Ultima oră

INTERNATIONAL:Personal romăn, printre victimele atacului din Afganistan. Două victime au fost decapitate

Ziarul de Vrancea
1 apr 2011 446 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net atacul de vineri asupra centrului operational al Misiunii ONU de Asistentă în Afganistan (UNAMA) s-a soldat cu cel putin 12 morti - opt angajati ONU si patru afgani - si 24 de răniti, informează CNN, care îl citează pe Abdul Rauof Taj, directorul securitătii din provincia Bulkh.

Potrivit Channel 4, printre morti s-ar număra si cel putin un roman, dar MAE de la Bucuresti nu poate confirma informatia, intrucat nu a fost stabilită incă oficial nationalitatea victimelor.


Atacul a urmat unei demonstratii de protest fată de arderea unui Coran de către un pastor din Florida, au declarat surse din randul autoritătilor si al personalului ONU.


Pastorul a intrat in atentia internatională anul trecut după ce si-a anuntat intentia de a arde un Coran cu ocazia implinirii a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie. El a renuntat la plan anul trecut, dar pană urmă l-ar fi pus in aplicare luna trecută, desi gestul a atras mult mai putin atentia comparativ cu anul trecut.


Doi dintre ei au fost decapitati, potrivit politiei locale.


Natiunile Unite au confirmat că cel putin opt dintre angajatii ONU din Mazar-i-Sharif au fost ucisi de protestatarii care au atacat filiala ONU din acest oras afgan.


Lal Mohhammed Ahmadzai, purtătorul de cuvant al politiei locale, a anuntat că "opt străini au fost ucisi si unul este rănit" după atacarea filialei ONU din Mazar-i-Sharif.


Seful Misiunii ONU in Afganistan, Staffan De Mistura, se indreaptă spre orasul afgan pentru a se ocupa personal de această situatie.


Potrivit corespondentului AFP la Mazar-I-Sharif, violentele continuau in jurul orei 18.30 (17.30 ora Romaniei) in oras, unde se auzeau tiruri de arme usoare si deflagratii, iar situatia era extrem de confuză.


Manifestatia a inceput in jurul orei 13.30 (12.30 ora Romaniei), după traditionala rugăciune de vineri, iar manifestantii au atacat sediul UNAMA in jurul orei 15.00, potrivit purtătorului de cuvant al politiei.


Potrivit corespondentului AFP, manifestantii erau in jur de 500.


"Unii purtau deja arme, altii le-au luat de la gărzile de securitate ale biroului UNAMA", a explicat purtătorul de cuvant al politiei, afirmand că insurgentii "talibani s-au infiltrat in randul manifestantilor".


Seful directiei de Sănătate din provincia Balkh, doctorul Mirwais, a declarat pentru AFP că principalul spital din oras primise deja "20 de răniti si doi morti ale căror identităti nu sunt cunoscute" pentru moment.


Mazar-I-Sharif este una dintre cele sapte zone alese de presedintele Hamid Karzai si coalitia internatională pentru a inaugura procesul de "tranzitie". Fortele străine vor transfera la 1 iulie responsabilitatea de garantare a securitătii fortelor afgane.


Fortele străine sunt in mod obisnuit putin vizibile in oras, care este relativ sigur.


La Kabul, aproximativ 200 de persoane au manifestat vineri, la incheierea rugăciunii, impotriva incendierii Coranului, la jumătatea lui martie, de către un pastor integrist american. în strigăte antiamericane, ei s-au reunit intr-o piată, la intrarea ultrasecurizată pe strada care duce la ambasada Statelor Unite, inainte de a se dispersa fără incidente.


în mai 2005, aproximativ 15 persoane au fost ucise in Afganistan in timpul mai multor zile de manifestatii după un articol apărut in revista Newsweek, care s-a dovedit fals si care afirma că militarii americani au profanat Coranul la inchisoarea Guantanamo.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.