Ultima oră

Turul Vrancei

Ziarul de Vrancea
29 aug 2011 4050 vizualizări
A murit inca un lider al “epocii de aur”, Stanica Dumbrava


Astazi va fi condus pe ultimul drum in satul natal Gagesti Stanica Dumbrava, fost sef al IAS Cotesti in timpul regimului comunist, care avea in responsabilitate si podgoriile de la Odobesti. De profesie inginer viticol, Dumbrava a fost unul dintre cei mai activi specialisti in viticultura din era comunista, fiind decorat de Nicolae Ceausescu in 1974 cu titlul de “Erou al muncii socialiste”. “Stanica Dumbrava a fost un om foarte intreprinzator in vremurile sale. Era facut pentru economia de piata, dar sistemul nu l-a lasat sa se desfasoare. Avea foarte multe conexiuni in PCR, era bun prieten cu unul din fratii lui Nicolae Ceausescu. Se poate spune ca sistemul l-a inlocuit, s-a hotarit sa mearga pe mina altor smecheri. El a fost mentorul lui Horia Furtuna, cel care a ajuns sef la trustul IAS, deputat in Marea Adunare Nationala si cel care a preluat gospodaria de partid”, ne-a spus unul dintre fostii colaboratori ai lui Stanica Dumbrava. In calitate de sef in IAS Cotesti, Dumbrava a fost implicat si in scandalul “Bachus”, ce viza falsificarea vinurilor, in urma caruia s-a turnat si filmul „Secretul lui Bachus”. Dosarul Cotesti i-a reunit in boxa acuzatilor pe directorul IAS-ului, pe contabilul sef Valeriu Perisoara, alaturi de alti 18 angajati. In acele din urma, Dumbrava a platit doar pentru „neglijenta in serviciu”. Operatiunea Bachus" a fost declansata de militie in 1978 si viza combaterea imbogatirii ilicite. Capul retelei, bucuresteanul Gheorghe Stefanescu, fostul sef al Depozitului de Vinuri si Rachiuri, a fost condamnat si executat in 4 decembrie 1981. Dupa 1990, Stanica Dumbrava s-a retras din prim-planul vietii publice, insa a ramas interesat de viticultura. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! (Z. V.)


Concursul de manager la Ambulanta, in septembrie


Concursul pentru postul de manager de la Ambulanta va fi organizat de Ministerul Sanatatii in luna septembrie. Oficialii MS au anuntat la Congresul Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta”, care s-a desfasurat in ultimele zile la Eforie Nord, ca acest concurs va fi organizat in perioada 26 septembrie – 8 octombrie. Conform ordinului privind aprobarea normelor de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea postului de manager general, persoana fizica, din serviciile de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti, concursul de selectie ar urma sa se organizeze la nivel central, comisia de concurs urmind sa fie numita prin ordin al ministrului. Concursul va consta intr-un test grila, proiect de management si interviu de selectie. Cei ce vor fi declarati admisi vor incheia un contract pe maximum trei ani. Acesta va putea fi incheiat inainte de termen in cazul in care managerul pica evaluarea anuala ce se efectueaza pe baza indicatorilor de performanta. Ambulanta Vrancea este condusa in interimat din 2009 de dr. Cristian Onia. (R. M.)


Focsani: Telefoane confiscate de jandarmi

Doi tineri au intrat in atentia jandarmilor dupa ce au fost prinsi cu telefoane contrafacute la vinzare. In week-end, o patrula a surprins la Piata Moldovei doi comercianti. Ion S., 22 ani, din Brahasesti, judetul Galati, si Remus P., 24 ani, din Focsani, ofereau trecatorilor spre vinzare telefoane mobile care purtau numele unor marci renumite. Cei doi nu aveau documente de provenienta a marfii si in consecinta jandarmii le-au confiscat bunurile. Cei doi s-au ales cu dosare penale pentru punerea în circulatie de marfuri contrafacute a caror comercializare aduce prejudicii titularului marcii si pentru înselarea consumatorului asupra calitatii produsului. Sfatul este sa nu se lase pacaliti de vinzatorii ambulanti. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.