Ultima oră

Producţie înjumătăţită la grau în acest an

Ziarul de Vrancea
26 iun 2012 1497 vizualizări
Chiar şi aşa, preţul ar putea să scadă pană la 0,65 lei pe kilogram

Producţia de grau din acest an va fi la jumătate comparativ cu anul 2011, potrivit estimărilor Direcţiei Agricole Vrancea. Cauzele par să ţină de vremea secetoasă din toamna anului trecut, ceea ce a îngreunat pregătirea solului pentru semănat, iar înfrăţirea graului s-a produs cu întarziere. „Toate acestea cumulate cu arşiţa din perioada umplerii bobului conduc la obţinerea unor producţii la jumătate faţă de 2011 cand am avut an record”, a precizat directorul Direcţiei Agricole, Costică Neaţă. În urmă cu un an s-a recoltat la grau 4.500 kg /ha. „Mulţi producători vor avea surprize pentru că într-un fel arată lanul de grau cand ne uităm la el, dar noi am făcut analize iar bobul de grau este mic şi gol”, a mai spus Neaţă. Chiar şi în aceste condiţii, specialiştii spun că în Vrancea stocul de grau necesar unui an va fi asigurat, cu atat mai mult cu cat mai există în prezent stocuri din anul anterior. Neaţă mai spune că producţii scăzute în acest  an vor fi şi la celălalte păioase semănate în toamnă, dar şi la rapiţă, unde suprafeţe mari au fost întoarse. În ciuda recoltei mai slabe nu se estimează creşteri ale preţului la cereale, după cum spun cei de la Direcţia Agricolă, ba din contră, preţul va scădea după recoltare. În zona noastră un kilogram de grau se vinde cu 0,85 lei, preţ mai mare cu 0,20 de bani decat cel de anul trecut la momentul recoltării. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lars, acum 4341 zile, 17 ore, 19 minute, 28 secunde
nu mai inghititi toate rahaturile aruncata in presa si nu-i mai plingeti pe fermieri pentru asazisele recolte slabe!ei sunt principalii evazionisti in tara asta ei deja pregatesc scuza in cazul in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.