Ultima oră

Cum fug de acasă copiii care suferă din cauza părinţilor

Ziarul de Vrancea
12 ian 2012 6914 vizualizări
Anul trecut au fugit de acasă 12 copii cu vîrsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, arată un raport al Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriţi de la Poliţie u mulţi dintre ei fac parte din familii destrămate, cu părinţi plecaţi în străinătate sau care au fost abandonaţi în grija bunicilor sau asistenţilor maternali u fetele pleacă de acasă la iubiţi, cu intenţia de căsătorie sau concubinaj

Nu ştie şi nu vede nimeni suferinţa copiilor din familiile în care părinţii trăiesc în concubinaj, care muncesc în străinătate sau a copiilor care au fost abandonaţi în grija bunicilor sau a asistenţilor maternali. În inima acestor suflete mici se adună suferinţa, tristeţea şi copiii ajung să fugă de acasă crezînd că aceasta este soluţia pentru a scăpa de probleme sau să ia viaţa în piept singuri. Statisticile arată că în 2011, nu mai puţin de 53 de persoane au plecat şi nu s-au mai întors acasă, dintre care 26 sînt minori. Cele mai multe dispariţii de minori vizează vîrsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, perioada adolescenţei cînd teribilismul, dorinţa de independenţă şi naivitatea sînt la cote maxime. Pedofilii şi reţelele de trafic de „carne vie” profită din plin de neglijenţa părinţilor, de dezinteresul lor pentru proprii copii. Şi dacă sărăcia este pronunţată este şi mai bine, fiindu-le mai uşor să corupă un adolescent să se prostitueze pentru un pumn de bani.

Adolescentele fug de acasă din dragoste

Conform Serviciului de Investigaţii Criminale - Compartimentul Urmăriţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, cea mai mică vîrstă a copiilor care au fugit în 2011 de acasă este de 10 ani. Toate dispariţiile de minori în anul precedent în judeţul Vrancea au fost voluntare, spun poliţiştii. Raportat la vîrsta copilului la momentul dispariţiei se observă în statistici că majoritatea celor dispăruţi au pînă în 14 ani (46%). Dispariţiile de minori s-au petrecut preponderent în cursul zilei. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă a minorilor se constată că 65,4% dintre dispariţii au fost înregistrate în mediul rural, procent asemănător cu cel de 67% înregistrat în anul 2010. Astfel, în 64% dintre cazuri, minorele se aflau în grija ambilor părinţi căsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj, într-un caz minorul locuia cu un părinte din cauza divorţului, un caz în care copilul se afla în grija bunicilor, din cauza plecării părinţilor la muncă în străinătate, iar în două cazuri copilul se afla în grija asistentului maternal. Cifrele arată că în 2011 au fugit 12 copii cu vîrsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, alte opt persoane aveau între 15 şi 16 ani , iar cinci persoane între 17 şi 18 ani. Toate dispariţiile de minori înregistrate în 2011 s-au realizat prin părăsirea deliberată a domiciliului. În special, fetele sînt cele care pleacă cu intenţia de căsătorie sau concubinaj, pentru că părinţii nu sînt de acord. Mai nou, fetele dispar din dorinţa de a locui cu prietenul, însemnînd 90% din cazuri. Dintre cei 26 minori dispăruţi în 2011, patru nu au fost găsiţi. Cel mai recent caz a avut loc pe data de 30 decembrie 2011, atunci cînd o fată din municipiul Focşani a plecat la urat şi nu s-a mai întors. Poliţiştii o caută şi acum. Semnalmentele şi semnele particulare ale copilei sînt: înălţime 1,45 m, atletică, tunsă foarte scurt, ochi căprui. Îmbrăcămintea la momentul dispariţiei consta într-o haină scurtă din blană sintetică de culoare bej cu pete negre (model leopard), pantaloni negri, hanorac de culoare roz, fes roşu şi pantofi sport de culoare roz. Persoanele care pot da relaţii cu privire la persoana dispărută sînt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sune la telefonul 0237/207005.

Fiţi atent la comportamentul copilului!

Poliţiştii spun că fiecare părinte, profesor, vecin, cunoştinţă poate avea un rol în prevenirea unor astfel de situaţii. Trebuie urmărit comportamentul copilului, unde îşi petrece timpul, ce bani are în buzunar, dacă vine acasă cu lucruri noi care nu îi aparţin şi pe care nu le poate justifica. Părinţii trebuie să îşi aloce timp, oricît de ocupaţi ar fi, pentru a discuta cu copilul, despre cum îşi petrece timpul liber şi cu cine, ce anturaj are. De asemenea, trebuie ţinută legătura cu profesorii pentru a urmări situaţia şcoalară. Dacă situaţia este complicată, atunci trebuie apelat la un specialist, psiholog, psihiatru, medicul de familie, consilierul şcolar sau diriginte. (Aurelian IVAN)

116.000 - telefonul copilului dispărut

În afară de numărul unic de urgenţă 112, părinţii mai au un număr de telefon la care pot suna oricînd să anunţe dispariţia unui copil. 116.000 este telefonul copilului dispărut, iar serviciul funcţionează gratuit 24 de ore din 24, în toate zilele săptămînii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.