Ultima oră

Alpinist roman în Himalaya

Ziarul de Vrancea
27 oct 2011 1029 vizualizări
Alpinistul Alex Găvan a escaladat, la 4 octombrie 2011, Vîrful Manaslu, cu o înălţime de 8.156 metri, din Munţii Himalaya, trecîndu-şi astfel în palmares al patrulea vîrf de peste 8.000 de metri.

Ascensiunea s-a efectuat fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutor din partea şerpaşilor. Expediţia a început, la 5 septembrie. Alex Găvan a revenit în ţară la 22 octombrie. Între tabăra de bază (4.750 m) şi vîrf au fost stabilite trei tabere intermediare la altitudinile de 5.600 m, 6.300 m, 6.750 m, cît şi un bivuac la 7.400 m. Aflat în Nepal, nu departe de graniţa cu Tibetul, Manaslu este unul dintre vîrfurile de peste 8.000 de metri cel mai riscant de urcat. Pînă în luna mai 2008 s-au înregistrat 297 de ascensiuni ale vîrfului (cu sau fără oxigen suplimentar) şi 53 de accidente fatale, plasînd astfel muntele pe locul patru în topul celor mai periculoşi "optmiari".


Mădălina merge mai departe


Jucătoarea de tenis Mădălina Gojnea, venită din calificări, a acces, în turul doi al turneului ITF de la Poitiers (Franţa), dotat cu premii în valoare totală de 100.000 de dolari. Ea a învins-o, în runda inaugurală, cu scorul de 6-2, 6-3, pe Sofia Arvidsson (Suedia), cap de serie numărul 6, şi va juca, în faza următoare a competiţiei, cu Evghenia Rodina (Rusia), care a trecut, cu scorul de 2-6, 7-5, 6-4, de Iryna Bremond (Franţa).
Transfer de marcă la Tîrgu Mureş
Jucătoarea americană Ashlee Roberson, care a cucerit sezonul trecut campionatul cu ICIM Arad, a semnat un contract cu echipa de baschet feminin BC Nova Vita Tîrgu Mureş, potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de conducerea clubului. Înţelegerea semnată între cele două părţi este valabilă pînă la sfîrşitul sezonului. În vîrstă de 23 de ani, Ashlee Roberson (1,80 metri) provine de la Colegiul Texas Tech (NCAA D1). Ea a cucerit sezonul trecut campionatul cu ICIM Arad, sub conducerea lui Stacey Nolan (antrenorul actual al BC Nova Vita Tîrgu Mureş), avînd o medie de zece puncte şi cinci recuperări pe meci.


Însetaţi de sînge


Vicecampioana Romaniei la handbal masculin, HC Odorhei, a ajuns la un acord cu formaţia norvegiană Haslum HK, pentru a disputa în Romania ambele partide din turul trei al Cupei EHF.  Manşa tur a fost iniţial programată în 26 noiembrie, la Odorheiu Secuiesc, urmînd ca jucătorii antrenaţi de Vlad Caba să se deplaseze peste o săptămînă în Norvegia. Cele două cluburi au ajuns la un acord în privinţa disputării ambelor meciuri în Romania, astfel că în 3 decembrie va avea loc manşa tur, iar a doua zi, cea retur, de la aceeaşi oră, 18.00. "Vom juca în regatul Contelui Dracula, în Transilvania. Însetaţi de sînge trebuie să fim. Va fi o întîlnire interesantă, cu o echipă despre care ştim prea puţine. Au obţinut calificarea pe teren propriu, unde se pare că sînt o echipă puternică", au precizat norvegienii pe site-ul oficial al echipei. Cîştigătoarea dublei manşe se va califica în optimile de finală ale Cupei EHF
Graham vrea să preia Anglia
Graham Henry, antrenorul care a cîştigat titlul mondial cu naţionala de rugby a Noii Zeelande, şi al cărui contract a expirat, a declarat, ieri, că este dispus să-şi ofere serviciile federaţiei engleze, pentru a ajuta la pregătirea de tehnicieni mai buni. "Da, mi-ar plăcea să discut cu oficialii federaţiei engleze. Nu aş putea să stau fără să fac nimic. Sînt mîndru de atmosfera care s-a creat în jurul acestei echipe a Noii Zeelande şi mi-ar plăcea să lucrez în programe privind pregătirea antrenorilor sau a jucătorilor, Acest sport este pasiunea mea", a spus pentru The Telegraph Graham Henry, care a menţionat însă că nu doreşte să-i ia locul lui Martin Johnson la conducerea naţionalei Angliei.

Primul cvadruplu Lutz

Americanul Brandon Mroz este primul patinator care a reuşit o săritură “cvadruplu Lutz” într-o competiţie oficială, a anunţat, ieri, federaţia internaţională de specialitate. Mroz a reuşit acest salt în cadrul programului scurt cu ocazia unei competiţii desfăşurate pe 16 septembrie, în Colorado Springs, au constatat oficiali ai forului internaţional urmărind imagini postate pe YouTube. Mroz, care va avea 21 de ani în decembrie, va evolua în perioada 11-13 noiembrie la Marele Premiu al Japoniei, la Sapporo. El este al doilea american ce reuşeşte pentru prima dată un salt cvadruplu într-o competiţie, după Timothy Goebel, autorul unui cvadruplu Salchow în Grand Prix Junior, în 1998.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.