Ultima oră

COLOANA de stiri internationale:MAE avertizează românii să evite deplasările în Algeria şi Tunisia

Ziarul de Vrancea
12 dec 2011 2094 vizualizări
MAE a actualizat alertele de călătorie de pe site-ul instituţiei, avertizînd cetăţenii români să evite deplasările care nu sînt necesare în Algeria, ţară afectată în ultima lună de atentate teroiste, dar şi în Tunisia, unde autoritţile au decis prelungirea stării de urgenţă pe tot teritoriul ţării.

Ministerul le aminteşte totodată românilor care se deplasează în Algeria în pofida acestor recomandări să anunţe la ambasadă prezenţa lor în regiune, comunicîndu-şi coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Aceleaşi recomandări au fost făcute de MAE şi pentru românii care aleg să călătorească în Tunisia.

Preşedintele Turciei nu a dorit să stea la aceeaşi masă cu ministrul israelian al Apărării

Preşedintele turc Abdullah Gul a renunţat în cele din urmă să asiste la prînzul organizat în cadrul Conferinţei internaţionale de la Viena, la care a participat şi ministrul israelian al Apărării Ehi Barak, relatează publicaţia israeliană Haaretz, citată de Agerpres. Surse din administraţia lui Gul au explicat că preşedintele a decis să nu participe la prînzul organizat în cadrul World Policy Conference după ce a aflat că la eveniment va fi prezent şi şeful instituţiei de apărare a statului evreu. De asemenea, el a ignorat fotografia de grup a participanţilor la conferinţă din acelaşi motiv, mergînd să viziteze în schimb cartierul turcesc din Viena. Relaţiile diplomatice dintre Israel şi Turcia sînt marcate în ultimul timp de grave tensiuni. Unul din motivele care au dus la escaladarea acestora a fost episodul legat de "Flota libertăţii" cu ajutoare şi militanţi pro-palestinieni. În mai 2010, ca urmare a atacului unui comando israelian debarcat la bordul navei turceşti Mavi Marmara şi-au pierdut viaţa nouă cetăţeni turci.

Încă nici o remuşcare la autorul masacrului din Norvegia, spune avocatul său

Autorul sîngeroaselor atacuri din iulie din Oslo şi Insula Utoya, Anders Behring Breivik, nu are nici o remuşcare pentru faptele sale, a declarat ieri avocatul său. "Spune că nu regretă acţiunile sale. Este bineînţeles un mesaj greu de înţeles, însă el este clar asupra faptului că au fost necesare", a spus Geir Lippestad la un post de televiziune. "Crede că faptele sale au fost teribile, însă necesare", a adăugat el. Aflat în prezent în arest preventiv, Breivik, 32 de ani, îşi aşteaptă procesul, care va începe pe 16 aprilie. Ieri, pentru prima dată de la arestarea sa, a avut acces la presă. El a contestat raportul psihiatrilor potrivit căruia este bolnav mintal, suferind de schizofrenie paranoidă.

NATO se retrage din Irak pînă la sfîrşitul anului

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat ieri încetarea la 31 decembrie a misiunii de instruire din Irak şi retragerea tuturor militarilor Alianţei din această ţară. "Nu a fost posbil să se ajungă la un acord asupra prelungirii acestui program încununat de succes, în ciuda negocierilor solide" desfăşurate între NATO şi autorităţile irakiene, a declarat Rasmussen, după refuzul Irakului de a acorda imunitate membrilor Alianţei. Acest anunţ era aşteptat după eşecul discuţiilor angajate în ultimele luni. NATO a informat Bagdadul săptămîna trecută, a precizat consilierul irakian pentru securitate naţională, Falah al-Fayad. "Sîntem dezamăgiţi că NATO a recomandat retragerea misiunii sale din Irak", a adăugat el, precizînd că ţara sa a vrut ca misiunea să fie prelungită pînă la sfîrşitul lui 2013. Actualul acord între NATO şi guvernul irakian prevede că militarii şi instructorii Alianţei nu sînt responsabili decît în faţa justiţiei militare a NATO sau a statelor membre şi nu în faţa justiţiei militare irakiene. Bagdadul a refuzat să prelungească această imunitate după 31 decembrie şi după plecarea ultimilor militari americani. NATO are în Irak circa 130 de instructori din 13 state membre şi Ucraina.

