Ultima oră

Prima zi de scoala, intre festivismul marilor şcoli de oraş şi modestia celor rurale

Ziarul de Vrancea
12 sep 2011 1167 vizualizări
Gata cu Vacanţa Mare! Clopoţelul a sunat astăzi pentru aproape 50.000 de elevi şi circa 5.000 de cadre didactice din judeţ. Şcolile au răsunat de glasurile copiilor încă din primele ore ale dimineţii, iar curţile au devenit în scurt timp neîncăpătoare.

Părinţi şi elevi cu ghiozdanul la purtător şi profesori cu braţele încărcate de flori ne-au arătat că, indiferent de vremuri, primul clopoţel rămîne la fel. «De abia aşteptam să-mi revăd colegii după vacanţă. Am mai ţinut legătura prin Facebook, dar nu se compară cu bucuria revederii în prima zi de şcoală», ne-a spus un puşti de la Şcoala nr. 10 Focşani. Dacă în marile şcoli din oraş festivitatea de deschidere a noului an şcolar se lasă cu discursuri pompoase şi prezenţa edililor şi oamenilor politici, în şcolile mici din mediul rural, în special în zonele îndepărtate de munte, lucrurile stau cu totul altfel. Micuţii se trezesc plini de emoţie dis-de-dimineaţă şi cutreieră pe drumuri de munte ore în şir pentru a ajunge la şcoală. Festivismul tradiţional de deschidere a anului şcolar este specific oraşului, se trage din cele mai „vechi timpuri”, adică, de dinainte de 89. Lumea aleargă şi acum înebunită după flori, în ultima zi, făcînd coadă la toate florăriile din oraş, pentru că nu se poate ca fiul, fiica sau chiar părintele să ajungă în faţa educatorului, învăţătorului sau profesorului fără buchetul de flori. Din acest ansamblu nu au lipsit nervii în trafic, din cauza aglomeraţiei şi nici discursurile politicienilor pentru elevi şi familiile lor. Cele mai importante licee din Vrancea şi-au primit astăzi elevii, unii cu politicieni, alţii fără. Colegiul Alexandru Ioan Cuza l-a avut pe deputatul Nini Săpunaru şi în calitate de tătic, Colegiul Unirea s-a rezumat doar la primarul oraşului, Decebal Bacinschi, şi la viceprimarul Bogdan Matişan. Cu ce au venit îmbrăcaţi elevii în prima zi de şcoală, ce fel de buchete şi mai ales cum arată radiografia prima zi a anului şcolar în Vrancea, aflaţi în ediţia print a Ziarului de Vrancea.
  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.