Ultima oră

Garda de Mediu a oprit tăierile de arbori de la Lepşa

Sorin Tudose
11 nov 2011 2307 vizualizări
Tăierile erau efectuate de Obştea Hăulişca, cu acte în regulă, însă au fost oprite imediat ce un cetăţean cu sprit civic a sesizat autorităţile cu privire la pericolul reprezentat de defrişarea unui versant

Comisarii Gărzii Judeţene de Mediu din Vrancea au oprit recent o exploatare forestieră din munţii Vrancei, eveniment ce avea loc chiar la ieşirea din Lepşa spre Greşu, cea mai importantă zonă turistică din judeţ. Tăieri de arbori erau efectuate de cei de la Obştea Hăulişca. Reprezentanţii instituţiei de mediu au fost sesizaţi de un cetăţean din localitate care, văzînd ce se întîmplă cu copacii de pe respectivul versant, a contactat imediat telefonic Garda de Mediu de la Focşani. Comisarii s-au deplasat imediat la faţa locului reuşind să stopeze defrişările de foiase, dar circa 20 de copaci fuseseră deja puşi la pămînt. Avînd în vedere că zona din care se tăiau copacii era în pantă, la fiecare arbore doborît de drujbari încă vreo cîţiva erau afectaţi de dizlocarea primului pom de pe versant. Zona respectivă se află în administrarea Parcului Naţional Putna, care are un regim de funcţionare special. “Ne-am deplasat în timp util pentru a opri tăierile de la Lepşa. Nu am aplicat nici o amendă pentru că s-a dovedit că Obştea din Hăulişca avea toate autorizaţiile şi avizele de mediu. Nu avea în schimb tehnica necesară exploatării forestiere în condiţiile date, motiv pentru care am sistat tăierea”, ne-a declarat Aurel Cristian, şeful Gărzii Judeţene de Mediu. Acesta a mai precizat că ar trebui să existe o mai mare responsabilitate chiar şi din partea celor care taie cu acte în regulă cu atît mai mult cu cît tăierile nu au avut loc în mijlocul codrului ci chiar la vedere, pe marginea drumului naţional, afectînd astfel întreg peisajul. În plus, copacii respectivi aveau şi rolul de a proteja versantul. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vvvvv, acum 4571 zile, 27 minute, 26 secunde
va pri si seful de la garda de mediu asa cum le-am dat si eu candva spaga obstenilor de la H aulisca (cei 3 capi vb din cadrul obstii) si lucrurile vor merge inainte!!!!
Velea Marius, acum 4571 zile, 2 ore, 18 minute, 3 secunde
.........mai este comisar sef aceasta nulitate in materie de mediu ????????????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.