Ultima oră

POLITICA:Kelemen Hunor, Olosz Gergely si Peter Eckstein-Kovacs luptă astăzi pentru sefia UDMR

Ziarul de Vrancea
26 feb 2011 437 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net un ministru, un deputat si un consilier prezidential intră astăzi în cursa pentru sefia UDMR. Favorit este Kelemen Hunor, ministrul Culturii, un apropiat al lui Marko Bela, care a anuntat deja că vrea să continue politica acestuia. Congresul UDMR urmează să stabilească modul în care partidul va relationa cu PDL dar si cu USL

Doi dintre candidatii la sefia UDMR sunt apropiati ai partidului de guvernămant. Primul, Peter Eckstein Kovacs, este consilierul prezidential pe problemele minoritătilor.


Cel de-al doilea- fostul lider al deputatilor UDMR, Olosz Gergely, a devenit parlamentar de Covasna la sfarsitul legislaturii 2004-2008. Fratele deputatului este in prezent consilierul personal al ministrului Turismului, Elena Udrea.


Cotat insă cu cele mai mari sanse de castig este ministrul Culturii, Kelemen Hunor. în 2009 Hunor a candidat la alegerile prezidentiale, unde a obÃinut 3,83% din voturi.


"Eu il sustin si oricum este dintre posibilii candidati cel mai apropiat de mine, toată lumea stie acest lucru", a declarat Marko Bela.


Cele mai multe filiale din Transilvania il sustin pe Hunor la sefia Uniunii. Maramuresul ii este alături lui Olosz, iar Clujul- lui Eckstein-Kovacs. Mai multe filiale, printre care si cea din Timis, nu au dat un semnal de sustinere pentru un candidat anume.


Consilierul prezidential a fost singurul, dintre cei trei candidati, care a vorbit despre o posibilă iesire a UDMR de la guvernare pentru a evita riscul ca Uniunea să nu intre in 2012 in parlament.


Eckstein Kovacs militează pentru infiintarea unei organizatii UDMR pentru Tinutul Secuiesc care să cuprindă judetele Harghita si Covasna, Olosz readuce in atentie statutul minoritătilor nationale, iar Hunor militează pentru continuitate.


Congresul UDMR este asteptat si de principalele partide de pe scena politică. USL invită permanent maghiarii in uniune, asta insemnand iesirea de la guvernare.


Pentru PDL, pozitionarea maghiarilor după congres va decide si promovarea unui premier independent in fruntea Guvernului.



Sursa:www.realitatea.net



Congresul UDMR: Kelemen Hunor, Eckstein-Kovacs Peter si Olosz Gergely, in competitie pentru sefia formatiunii


Noul presedinte al UDMR va fi ales, sambata, de catre cei 550 de delegati care vor fi prezenti la Congresul al X-lea al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), care se va desfasura in zilele de 26 si 27 februarie, la Oradea. La functia de presedinte al UDMR, ocupata de 18 ani de Marko Bela, aspira ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter si deputatul Olosz Gergely.


Lucrarile celui de-al X-lea Congres al UDMR vor incepe sambata, la ora 11.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, in prezenta a 550 de delegati, a peste 100 de invitati din Romania si din strainatate si a 100 de jurnalisti romani si straini, potrivit Agerpres.


UPDATE - Presedintele PDL, premierul Emil Boc, participa, sambata, la lucrarile celui de-al X-lea Congres al UDMR.


Potrivit comisarului pentru organizarea Congresului, Kovacs Peter, din partea Presedintiei Romaniei va participa consilierul Catalin Avramescu.


Tot mai multe voci din UDMR vorbesc despre o schimbare de generatii si de modificari de statut menite sa aduca Uniunea mai aproape de cetatenii maghiari si sa permita revenirea in cadrul formatiunii a celor care au parasit-o, dintr-un motiv sau altul, scrie Agerpres.


Pe langa alegerea unui nou presedinte, delegatii la congresul UDMR au sarcina de a aduce modificari importante la statutul acestei formatiuni.


Comisarul pentru organizarea congresului, Kovacs Peter, a declarat pentru Agerpres, ca una dintre modificari vizeaza infiintarea Presedintiei Nationale a UDMR, cu 17 membri, menita sa atraga in structurile decizionale de la nivel national reprezentanti administrativi ai filialelor locale, care vor fi organizate in trei structuri regionale. Fiecare din cele sapte judete din tara cu pondere maghiara mai mare de 15% va avea un reprezentant in Presedintia nationala a UDMR. De asemenea, vor fi reprezentate si toate platformele ideologice din sanul UDMR.


O alta modificare va fi transformarea prezidiului executiv in Secretariat general, avand ca sarcina organizarea filialelor, iar partea politica a prezidiului executiv se va transforma intr-un post de vicepresedinte politic.


In ceea ce priveste modificarea programului politic, Kovacs Peter a mentionat ca nu sunt schimbari substantiale, dar va fi scos din program obiectivul legii educatiei, care a fost atins si va fi continuat cu obiective noi, printre care cel mai important se refera la aplicarea legii educatiei, care, fiind o lege-cadru, mai necesita o serie de alte reglementari pentru punerea in practica.


Potrivit programului Congresului, scrutinul pentru alegerea presedintelui UDMR va incepe sambata, la ora 17.30.


Lucrarile Congresului vor fi conduse de Rozalia Biro, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, alaturi de alti cinci membri ai Biroului Permanent al CRU.


Potrivit lui Peter Kovacs, fiecare dintre cei trei candidati pentru functia de presedinte al UDMR - Hunor Kelemen, Peter Eckstein Kovacs si Olosz Gergely - va avea la dispozitie cate zece minute pentru a-si expune, in fata participantilor, programul propriu si cate trei minute pentru a reactiona si replica la afirmatiile celorlalti competitori.


Votul va fi secret.


Pana se vor numara voturile, se va incepe adoptarea Statutului, lucrarile Congresului UDMR urmand sa se incheie, in prima zi, la ora 20,00.


La eveniment si-au anuntat participarea presedintele PSD, Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, vicepresedintele FIDESZ (n.r.-partidul de guvernamant din Ungaria), Ildiko Gall , prim-vicepresedintele Partidului Socialist din Ungaria, Andras Balogh, presedintele Partidului \'Politica sa fie Alta\' (n.r.-membru al opozitiei din Ungaria), Andras Schiffer, presedintele Partidului Crestin Democrat, Zsolt Semjen, precum si presedintii partidelor maghiarilor din Slovacia si Serbia. De asemenea, va fi prezent la Oradea si Jan Diedrichsen, reprezentantul \'Federal Union of European Nationalities\', din care UDMR.


de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.