Ultima oră

POLITICA:Negocieri esuate în Coalitie: UDMR nu este de acord cu reorganizarea teritorială

Ziarul de Vrancea
14 iun 2011 527 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net negocierile de marti din răndul Coalitiei pe tema reorganizării teritoriale au esuat. UDMR nu este de acord cu cele opt superjudete propuse de PDL. Maghiarii propun în schimb 16 regiuni.

Sedinta CoaliÃiei de marti, de la Palatul Victoria, s-a terminat fără ca PDL să ajungă la o intelegere cu UDMR in ceea ce priveste reorganizarea teritorială.


Dacă PDL doreste reorganizarea in opt superjudete, liderii Uniunii propun 16 zone si vor ca Harghita, Covasna si Mures să fie sub o singură autoritate. Pe de altă parte, UDMR afirmă că nu poate imbrătisa propunerea democrat-liberalilor intrucat nu ar avea sustinere din teritoriu. De cealaltă parte, PDL spune că va merge mai departe cu reorganizarea in opt judete si că isi va angaja răspunderea pe acest document.


Asumarea răspunderii Guvernului pe noua hartă a Romaniei la pachet cu statutul minoritătilor pană cel tarziu in toamnă este oferta cu care PDL ar fi mers, marti, in Coalitie, pentru a convinge UDMR-ul să nu pună bete in roate proiectului de reorganizare administrativă, scrie Gandul, citand surse democrat-liberale.


Cu liderii Uniunii sustinand public că nu acceptă nici in ruptul capului cele opt superjudete anuntate de Traian Băsescu si de Emil Boc, democrat-liberalii ar mai lăsa de la ei numai ca să vadă legea trecută de Parlament pană in toamnă, chiar dacă, in final, o astfel de variantă ar incurca socotelile atat cu Uniunea Europeană, cat si cand vine vorba de angajarea altor proiecte finantate din fonduri comunitare.


Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a declarat pentru NewsIn că liderii Uniunii au transmis marti PDL, in sedinta coalitiei că UDMR nu sustine varianta reorganizării teritoriale in opt judete, optand pentru promovarea propriului proiect depus deja in Parlament.


"Noi nu suntem de acord, am spus că nu sustinem această variantă cu opt judete. Noi sustinem varianta pe care am depus-o in Parlament ca proiect de lege, si asta va fi pozitia noastră pe care o vom avea si in continuare", a precizat el. Mate spune că PDL nu a prezentat partenerilor de guvernare "un text, un proiect de lege concret" ci "doar ce a fost prezentat si in presă".


La randul său, vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat marti, la un eveniment despre mediu, că luna aceasta vor fi mai multe runde de discutie pe tema reorganizării. El a adăugat că in chestiuni atat de importante "nu se pot lua decizii de pe o zi pe alta". Prezentă la acelasi eveniment, presedinta Comisiei de administratie din Cameră, Sulfina Barbu, a afirmat se pot discuta variantele partenerilor de coalitie de la UDMR, dar să nu fie mai mult de 12 regiuni.



Coalitia a discutat marti pentru prima oară subiectul reorganizării teritoriale, insă nu s-a ajuns la un consens, spun surse parlamentare. UDMR s-a arătat reticentă incă de săptămana trecută fată de proiectul PDL, unii parlamentari spunand public că ar vota o motiune de cenzură dacă Executivul isi va asuma răspunderea pe lege.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.