Ultima oră

Cum funcţionează mafia poliţiştilor. Cazul Bucureşti

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 1653 vizualizări
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti cercetează 31 de agenţi de poliţie de la secţiilor 1 şi 3 din Capitală, pentru luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură.

În acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere şi au fost solicitate Tribunalului Bucureşti 30 de autorizaţii de percheziţie, a precizat ieri Parchetul Capitalei. Poliţia Română a fost sesizată cu privire la suspiciuni de corupţie în cazul poliţiştilor de la secţiile 1 şi 3 de către conducerea Poliţiei Capitalei, IGPR sesizînd mai departe Direcţia Generală Anticorupţie(DGA), care a început ancheta. De altfel, ofiţerii DGA au efectuat ieri dimineaţă percheziţii la Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală şi la locuinţele poliţiştilor vizaţi în acest caz. Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii de la cele două secţii erau monitorizaţi de aproximativ patru luni, mai mulţi ofiţeri DGA fiind infiltraţi în cele două secţii.

"Acum mingea e la dumneavoastră"

Potrivit DGA, poliţiştii cercetaţi luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfîrşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei. Astfel, unii dintre poliţişti surprindeau femei care practicau prostituţia şi le percepeau taxe de protecţie, pentru a nu constata faptele şi pentru a nu le sancţiona. Agenţii de poliţie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism. "Din actele dosarului rezultă că unii dintre ei le cunoşteau pe aceste persoane (în special pe proxeneţi) şi erau în relaţii cu ei de mult timp", se arată în comunicatul DGA. "Persoanele în cauză nu acţionau ca o grupare, ci individual, pe tură, împreună cu unul sau doi colegi. O parte din cei în cauză îi cunoşteau pe proxeneţii şi pe prostituatele din circumscripţia secţiei de poliţie şi primeau bani de la aceştia pentru a nu întocmi actele constatatoate", a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu. Potrivit acestuia, unii dintre poliţişti au supus o femeie care practica prostituţia la violenţe fizice şi psihice, ţinînd-o încătuşată "cîteva minute" în secţia de poliţie. Femeia a fost ţinută o noapte întreagă în secţia de poliţie, fără să i se permită să beneficieze de prezenţa unui avocat, fiind eliberată după şase ore. Bogdan Staicu a spus că un alt mod de operare a poliţiştilor era să identifice şi să selecteze anumite maşini, pe care le opreau, le aduceau la cunoştinţă şoferilor că au încălcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastră" sau "mergeţi la maşină şi gîndiţi-vă la situaţia dumneavoastră" îi determinau să le dea bani.
Potrivit DGA, după primirea banilor sau la sfîrşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi, iar sumele erau cuprinse între 50 şi 600 de lei. Peste 100 de astfel de infracţiuni au fost reţinute în sarcina celor 31 de poliţişti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, în perioada octombrie - decembrie 2011.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.