Ultima oră

Rampele de gunoi au fost închise, gunoiul peste gard se aruncă

Sorin Tudose
16 nov 2011 1789 vizualizări
Sancţiuni de miliarde de lei vechi au aplicat comisarii Gărzii de Mediu celor care aruncă deşeurile la întîmplare

Rampele de gunoi din toată ţara şi implicit din Vrancea trebuiau închise din vara lui 2009 potrivit cerinţelor UE. Cu o oarecare întîrziere, gropile de deşeuri au fost închise în toată Vrancea, singurele care încă mai au voie să funcţioneze fiind cele de la Adjud şi Haret. Cu toate acestea, aşa cum se obişnuieşte la noi, nu toate autorităţile publice s-au pus la punct. Pe lîngă ele, nici operatorii de salubritate şi nici oamenii nu au înţeles importanţa păstrării unui mediu curat. La nivelul conducerilor primăriilor au fost stabilite măsuri pe linia monitorizării şi supravegherii post-închidere a amplasamentelor fostelor platforme de deşeuri, de marcare a acestora şi de preîntîmpinare a aventualelor depozitări necontrolate de deşeuri în zonele respective. În mod evident, aceste măsuri nu au fost respectate de toate primăriile, unii operatori de salubritate încărcau gunoiul şi nu îl duceau la destinaţie pentru că era drumul prea lung şi costistor, iar cetăţenii, mai ales cei din mediul rural, lăsaţi fără locul unde ştiau ei că se aruncă gunoiul, ce să vezi, îl aruncau tot acolo. Pentru abandonare de deşeuri în locuri nepermise şi alte infracţiuni conexe, Garda de Mediu Vrancea a aplicat din 2010 sancţiuni în valoare de peste 700.000 lei, din care peste 400.000 lei la operatori de salubrizare şi persoane fizice. Şeful instituţiei de mediu, comisar şef Aurel Cristian, spune că încă mai sînt probleme, dar că acestea vor fi rezovalte în cele din urmă. “Sînt probleme care pleacă de la bani. Fiecare operator care preia deşeuri are un preţ, iar unele autorităţi locale poate nu au bani suficienţi, dar nici nu pot lăsa gunoaiele de izbelişte. Noi am aplicat sancţiuni şi vom încerca să îi determinăm pe toţi cei care aruncă sau depozitează deşeurile în locuri nepermise să nu mai procedeze în afara legii”, ne-a declarat reprezentantul Gărzii de Mediu. Aceştia spun că există un proiect legislativ de interes cel puţin pentru judeţele care sînt la hotarele ţării. Proiectul cu pricina prevede ca transporturile de deşeuri să aibă liberă trecere în afara graniţelor astfel încît dacă, de exemplu, pentru Timişoara este mai avantajos să predea gunoaiele la un operator de profil din Ungaria, să se poată face acest lucru nestingherit. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4567 zile, 11 ore, 9 minute, 59 secunde
Incercati sa vedeti si dumneavoastra de exemplu unde depoziteaza Primaria Homocea deseurile si anume in interiorul satului,au desfiintat o groapa si au facut alta,domnii de la Garda de Mediu Vrancea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.