Ultima oră

Euro testează pragul de 4,5 lei şi urcă facturile la cote astronomice

Ziarul de Vrancea
14 mai 2012 810 vizualizări
Cursul BNR a atins ieri un nou nivel record, de 4,4373 lei/euro u pe piaţa interbancară s-a depăşit însă nivelul de 4,44 lei/euro la jumătatea zilei de luni

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat ieri un nou nivel record pentru cursul de referinţă, de 4,4373 lei/euro, deşi cotaţiile leului au depăşit 4,44 lei/euro la jumătatea zilei, iar dealerii spun că banca centrală nu ar fi intervenit vizibil în piaţă. Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, la 4,4265 lei/euro. Faţă de finalulul anului trecut, cand a fost publicat un nivel de 4,3197 lei/euro, cursul afişat luni este mai mare cu 2,7%. Leul a continuat să se deprecieze şi faţă de dolar, iar rata a urcat cu 2,7 bani, la 3,4479 lei/dolar, reprezentand cel mai ridicat nivel din 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar. Cele mai afectate persoane vor fi cele cu rate în euro, dar cursul se va reflecta şi în facturile exprimate în moneda europeană. Pentru francul elveţian, cotaţia a urcat la 3,6 lei/franc, un nou maxim începand cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei. Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc. La deschiderea şedinţei de luni, euro era cotat la 4,4360 - 4,4390 lei, în scădere faţă de nivelul de vineri seară, cand schimburile se realizau la 4,4400 - 4,4415 lei/euro. Ulterior, cursul a coborat pană la 4,4315 lei/euro, întrucat unii participanţi la piaţă se aşteptau la intervenţia BNR pentru a sprijini leul. Spre jumătatea zilei, însă, cotaţiile au revenit în urcare, în condiţiile în care jucătorii nu au "detectat" prezenţa băncii centrale în piaţă, iar în jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,4445 - 4,4460 lei/euro. În acelaşi timp, valutele din regiune afişau pierderi de circa 0,8%, după ce discuţiile din Grecia privind formarea unei coaliţii au întampinat duminică un nou obstacol. Temerile investitorilor privind ieşirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit să organizeze o nouă rundă de alegeri. Pieţele financiare sunt sub presiune de la începutul săptămanii trecute, după ce cele două partide principale care susţin acordul Greciei cu instituţiile financiare internaţionale nu au reuşit să obţină împreună majoritatea, punand sub semnul întrebării capacitatea ţării de a respecta condiţiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul şi de a rămane în zona euro. Băncile comerciale practicau dobanzi de 3,78 - 4,28% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de 3,66% - 4,16% la închiderea săptămanii trecute. Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămană sunt de 3,91 - 4,41%, uşor peste cele de vineri, de 3,85% - 4,35%. Dealerii spun că ratele de dobandă au fost supuse unor presiuni ascendente, ca urmare a presupuselor intervenţii valutare recente şi la aşteptări pentru noi asemenea episoade.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.