Încă o explozie suspectă în Iran, la o fabrică de oţeluri speciale

O explozie produsă duminică seara la o fabrică de oţel din Iran, soldată cu moartea a şapte persoane, ar putea fi o nouă tentativă de sabotare a programului nuclear iranian, conform experţilor. Potrivit agenţiei de presă oficiale Mehr, şapte persoane au murit în explozia de la fabrica privată de oţel Ghadir, situată în oraşul Ardakan (provincia Yazd, centru). Alte 12 persoane au fost rănite în incident. Conform agenţiei iraniene, unele dintre victime sînt cetăţeni străini. Un oficial local, Ali Akbar Oliaw, a declarat că deflagraţia a avut loc din cauza unor piese de artilerie aduse la fabrică pentru a fi topite. Însă, potrivit experţilor militari, incidentul ar putea fi o nouă tentativă de sabotare a programului nuclear iranian. În noiembrie, publicaţia germană Die Welt relata că regimul nord-coreean furnizase Siriei şi Iranului un tip special de oţel folosit pentru modernizarea rachetelor balistice şi pentru construirea de centrifuge. Acest tip de oţel figurează pe lista Regimului pentru controlul tehnologiei de rachete şi a Grupului de furnizori în domeniul nuclear, exporturile fiind interzise spre ţări ca Iranul, suspectat că încearcă să se doteze cu arme nucleare. Explozia de duminică şi cea produsă recent la centrala nucleară de la Isfahan pot părea accidente, dar frecvenţa producerii acestor incidente sugerează că ar putea fi vorba de o nouă abordare pentru sabotarea programelor nuclear şi de rachete desfăşurate de regimul islamist de la Teheran.

Turişti români umiliţi într-o razie a poliţiei daneze

Autorităţile din Danemarca recunosc că s-a folosit o "conduită exagerată" din timpul controlului asupra autocarului şi a celor 52 de pasageri ai acestuia.

Autorităţile daneze au recunoscut posibilitatea unei "conduite exagerate" din partea poliţiei, după ce ambasada României a cerut explicaţii legate de tratamentul aplicat unor cetăţeni români care au reclamat modul de control la frontieră căruia i-au fost supuşi. MAE a precizat, la solicitarea Mediafax, că ambasada României la Copenhaga este la curent cu situaţia petrecută după ce peste 52 de români aflaţi într-un autocar au fost supuşi unui control foarte dur de către autorităţile daneze.
Autocarul a fost oprit de către poliţia din Copenhaga la intrarea în oraş, adăpostit într-o hală, iar pasagerii, cetăţeni români, au fost debarcaţi pe rînd din autovehicul, supuşi verificării documentelor de identitate, bagajelor şi în final fotografiaţi de poliţia daneză.
Reprezentanţa diplomatică a României, prin intermediul ataşatului de interne, a solicitat explicaţii autorităţilor daneze cu privire la modalitatea de lucru aplicată cetăţenilor români de către reprezentanţii Poliţiei Copenhaga. Ca urmare a acestui demers, partea daneză a recunoscut posibilitatea unei "conduite exagerate" din partea unor reprezentanţi ai poliţiei prezenţi la acţiune şi a acceptat organizarea unei întîlniri cu reprezentanţii Ambasadei în vederea clarificării acestei situaţii, a precizat MAE.

Cătuşe pentru nimic

O tînără din Deva, Gabriela Lazăr, care a studiat la şcoala de Business din Aarhus, Danemarca, s-a întors acasă cu autocarul respectiv, ea povestind că pasagerii au fost umiliţi de poliţia daneză, fiind fotografiaţi şi anchetaţi. "Eram în autocar cu toate bagajele şi abia aşteptam să ajung acasă. La scurt timp după ce autocarul a ieşit din Copenhaga, un echipaj de poliţie a intrat în faţa autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute şi apoi am fost opriţi. Ne-au dus într-o hală mizerabilă, unde era frig, apă cu urină pe jos, mult praf, fără toaletă sau scaune. Ne-au cerut să coborîm, iar înaintea mea erau şoferii. Nu am apucat să ies că am simţit o bufnitură în autocar. Îl izbiseră pe şofer", a povestit Gabriela Lazăr, la întoarcerea la Deva.
Tînăra a susţinut că omul fusese împins pentru că a refuzat să se pozeze cu numele scris pe o foaie de hîrtie. "Nu ne-a spus nimeni motivul pentru care sîntem nevoiţi să ne pozeze. Mai mult, toate cele patru ore au fost înregistrate video, fără ca cineva să ne ceară acceptul pentru asta. Nu mi s-a părut normal să fiu umilită şi să pozez ca infractorii, în condiţiile în care nu am greşit cu nimic, ba chiar le-am explicat şi arătat că sînt rezident danez. Am buletin acolo. Cînd le-am spus că nu vreau să fac poză m-au încătuşat. Nici nu am apucat să reacţionez. Aveam două variante: fie mă arestau, fie făceam poza. Nu pot uita momentul în care mi-au pus cătuşele. Era o senzaţie de nervi şi teamă. Am acceptat să mi se facă poză, deşi nici pînă în momentul de faţă nu ştiu care a fost scopul acţiunii lor", a spus tînăra, care a ajuns la Deva duminică seară.

"Fă în pantaloni!"

