Ultima oră

ESENTIAL:Mărmureanu: Romănia nu poate avea un seism mai mare de 7,5. Vezi cănd vine următorul cutremur

Ziarul de Vrancea
20 mar 2011 362 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net directorul Institutului de Fizică a Pămăntului, Gheorghe Mărmureanu, îi linistette pe romăni: zona Vrancea nu poate produce un cutremur mai puternic de 7,5 grade pe scara Richter. în plus nu se anuntă prea curănd miscări seismice notabile la noi în tară.

în Romania este deocamdată liniste din punct de vedere seismologic, efectele miscărilor tectonice din Japonia neputand ajunge pană la noi in tară pentru a provoca reactii in zona seismică Vrancea. Este explicatia Directorului Institutului de Fizică a Pămantului, Gheorghe Mărmureanu, care a adăugat că la noi in tară nu se poate produce un cutremur mai mare de 7,5 grade pe scara Richter.


"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat si Cernavodă, la care a fost făcută si Casa Poporului si tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicat Mărmureanu, la Pro TV, adăugand că un seism important, produs la mare adancime, ar putea avea loc in Romania abia după 2040.


Gheorghe Mărmureanu a mentionat că nu se poate spune cand este asteptat următorul cutremur semnificativ in Romania, dar a prezentat un rationament potrivit căruia nu ar trebui să avem evenimente mai devreme de 2040.


"Pămantul nu stie matematică, nu stie probabilităti, nu stie fizică. Noi am făcut o analiză si am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Si avem asa: 1738 un cutremur de suprafată, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, cand Cetatea Neamtului a fost dăramată. Urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafată. Deci suprafată, adanc si iar suprafată. Urmează 1940, deci după 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Si urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmează un cutremur de mare adancime care ar insemna să fie prin 2040", a mai spus Mărmureanu.


Specialistul sustine că după anul 2040, pană in 2066, există posibilitatea producerii unui cutremur la mare adancime, a cărui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.


"Se pune problema unui cutremur foarte adanc. Dacă va fi foarte adanc, va fi către Chisinău. Depinde cand e. S-ar putea să nu fie pentru că cel din 1986 a fost foarte adanc. A lipsit foarte putin să treacă peste 7. Asa cum arată lucrurile acum, pentru că noi avem un sistem si in fiecare secundă stim ce se intamplă in Romania si in lume, părerea mea e că nu are cum să fie decat de foarte mare adancime", a mai spus Gheorghe Mărmureanu.


întrebat despre rezistenta clădirilor in cazul unui cutremur de mare intensitate, directorul Institutului de Fizică a Pămantului a precizat că după anul 1977 - cand a avut loc, pe 4 martie, ora 21.22, un seism de 7,2 grade pe scara Richter, care a durat 55 de secunde, si s-a soldat soldat cu 1.500 de morti, 11.300 de răniti si 33.000 de locuinte prăbusite, in special in Capitală -, foarte multe clădiri din Bucuresti au fost proiectate astfel incat să reziste la o intensitate 8-9 grade pe scara Richter.


Specialistul a vorbit si despre extinderea sistemului de avertizare in caz de cutremur, precizand că acesta ar trebui să functioneze si pentru mass-media si chiar pentru telefoanele mobile, ceea ce ar insemna că toată lumea ar putea afla cu 30-40 de secunde inainte de producerea seismului.


Mărmureanu a explicat că sistemul de avertizare actual este construit pentru instalatii cu risc major la cutremur, iar următorul pas ar fi ca acesta să existe măcar in sălile de operatie din spitale, pentru ca medicul să primească semnalul si să pornească generatorul.


"Am găsit o echipă privată, dar de acum nu mai e treaba mea. Trebuie să găsim bani. La fel de important e cu lifturile. Am să mă bat pentru acest sistem. Cel putin pentru spitale este foarte important. Si pentru scoli", a mai spus Mărmureanu.



Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.