Ultima oră

Sala de lectură a Bibliotecii se schimbă la faţă pe bani europeni

Sorin Tudose
16 nov 2011 1760 vizualizări
Casa Blum, unde a funcţionat sala de lectură a bibliotecii, este reabilitată printr-un program de finanţare extern, de la Guvern şi de la Consiliul Judeţean Vrancea u imobilul este pe lista monumentelor istorice

Lucrările de modernizare la sala de lectură a Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu”, Casa Blum, se desfăşoară surprinzător de repede. În interior muncitorii au dat toată tencuiala jos de pe pereţi lăsînd să se vadă cărămida roşie specifică vremii în care clădirea a fost construită şi anume sfîrşitul secolului XIX. Lucrările de reabilitare a imobilului din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13 sînt incluse în cadrul unui program guvernamental derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, intitulat “Diminuarea riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea în caz de situaţii de urgenţă”. Mai exact, biblioteca va fi consolidată în cadrul acestui program de reducere a riscului seismic la clădirile publice. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 2,5 milioane de lei. Finanţarea este asigurată din trei surse: un împrumut de la Banca Mondială, fonduri de la Guvern şi bani din bugetul autorităţii locale, respectiv Consiliul Judeţean. Cotele de finanţare se repartizează astfel: Banca Mondială - 576.000 lei, bani folosiţi pentru consolidarea efectivă a imobilului, Guvern – 337.000 lei şi Consiliul Judeţean – 1,076 milioane lei. Anul viitor vor demara lucrările din surse guvernamentale şi locale, pentru aducerea clădirii la forma iniţială. Reprezentanţii CJ Vrancea au declarat că faţada clădirii va rămîne neschimbată, întrucît clădirea este monument istoric şi nu sînt permise modificări, urmînd să fie efectuate doar lucrări de reparaţii şi zugrăvire. De asemenea, tehnic nu există impedimente pentru finalizarea la termen a lucrării, anul viitor. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în luna iunie a. c. Reprezentanţii bibliotecii au avut mult de furcă la jumătatea acestui an fiind nevoiţi să mute toate cărţile din acest sediu în cel de pe strada Maior Gheorghe Sava, fost spital de Neurologie. Bibliotecarii au solicitat chiar şi ajutorul Jandarmeriei care a pus la dispoziţie o maşină pentru transport, volumul de cărţi fiind impresionant. “Ştiu că imobilul a fost vizat să intre în reparaţii capitale pentru un aspect tot mai rar întîlnit. Casa are o scară interioară deosebită în formă arcuită. Am observant şi faptul că muncitorii se mişcă foarte repede, motiv pentru care sperăm că va fi gata în cel mai scurt timp posibil”, ne-a spus Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii. Casa este monument istoric de importanţă locală şi a fost ridicată de doctorul Herman Blum avînd un stil eclectic cu elemente ale arhitecturii de sfîrşit de secol XIX din Europa apuseană şi cu decoraţiuni din stuc. De lucrări se ocupă Joint Venture, Dedal Bahamat şi SC NS Consart ’96 Jariştea şi ar trebui finalizate la vară. (M. BEŞLEAGĂ, S. TUDOSE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.