"Am cerut un scaun. Stăteam de trei ore în picioare. Mi s-a răspuns: «ţi se pare că am un scaun la mine?». Am cerut toaletă. «Abţine-te sau mergi lîngă gard. Dacă nu, fă în pantaloni». Pînă şi femeia care avea rolul de translator le spunea poliţiştilor că noi căutăm prin gunoaie. Era acolo şi un domn din România, probabil poliţist, care încerca să îi tempereze. Nu a reuşit", a declarat Gabriela Lazăr.
Ea a afirmat că poliţiştii danezi au scotocit toate bagajele, au fotografiat toţi pasagerii, şoferii, au scos bordul autocarului, au făcut verificări, dar nu au găsit nimic. Gabriela Lazăr bănuieşte că poliţiştii căutau, probabil, bunuri furate, întrucît nu ar fi prima dată când anchetatorii găsesc astfel de obiecte în coletele trimise către România.

Plîngeri şi reclamaţii - doar după cel mult 48 de ore?

"Pentru modul în care românii au fost trataţi nu există scuză. Mai mulţi pasageri au fost încătuşaţi şi ameninţaţi cu arestul, şi asta deşi nu li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Noi considerăm că poliţia daneză a comis o serie de abuzuri şi a încălcat mai multe dintre drepturile omului. Nu pot depune plîngere la autorităţile daneze pentru că legislaţia Danemarcei prevede că, dacă au trecut 48 de ore de la comitere, fapta nu există şi eu am ajuns abia în Deva la două zile de la întîmplare. O să sesizez în scris Ministerul de Externe şi Ambasada României din Copenhaga. Să se ştie prin ce umilinţe am trecut", a declarat Gabriela Lazăr.
Tînăra a făcut cîteva fotografii în hala unde au fost duşi pasagerii autocarului. "Am vrut să vadă toată lumea ce s-a întîmplat acolo. Poliţiştii danezi mi-au spus că, dacă le fac lor fotografii, atunci mi se va confisca aparatul foto. Aşa că am făcut poze tot cu noi, cu românii. Au fost patru ore de groază în care am fost umiliţi", a conchis Gabriela Lazăr.

Un oligarh contra lui Putin, la prezidenţiale

Miliardarul Mihail Prohorov şi-a anunţat candidatura în alegerile de anul viitor, nu fără emoţii. Cazul Hodorkovski, închis după ce a finanţat opoziţia, e încă foarte proaspăt în Rusia.

Miliardarul rus Mihail Prohorov, înlăturat în septembrie de la conducerea unui partid politic în urma unui conflict cu Kremlinul, şi-a anunţat ieri candidatura în alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Rusia în martie anul viitor. "Am luat cea mai importantă decizie din viaţa mea, şi anume să mă prezint în alegerile prezidenţiale", a declarat magnatul într-o conferinţă de presă la Moscova. "Nu am obiceiul să mă opresc la jumătatea drumului. Am creat toată infrastructura în vederea adunării a două milioane de semnături" de la cetăţeni, necesare pentru obţinerea dreptului de a candida, a anunţat el.
Prohorov, în vîrstă de 46 de ani, cel de al treilea cel mai bogat om din Rusia potrivit revistei Forbes, cu o avere estimată la suma de 18 miliarde de dolari, a fost propulsat în iunie la conducerea unui mic partid de dreapta, Pravoe Delo (Cauza Dreaptă), cu acordul puterii, după care a fost îndepărtat din funcţie, în septembrie. El şi-ar fi asumat, potrivit unor observatori, mai multă libertate decît trebuia înaintea alegerilor legislative şi a dat dovadă de o anumită autonomie faţă de Kremlin.
"Sînt în mod categoric împotriva revoluţiilor. Toate aceste revoluţii din Rusia se termină în sînge şi antrenează o scădere a nivelului de viaţă", a subliniat el, după manifestaţiile de sîmbătă, din Rusia.
"Nu îmi este frică, nu am făcut nimic ilegal", a răspuns Prohorov cînd a fost întrebat despre riscul de a ajunge în aceeaşi situaţie ca Mihail Hodorkovski, un fost magnat al petrolului care, în prezent, ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea. Hodorkovski este încarcerat din 2003 pentru fraudă fiscală, escrocherie şi furt, după ce a finanţat opoziţia faţă de Vladimir Putin.


Faza zilei:

Un bărbat a publicat un necrolog fals al mamei sale pentru a primi concediu

Un bărbat din Pennsylvania a publicat în ziarul local un necrolog pentru mama sa cu scopul de a obţine un concediu plătit de angajator, deşi mama lui nu murise, transmite FOX News în pagina electronică. Problema a apărut atunci cînd mama acestuia s-a prezentat la sediul ziarului din Brookville (Pennsylvania) pentru a le demostra că este în viaţă şi sănătoasă, transmite revista Time. Scott Bennett, în vîrstă de 45 de ani, a dat anunţul în Jeffersonian Democrat ca parte a unui plan de a obţine concediul de doliu plătit de angajatorul său poliţia. Editorul ziarului a declarat că nu a avut motiv să se îndoiască de autenticitatea anunţului pînă cînd rudele femeii au început să contacteze ziarul. Bennett a fost arestat şi acuzat de conduită nepotrivită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.