Ultima oră

ESENTIAL: CNSAS: Scriitorul Nicolae Breban a fost colaborator al Securitatii

Ziarul de Vrancea
6 apr 2011 517 vizualizări
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Nicolae Breban. Surse din CNSAS, citate de Mediafax, au declarat miercuri ca Directia de investigatie a constatat ca Nicolae Alexandru Breban a fost colaborator al Securitatii.

Decizia de colaborare in cazul Nicolae Breban a fost data in martie, iar dosarul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a scriitorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal in 4 aprilie.


Primul termen in procesul dintre CNSAS si Nicolae Alexandru Breban a fost stabilit de instanta pentru 12 septembrie.


Nicolae Breban, nascut in 1934, la Baia Mare, este romancier si eseist, precum si directorul revistei Contemporanul, editata de Fundatia Culturala Ideea Europeana. El este unul dintre cei mai importanti si prolifici prozatori romani contemporani.


A debutat literar in revista Viata studenteasca, in 1957. Opt ani mai tarziu, Breban a publicat primul sau roman, "Francisca" (tradus in limbile bulgara si rusa), distins cu premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane. In 1966, ii urmeaza romanul "In absenta stapanilor", iar in 1968, "Animale bolnave", premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-sef al revistei Romania literara.


Breban a semnat scenariul filmului "Rautaciosul adolescent", precum si scenariul si regia filmului "Printre colinele verzi", o ecranizare a romanului "Animale bolnave", inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes.


In 1973, apare romanul "Ingerul de gips", iar in 1975, versiunea in limba suedeza a romanului "In absenta stapanilor". Nicolae Breban a mai publicat volumele "Bunavestire" (1977), "Don Juan" (1981), piesele de teatru "Culoarul cu soareci" si "Batrana doamna si fluturele" (1981 - 1982, Paris), editia franceza a romanului "In absenta stapanilor" (1983, Flammarion, Paris), "Drumul la zid" (1984), versiunea franceza a romanului "Bunavestire" (1985, Flammarion, Paris), "Panda si seductie" (1991), volumul de versuri "Elegii parisiene" (1992), trilogia "Amfitrion" (1994) - "Demonii marunti", "Procuratorii","Alberta" -, "Riscul in cultura" (1997), "Ziua si noaptea" (1998), "Stricte amintiri literare" (2001), "Vointa de putere" (2001), "Sensul vietii. Memorii I" (2003), "Sensul vietii. Memorii II" (2004) si "Sensul vietii. Memorii III" (2006).




de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.