Ultima oră

INTERNATIONAL:Cutremur de 8,9 grade Richter in Japonia, urmat de tsunami care a atins zece metri inaltime in nordul tarii.-VEZI VIDEO

Ziarul de Vrancea
11 mar 2011 578 vizualizări
Cel putin 5 morti si zeci de raniti

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,9 a avut loc, vineri dimineata, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, anunta Centrul american pentru supravegherea seismelor. Mai multe imobile din Tokyo au fost puternic zguduite. A fost declansata alerta de tsunami in numeroase tari.


Seismul a avut loc la ora locala 14:46, cand oamenii erau la locul de munca. In capitala Japoneza, aflata la 380 km. distanta de epicentul cutremurului, mai multe cladiri au fost zguduite puternic cel putin doua minute, cei mai multi locatari fiind foarte speriati si iesind in strada, scrie AFP.


Magnitudinea anuntata initial a fost de 7,9 pe scara Richter si a fost de doua ori revizuita.


Purtatorul de cuvant al MAE, Doris Mircea, a declarat ca deocamdata nu au fost semnalate cazuri de cetateni romani aflati in dificultate in Japonia.


ora 10:50 Alerta de tsunami a fost extinsa pentru intregul bazin al Pacificului, exceptand SUA si Canada continentale. Alerta vizeaza astfel si Mexicul si tarile Americii centrale si de sud aflate in Pacific.


ora 10:40 Cel putin 5 morti, zeci de raniti - Reuters


ora 10:30 Rusia, Filipine, Hawaii au ordonat evacuari.


ora 9:50 Seismul a fost resimtit si la Beijing, au anuntat martori oculari citati de presa internationala.


ora 9:48 53 de tari de pe coasta Pacificului au primit alerta de tsunami. Aceasta a fost declansata practic pentru toate coastele Pacificului.


ora 9:40 Agentia de presa Kyodo anunta ca a fost gasita o persoana decedata in regiunea Fukushima. Autoritatile din zona Wakayama au decis evacuarea a 20.000 de persoane. Patru milioane de locuinte din Tokyo au ramas fara curent electric. Un puternic incendiu a izbucnit la rafinaria Chiba, in apropierea capitalei.


ora 9:38 Alerta de tsunami a fost lansata si in Indonezia


ora 9:28 Cinci centrale nucleare au fost inchise in Japonia in urma cutremurului.


ora 9:19 Valuri seismice de zece metri au fost inregistrate in regiunea Sendai, nord-estul tarii, scrie media locala. Televiziunile locale transmit imagini inspaimantatoare de la fata locului: cladiri prabusire, masini luate de ape, poduri rupte, incendii. CNN arata si o rafinarie cuprinsa de flacari.


ora 9:06 Fortele navale japoneze au fost cantonate in zona Miyagi, grav afectata de cutremur. Televiziunea publica NHK anunta ca tsumani a avut inaltimea de noua metri.


ora 9:00 CNN anunta ca magnitudinea seismului a fost revizuita la 8,9 pe scara Richter.


ora 8:50 Pompierii anunta ca sunt mai multi raniti, dupa ce acoperisul unei cladiri din Tokyo s-a prabusit.


ora 8:43 Transporturile aeriene, feroviare si rutiere au fost intrerupte intr-o mare parte a Japoniei, dupa seismul care a lovit nord-estul tarii, anunta agentia Kyodo.


ora 8:40 Postul public de televiziune arata imagini cu fum negru provenit de la cladiri din regiunea Odaiba, o suburbie din Tokyo. Trenurile care circulau prin nordul Ãării au fost oprite. Un tsunami de 50 cm a lovit coasta de nord a Japoniei, scrie Reuters.


ora 8:33 Sase incendii au izbucnit in Tokyo dupa cutremurul de 8,8 care a lovit nord-estul tarii, anunta agentia Jiji.


ora 8:32 Alerta de tsumani a fost extinsa si pentru Rusia, Filipine, Taiwan, Indonezia.


ora 8:30 Institutul american anunta ca seimul din Japonia a avut magnitudinea de 8,8 pe scara Richter


ora 8:20 Traficul pe aeroportul Narita din Tokyo a fost intrerupt.


Transmisiunea LIVE AL Jazeera (engleza)




Risc major de tsunami


Agentia meteorologica japoneza a avertizat asupra unui "enorm" tsunami cu valuri de circa sase metri. Agentia a anuntat ca seismul a avurt loc la o adancime de numai 10 km.


Mai multe cutremure au lovit Japonia un ultimele zile, inclusiv unul de 7,3 pe scara Richter, acum doua zile.


In aceasta parte a lumii au avut loc noapte trecuta nu mai putin de opt cutremure, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul institutului de Fizica a Pamantului la Antena 3.


In Japonia au avut loc in ultimele zile mai multe cutremure.




de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.