Ultima oră

INTERNATIONAL: Libia, a unsprezecea zi de revolte: Estul tarii este sub controlul opozantilor

Ziarul de Vrancea
25 feb 2011 422 vizualizări
Fortele de ordine au deschis focul asupra manifestantilor in Tripoli

Latul pare sa se stranga in jurul liderului libian Muammar Gaddafi, prins intre opozitie, care afirma ca a eliberat estul tarii, si luptele violente din vest, in conditiile in care comunitatea internationala isi intensifica presiunile pentru a incerca sa opreasca o baie de sange, relateaza AFP.


Ora 15,50 Seif Al-Islam, unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, a afirmat vineri, intr-un interviu acordat unei televiziuni din Turcia, ca familia sa va ramane in Libia si a avertizat ca nu va permite unei "maini de teroristi" sa controleze o parte a tarii.


Intrebat de un ziarist al televiziunii CNN-Turk asupra unui eventual "plan B" in cazul victoriei insurgentilor, Seif Al-Islam a raspuns: "Planul nostru A este sa traim in Libia si sa murim aici. Planul B este sa traim in Libia si sa murim".


Fiul lui Gaddafi a admis ca puterea a pierdut controlul asupra estului tarii.


"Sunt peste doua milioane de locuitori in acea zona, numarul teroristilor este 200 sau 300 maxim. Popurul ne cheama (...) Nu ne putem permite sa lasam o mana de teroristi sa controleze o parte a Libiei si populatia sa", a declarat el.


Ora 15,00 Fortele de ordine libiene au deschis focul asupra manifestantilor in mai multe cartiere din capitala Tripoli, la iesirea de la rugaciunea de vineri, au precizat pentru AFP mai multi martori oculari.


Ora 14.00 Musratha, al treilea oras ca marime din Libia, situat la 150 de kilometri la est de Tripoli, a fost parasit de fortele loiale regimului Gaddafi, dar au loc lupte in continuare la o baza aeriana situata in apropiere, fiind semnalati mai multi morti, a declarat pentru AFP un martor.


Musratha a "fost eliberat de revolutionarii din 17 februarie", a spus el, facand referire la data "Zilei maniei" impotriva regimului libian.


Daca aceasta informatie se confirma, inseamna ca miscarea anti-Gaddafi se apropie de capitala din zona coastei de est a tarii, aflata sub controlul opozantilor.


UPDATE Procurorul general al libiei Abdul-Rahman al-Abbar a anuntat vineri ca se alatura opozitiei.


"Anunt ca imi dau demisia din functia de procuror general al Libiei si ca ma alatur vointei poporului libian", a spus el, pentru televiziunea Al Arabiya.


Armata si politia din orasul estic Adjabiya s-au alaturat si ele opozitiei.


In cea de-a 11-a zi de insurectie impotriva regimului colonelului Gaddafi, care isi acuza opozantii ca actioneaza la comanda al-Qaeda, initiativele se multiplica: reuniuni ale ONU si NATO, propuneri franco-britanice de sanctiuni si embargo total.


Teatrul contestatiilor se intinde de la Tripoli la Benghazi, in orasele de coasta sau apropiate coastei, in aceasta tara in care desertul ocupa 93% din suprafata.


In timp ce in est opozitia armata se organizeaza pentru un eventual mars spre Tripoli, pentru a-l alunga pe colonelul libian de la putere, noaptea a fost calma in capitala. In cursul diminetii, strazile pareau parsite si magazinele inchise.


Televiziunea libiana a anuntat un ajutor de 400 de dolari pentru fiecare familie si majorarea cu 150% a salariilor unei parti a functionarilor.


La Benghazi, epicentrul valului de contestari, situat la 1.000 de km la est de Tripoli, o mie de manifestanti s-au adunat in fata tribunalului local, devenit cartier general al insurectiei.


Marionete cu chipul lui Gaddafi au fost spanzurate pe stalpii de iluminat iar strazile erau patrulate de soldati si civili inarmati.


Mai multi soldati si-au vandut armele, in ciuda apelului comandantilor militari de a organiza o forta anti-Gaddafi.


Intr-un oras apropiat de capitala, Musratah (150 km la est de Tripoli), informatii neconfirmate anuntau lupte intre opozanti si partizanii regimului.


In vest de Tripoli, in orasul Zawiyah (60 km), "teroristii au taiat gatul mai multor soldati", potrivit agentiei oficiale Jana, in timp ce cotidianului Quryna, din Benghazi, spune ca 23 de oameni au fost ucisi si 44 raniti in urma asaltului fortelor de securitate.


Cel mai vechi lider din lumea araba, aflat la putere de peste 40 de ani, a acuzat joi al-Qaeda, intr-un mesaj audio difuzat de televiziune, ca orchestreaza insurectia si ca ofera "pastile halucinogene" opozantilor sai. El a cerut locuitorilor tarii sa-i aduca in fata justitiei pe partizanii lui Osama bin Laden.


In prima interventie televizata de la inceputul revoltelor, colonelul libian a jurat ca va reprima insurectia, care s-a soldat pana in prezent cu mai multe sute de morti, intre 300 si peste o mie.


Zeci de mii de muncitori asiatici, originari din tari sarace precum Bangladesh sau Filipine, raman blocati in Libia.


Daca Washingtonul, Londra, Parisul sau Beijingul au trimis vapoare sau avioane pentru a-si evacua cetatenii, aceste tari asiatice nu dispun de mijloacele necesare pentru a-si ajuta muncitorii din Libia.


Uniunea Europeana a anuntat ca se pregateste sa impuna o eventuala zona de excluziune aeriana in Libia, pentru a interzice zborul avioanelor militare, daca ONU da unda verde acestui proiect.


Statele europene pregatesc un "plan de urgenta" pentru a controla spatiul aerian libian dar "UE are nevoie mai intai de o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU" care sa autorizeze acest lucru", a declarat un diplomat libian, sub protectia anonimatului, in marja unei reuniuni a ministrilor apararii care are loc in Ungaria.


.de R.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.