Ultima oră

Comercianţii de produse „tradiţionale” îşi mint clienţii

Sorin Tudose
3 nov 2011 1542 vizualizări
Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control în care a verificat comercianţii care vînd produse alimentare cu indicaţie geografică sau denumire de origine.

31 ocoberfest 2011

 La cele mai multe produse care aveau inscripţionate pe etichete sintagmele „reţetă tradiţională” sau „metodă tradiţională” au fost găsite abateri, în special de informare a consumatorilor. “Produsele alimentare care au înscris pe etichetă termenul «tradiţional/tradiţionale» sau expresii similare care conduc la ideea de tradiţional trebuie să fie înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi trebuie să respecte prevederile Ordinului 690/2004. Pentru această grupă de produse nu este atribuit şi nu se înscrie prin etichetare niciun fel de logo. Subliniem faptul că logoul naţional este specific numai produselor declarate «specialităţi tradiţionale garantate»”, informează Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC). În cursul acţiunilor de control au fost identificate produse avînd inscripţionate pe etichete sau ambalaj sintagme precum: tradiţională, reţetă tradiţională, metodă tradiţională şi care nu se regaseau în Registrul de atestare national a produselor tradiţionale, publicat pe site-ul ministerului de resort. Lista produselor tradiţionale se actualizează anual. O mulţime de produse alimentare precum conserve, brînzeturi, băuturi sau produse de patiserie folosesc sintagma care dă greutate produsului, chiar dacă firmele producătoare nu au dovezi că folosesc reţete tradiţionale. Pentru abaterile constatate au fost aplicate patru avertismente şi cinci amenzi. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
S, acum 4579 zile, 8 ore, 37 minute, 32 secunde
S
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.