Ultima oră

Schitul Buluc, vedeta Zilelor Comunei Jariştea

Andrei Milcoveanu
30 oct 2011 14876 vizualizări
Sîmbătă a avut loc lansarea lucrării ”Buluc. Schitul din Athosul românesc al Vrancei” (Focşani, 2010), semnată de colegul nostru, Valentin Muscă

Vedeta primei zile a comunei Jariştea a fost fără îndoială Schitul Buluc. Prezentarea primei istorii a Schitului, lansarea unei serii inedite de cărţi poştale cu aşezămîntul de sub Măgură, instalarea unor bannere de promovare pe drumul judeţean şi redactarea unui Calendar 2012 cu şi despre Buluc au scos din negura timpurilor unul din cele mai interesante aşezăminte monahale din Măgura Odobeştilor. Lansarea lucrării ”Buluc. Schitul din Athosul românesc al Vrancei” (Focşani, 2010), semnată de colegul nostru, Valentin Muscă, a adunat şefii majorităţii instituţiilor deconcentrate din judeţ, cadre didactice în frunte cu inspectoarea Maria Lupu, Florin Micu – directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea şi nu în ultimul rînd Sorin Hornea – prefectul judeţului. ”Bulucul este motorul spiritual al comunei Jariştea şi va deveni una din cele mai importante destinaţii turistice şi locuri de pelerinaj din sudul Moldovei. O localitate se defineşte prin apartenenţa la un trecut şi asumarea acestuia. Istoria Bulucului este viaţa creştinilor din Podgoria Putnei, iar pentru Jariştea, Bulucul este locul nostru de suflet”, ne-a spus prof. Cătălin Toma, primarul comunei. Demersul de refacere a identităţii localităţii, care a fost început de administraţia locală acum un an, a fost salutat de prefectul Sorin Hornea, care a mai adăugat că Vrancea are nevoie de o monografie serioasă, pentru că ultima lucrare de acest gen a fost scrisă acum mai bine de jumătate de secol. Cuvinte emoţionante despre lucrare şi Buluc au avut şi prof. Maria Lupu şi prof. Florin Micu. Acesta din urmă a mai adăugat că în scurt timp Bulucul va fi reintrodus pe Lista Monumentelor Istorice. Prezenţa monahiilor de la Buluc şi a preoţilor din localitate a completat tabloul imagologic al momentului, transformînd o lansare de carte într-un moment de renaştere a unei localităţi vrîncene, cu siguranţă moment inedit în peisajul cultural vrîncean, năpădit de maculaturi monografice, plătite din bani publici. ”Am fost martorii unui început de drum pentru o localitate de podgorie, care a ştiut să pună în evidenţă comoara spirituală pe care o reprezintă istoria seculară a Schitului Buluc. Direcţia pentru Cultură are deja un traseu cultural pentru Podgoria Putnei, în care Bulucul este un punct important, dacă ţinem cont că fondarea schitului a fost generată de sfîntul Pahomie, autorul renaşterii isihaste din secolul XVIII”, ne-a mai spus prof. Micu. Una peste alta, Jariştea a reuşit să marcheze un punct important în promovarea localităţii, făcînd un mare pas înainte pe harta cultural-religioasă a judeţului. (Andrei MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.