Ultima oră

Cum se joacă autorităţile cu denumirile străzilor şi instituţiilor

Ziarul de Vrancea
11 ian 2012 2499 vizualizări
Atît comuniştii, cît şi vopsiţii democraţi au pus denumirile străzilor după cum i-a tăiat capul u fără să ţină cont de istoria Focşaniului autorităţile din ultima jumătate de secol au pus nume ridicole unor simboluri ale oraşului u puţini mai ştiu că unele străzi din Focşani s-au numit Mao Tze Dun, Karl Marx, Iosiv Visarionovici Stalin sau Andrei Jdanov

Autorităţile Focşaniului se joacă de mai bine de jumătate de secol cu denumirile străzilor şi oraşului nerespectînd cîtuşi de puţin istoria acestuia. În funcţie de cei care s-au aflat la conducerea urbei şi de regimul politic existent denumirile străzilor s-au modificat după cheremul unui grup sau chiar a unui singur om. Primul val masiv de modificări în ceea ce priveşte denumirile străzilor a venit în 1948, cînd a început să se resimtă sovietizarea. Potrivit cercetării lui Florin Dîrdală de la Serviciul Judeţean al Arhivelor Vrancea, nenumărate străzi au căpătat denumiri bolşevice. „În 1948 strada Coteşti a devenit Mao Tze Dun, Bulevardul Gării a devenit Karl Marx. Bulevardul Unirii de azi a devenit I. V. Stalin, strada Sfîntul Dumitru a devenit Andrei Jdanov, General Gheorghiu s-a transformat în Leningrad”, ne-a spus Florin Dîrdală. De asemenea, strada Stamatineşti a devenit Maxim Gorki, iar strada Mărăşeşti de azi s-a numit Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie. Totodată, strada Mărăşeşti a avut alte denumiri şi înainte de venirea comuniştilor la putere, respectiv strada Amorţitu, Calea Gîrlei şi strada Mihail Sturza Vodă şi asta abia după ce Domnitorul a betonat pe laturi toată gîrla pînă în Bariera Mărăşeşti. O stradă plină de istorie este şi cea a Chiristigiilor denumită ulterior Regina Elisabeta, pentru ca în prezent să fie jumătate din bulevardul Independentei spre strada Mărăşeşti. Pe această stradă erau mai multe depozite de cherestea care la începutul secolului trecut au luat foc şi au produs pagube însemnate. Se pare că Regina Elisabeta a Romaniei a venit la Focşani şi a ajutat focşănenii afectaţi, iar aceştia în semn de mulţumire au redenumit strada cu numele ei. Strada Ghergheasa, renumită în epocă ca fiind strada bordelurilor, se numeşte azi Unirea Principatelor. Pe de altă parte, Strada Mare a Unirii, fiind cea mai importantă stradă din oraş, a scăpat neatinsă de vreo denumire filorusă.


Teatrul Pastia, rebotezat Dimitrov


Denumirile regaliste ale instituţiilor au fost desfiinţate şi ele de autorităţile comuniste şi nici azi, în aşa zisă democraţie, nu s-a mai revenit la ele. Palatul Municipal a fost transformat în Sfatul Popular al Oraşului Focşani, iar azi este instituţia se cheamă simplu Primărie…ca să înţeleagă tot poporul. Palatul Administrativ avea să se numească Sfat Popular Raional pentru ca astăzi să fie denumit Prefectură. Fostul Palat al Justiţiei a fost şi el „tradus” pe înţelesul tuturor şi anume Tribunal. Liceul de Fete (Cuza) a fost rebotezată Şcoala Medie, Teatrul Pastia a fost redenumit Gheorghe Dimitrov, Arestul Central a fost rebotezat Penitenciar. Chestura de Poliţie s-a transformat şi ea odată cu vremurile în Miliţie Raională, iar Liceul Comercial a devenit Casa Specială. Denumirea de comisariat, foarte populară printre instituţiile societăţii de astăzi, este de tot de origine rusească, dar se pare că acest lucru nu a sărit în ochi celor care au vrut să sechimbe regimul comunist cu cel democrat. Firesc ar fi ca atunci cînd se ia hotărîrea de numire/renumire a unei străzi să se ţină cont de istoricul localităţii respective, să se caute în arhive informaţii despre trecutul acesteia, să se ceară părerea celor mai în vîrstă localnici. Dar cine să o facă? (Sorin TUDOSE)


Avem strada Pionieri, nu şi Prof. Liviu Librescu


În urmă cu cîţiva ani, la propunerea a doi consilieri locali şi a comunităţii evreieşti, primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, a refuzat să denumească o stradă din proximitatea sinagogii evreieşti după numele profesorului Liviu Librescu, cel care a fost împuşcat mortal pe 16 aprilie 2007, într-un amfiteatru al Universităţii americane Virginia Tech, în timp ce încerca să-şi salveze studenţii din faţa unei ploi de gloanţe lansate de un dezaxat mintal. Considerat „profesorul de eroism al Americii”, Liviu Librescu a fost comemorat în toată lumea, zeci de stăzi, bulevarde şi clădiri publice fiind botezate în memoria acestuia. Şi la Focşani, în memoria profesorului erou, cartierul din zona sinagogii evreieşti a primit numele „erou Liviu Librescu”. Pînă acum, desi au trecut aproape patru ani, Primăria Focşani, cea care ar trebui să pună în aplicare hotărîrea Consiliului Local, nu a organizat vreun moment festiv pentru a oficializa noua denumire a cartierului în care locuieşte chiar şi edilul şef. La vremea respectivă, Bacinschi spunea că nu ar fi potrivit ca o stradă să fi numită „Liviu Librescu”, întrucît locuitorii ar trebui să-şi schimbe buletinele de identitate, iar deranjul ar fi prea mare. La Bucureşti însă, Bulevardul din faţa sediului Ambasadei SUA a primit anul trecut numele Prof. Liviu Librescu, în cadrul unei ceremonii organizate sub patronajul ambasadorului Mark Gitenstein. Prof. Univ. Dr. Liviu Librescu, un evreu de orgine romană, a fost ucis de un dezechilibrat mintal pe 16 aprilie 2007, în timp ce bloca cu trupul său uşa amfiteatrului universităţii, ajutînd studenţii să scape de gloanţe. Liviu Librescu a fost legat de Focşani în anii copilăriei şi tinereţii, întrucît aici locuiau bunicii săi. Tot în oraşul nostru şi-a cunoscut şi soţia, pe Marilena Librescu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după care au emigrat amîndoi în Israel şi apoi în America. Chiar dacă edilii au refuzat să boteze o străduţă în memoria sa, în municipiu avem străzi cu denumiri cel puţin ciudate, de genul strada Pioneri, strada Tunel şi strada … Necunoscută. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4481 zile, 11 ore, 44 minute, 4 secunde
Bine zis!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.