, astfel încat focşăenii trecuţi de 70 de ani au putut vorbi despre Focşani avand în faţă simeze cu fotografii din vechiul nostru oraş. Profesorul Florin Roman a spus despre Focşani că avea un aer tare plăcut, o atmsoferă care nu mai există în prezent. “În Focşani erau foarte multe birje, iar eu, copil fiind, mă agăţam de osia din spate împreună cu prietenii mei de atunci. Cam unul, doi copii ne puteam prinde pentru că era osia mică. Ştiu că birjarul ne mai dădea cate un bici pe spate cand ne vedea că mergem clandestin. Era tare plăcut să te plimbi străzile Focşaniului vechi”, şi-a amintit Florin Roman. Un alt amănunt interesant pe care l-a adus în atenţie fostul profesor e legat de modul în care era turnată bordura. Dacă în prezent trotuarul este delimitat de stradă de o bordură înaltă  pe care o “escaladezi” greu, în urmă cu cateva decenii bordurile erau teşite astfel încat trecerea de la stradă la trotuar să se facă uşor. Un alt invitat, Costică Petrescu, a locuit pe Strada Mare a Unirii chiar pe langă fosta bancă Economia, acesta recunoscandu-şi casa în care a copilărit în imaginile expuse pe simeze. Cei prezenţi şi-au mai amintit de edificiile publice dispărute din cauza autorităţilor comuniste aşa cum sunt majoritatea şcolilor de fete şi de băieţi sau Biserica Domnească. Şi personalităţi precum Gh. Pastia, Gh. Apostolenau, Vasile Ţiroiu au fost evocate mai ales de cei care au mai scris despre istoria oraşului. La finalul discuţiei participanţii au propus ca măcar în ceasul al 12-lea să fie puse plăci informative prin oraş acolo unde au fost diverse imobile importante pentru istoria oraşului, astfel încat generaţiile noi de focşăneni să îşi cunoască oraşul. Au fost şi cateva informaţii eronate date de participanţi, însă evenimentul nu a avut un caracter academic. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.