Ultima oră

POLITICA: Funeriu: înghetarea salariilor pune punct sarabandei de actiuni ale profesorilor în instantă

Ziarul de Vrancea
1 apr 2011 458 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net Ministrul Educatiei a fost invitat la REALITATEA.NET LIVE pentru a discuta despre cel mai proaspăt scandal din învătămănt, cel privind plafonarea salariilor din educatie."Noi nu am vorbit despre plafonarea salariilor. Asta însemna că nimeni nu ar avea mai mult. Acum punem punct final acestei sarabande de actiuni în instantă si tratarea inadecvată", a spus ministrul Funeriu.

* Noi nu am vorbit despre plafonarea salariilor, plafonarea ar insemna că nimeni nu ar avea mai mult. Un cadru didactic, pentru aceeais munca, să primească acelasi salariu. Acum punem punct final acestei sarabande de actiuni in instantă si tratarea inadecvată.

* Salariile s-au plătit pe baza unei legi si a unor decizii in instantă. Nimeni nu poate să ia dreptul cadrelor didactice de a actiona in instată. Actul in sine stababileste pentru fiecare functie salariul. Odată cu această lege, toatecadrele vor fi incadrate la acel nivel.

* Să nu mai folosim acest termen de plafonare pentru că inducem in eroare. Plafonarea inseamnă să stabilim un nivel maxim care nu va fi depăsit. Ce a făcut guvernul inseamnă restabilirea echitătii. pentru munca egală trebuie să fie aceleasi salarii.


* Dreptul salarial este intangibil, acesta trebuie pus in plată. De aici problemele din Suceava si Botosani.Toate judetele primesc aceleasi sume per elev.

* Cadrele didactice vor fi reincadrate din momentul in care această lege va fi promulgată. Probabil săptămana viitoare va fi adoptarea in Guvern, ulterior Guvernul stabileste modalitatea de aplicare. Sentintele judecătoresti se vor pune in aplicare pană la momentul intrării in vigoare a noi legii. între 10.000 si 13.000 de oameni vor primi acelasi salariu, pentru exact aceeasi muncă prestată de colegii din alte judete.

* Trebuie să crestem intrarea in sistem educational si să răsplătim performanta. Cand vom recupera mai multi bani la buget, putem face si aceste lucruri. Am spus că 20 de ani au fost mintiti, acum li se spune adevărul. Cred că este nedrept. îmi asum acest minister cu bune si cu rele.

* Salariile cadrelor didactice sunt, cel putin la intrarea in sistem, in functie de resursele pe care le avem azi.

* Nu se poate face reformă fără resurse. însă sunt multe resurse risipite, dar vă rog să constatati că a crescut colectarea la buget. Există o anumită concurentă. Noi trebuie să crestem atractivitatea carierelor didactice. Stiati că peste 3.500 de suplinitori, care au avut note mari la titularizare, au fost titularizati la nivelul scolii. Nu i-am auzit pe liderii de sindicat.

* Legea spune că este interzis să detină 2 functii. ANI este institutia care spune dacă o situatie este generatoare de compatibilitate sau nu. Din 10-11 aprilie, ANI trebuie să dea o sentintă. Sunt rectori universitari care sunt si politicieni. Este vb de incompatibilitate. Să ne raportăm la ce spune ANI, nu este retroactiv. Să mergem pe ceea ce spune Constitutia

* Despre Antonescu si Ponta: E momentul să incetăm aceste izbucniri populiste. Nu au invătat nimic. îi invit la o dezbatere să-si asume erorile. Este cel mai usor lucru să fii populist. Stiti ce mi se intamplă in ultima vreme? Dati-ne bani să terminăm o scoală. Eu le spun că acest contract este intre primărie si firma de constructie. Si cand ii intreb de ce au incheiat contractul, imi răspund că: mi-a primis ministrul X bani, ministrii din mandatele anterioare.

* Ministerul externalizează serviciile de pază. Este in beneficiul ministerului, este mai ieftin. Studentii care veneau in minister nu erau satisfăcuti de acest lucru. Deci am considerat că este mai bine ca aceste servicii să fie externalizate.

* Eu sunt mandru că fac parte din Guvernul Boc. Pentru că a făcut ceea ce nimeni nu a făcut pentru Romania. Sustin candidatura domnului Boc. Nu am stabilit dacă voi candida si nici functia. Cred că dinamica partidului trebuie să decidă.


Guvernul va promova in Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand că economia nu poate suporta la acest moment o crestere salarială de 50%, informează MEDIAFAX.


Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a fost invitat la REALITATEA.NET LIVE pentru a discuta cu jurnalistii Diana Lazăr si Dan Duca despre uniformizarea salariilor in invătămant, despre protestele sindicatelor si cererile acestora ca premierul si ministrul să-si dea demisia.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.