Ultima oră

Mai avem martisor traditional sau doar kitsch?

Sorin Tudose
1 mar 2011 1041 vizualizări
Tarabele sint pline ochi de obiecte de o calitate ce lasa de dorit

O multime de comercianti de martisoare au impinzit ieri zona din jurul Halei Moldovei. Problema nu e ca se face comert ci ca obiectele vindute denumite pretentios "martisoare" sint adesea de un kitsch extrem. Asa cum am mai zis, nu credem sa existe sarbatoare care sa nu fie amanetata culturii de consum specifica secolului XXI, iar Martisorul nu face execeptie. Traditionalul fir impletit alb rosu nu mai are nici o valoare, este sufocat de multitudinea de obiecte care mai de care mai inestetice. Tot felul de floricele din plastic, fulgi, macaroane vopsite, pietricele la 5 lei, figurine din portelan si cite si mai cite obiecte care nu au nici o treaba cu traditia. O sarbatoare in profunda simbioza cu manelele care rag neincetat de la magazinele din centrul comercial amintit mai sus. Deranjant este si faptul ca imaginea acestei sarbatori a ajuns de-a lungul anilor cit se poate de pitoreasca. Cercul este unul vicios care se inchide, cum altfel decit perfect. Comerciantii spun ca "asta cere publicul", iar cumparatorii spun ca "asta ofera piata". In acest mod toata lumea "s-a spalat pe miini" si circul merge mai departe in detrimentul traditionalului. O floare daruita persoanei dragi ar fi infinit mai de apreciat decit un asa zis martisor. Nu-i mai putin adevarat ca in primul rind trebuie sa existe acel cineva care sa aprecieze gestul, dar in actuala societate, unde superficialitatea ne defineste, acest lucru pare tot mai putin probabil. Mai curind preferam insigne cu Hannah Montana, nelipsitele cani cu mesaje siropoase si alte acareturi intru fericirea comerciantilor. Daca tot ajungem la locul cioatei, iar vinzatorul are pe taraba si o cruce cu leduri o achizitionam si pe aceasta, pentru ca, nu-i asa, ne vede Cel de Sus. Totul este atit de fals la aceasta sarbatoare pervertita incit e strigator la cer, dar cerul e surd. Adultii nu prea mai ai cum sa ii schimbi, iar cei tineri sint la virsta in care, rebeli fiind, oricum fac ce vor ei. Cadrele didactice, daca ar fi mult mai deschise in relatia cu elevii, ar putea strica o vorba si despre ce inseamna frumos. Le-ar spune elevilor ca muzica nu incepe cu "Nebunia lui Salam", ca filmele nu se reduc doar la "Twilight", iar o cladire "futurista" de sticla nu se va compara in veci cu o cladire cum este cea a Teatrului. Le-ar spune deci ca majoritate martisoarelor pot fi trimise direct la cosul de gunoi. Dar cine sa o faca? Nimeni nu ia nici un fel de atitudine pentru ca pe oricine ai intreba, problema cu martisoarele este una falsa sau in cel mai bun caz, una minora. Amin! (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 6 ore, 16 minute, 35 secunde
Poate sa-mi ofere piata mult si bine. Eu niciodata nu i-as lua cuiva drag asemenea martisoare. Unii nu au gust, nu stiu ce inseamna si cum arata frumosul - simplu. Decat sa dau 2 lei pe o minunatie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.