Ultima oră

POLITICA: Băsescu la bilantul MAI: Oriunde pui degetul apar elemente de coruptie

Ziarul de Vrancea
22 feb 2011 383 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net Traian Băsescu, la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor:

"Ministerul AdministraÃiei si Internelor are două axe majore ale activitătii: siguranta cetăteanului si lupta impotriva criminalitătii. Din acest minister vin oamenii care au avut comportament eroic la incendii, la inundatii de aici vin politistii care luptă cu sacrificii enorme in lupta cu crima organizată. Sunt multi oameni pe care ii apreciez. Si totusi, ministerul nu este incă la nivelul la care ar trebui să fie. Oriunde pui degetul apar elemente de coruptie, fie că vorbim de permisele auto la Pitesti, fie că vorbim de frontiere, fie că vorbim de intelegeri cu grupuri de crimă organizată la nivel local. Aveti un cadru de luptă impotriva crimei organizate si a evaziunii fiscale creat prin hotărarea CSAT prin care se stabileste un parteneriat cu toate institutiile cu atributiuni in acest domeniu. Ele sunt incă puse sub semnul intrebării ca eficientă, din cauza calitătii unor functionari. Si nu mă refer neapărat la MAI."


"Unul din elementele fundamentele in reforma MAI nu se poate face după scenariul clasic: invartim niste căsute si lăsăm oamenii la fel. Toate restructurările din ultimii ani au fost o păcăleală servită oamenilor politici. Nu mai putem restructura MAI invartind căsute la nivel local si central. Cel putin eu nu voi putea fi păcălit. Ceea ce vă cer este o evaluare om cu om si rămane in acest minister un personal competent si integru. Sunt in sistemul guvernamental romanesc două ministere care nu au putut fi reformate in 20 de ani. Ministerul de Finante si MAI. Aceste două ministere răman o mare problemă legat de conservatorismul lor in a garanta functionarea lor la nivel european. Poate ceea ce vă spun nu vă place. Dar nu de asta am venit aici."


"Primul lucru care trebuie făcut este reforma calitătii oamenilor. Puteti să lăsati pătrătele in organigramă, puteti să le schimbati, dacă nu veti veghea la un proces de curătare de la Bucuresti pană in ultima comună, calitatea ministerului nu va fi apreciată. în calitate de sef al CSAT vă cer un tip de restructurare cum nu ati făcut pană acum: un tip de evaluare care să stabilească cine poate si cine nu să lucreze in minister.

Realitatea este că suntem peste media europeană la numărul de politisti. Aveti de unde selecta."


"Marea problemă a celor cu care am discutat, politisti, politisti de frontieră, era ce face statul pentru ei. Dar nu vreau să citez politicieni celebri, dar a inceput să dispară ideea că prima obligatie este a ta servant fată de minister, si abia apoi ce incepe să facă statul. A inceput o abordare de tip targ. Avertizez si sindicatele. Politia este o structură piramidală care nu poate avea dublă comandă. Slăbiciunile care fac posibilă interferarea actului de comandă, a sindicatelor, provin de la modurile in care sunt făcute numirile la nivel judetean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judetene, vă decredibilizează. Evaluarea trebuie să inceapă in primul rand de la cadrele de conducere in minister.Este greu pentru un sef de inspectorat care este numit politic să se impună, stiind că va pleca cu acel partid. Cer să se treacă imediat la o evaluare."



"Toti ministrii s-au plans de numărul mic de politisti. Realitatea este că suntem peste media europeană la numărul de politisti. Aveti de unde selecta."



"Fără acest lucru nu veÃi avea performantă. Fără o selectie a oamenilor, fără o cernere pe bază de calitate. Nu avem sanse să facem un minister eficient, nu avem sanse să garantăm siguranta cetăteanului. Nu avem sanse dacă in fiecare an mai venim cu promotii intregi, dacă in aparat nu facem curătenia necesară. Esential pentru Romania este ca institutiile statului să functioneze la parametri nationali, luand harta tării se vede de la mare distantă unde politia este tolerantă cu grupurile de romi sau de romani. Cred că trebuie să vă mentineti prioritătile si ele nu trebuie să fie declarative. Siguranta cetăteanului, luptăm pentru ea. Lupta impotriva evaziunii fiscale, impotriva grupurilor de crimă organizată. Vreau să pulverizati grupurile de crimă organizată de la nivel local si central. Vreau să aflati la ce zone duce protectia acestor grupuri. Vă cer să vă faceti datoria in limitele legii, fără menajamente fată de cei care o incalcă, indiferent ce sunt ei. As vrea ca 2011 să fie un al succesului dumneavoastră."


"Nu mă va impresiona deloc dacă ministrul Igas va veni in CSAT cu un nou rand de pătrătele, ci dacă va veni cu un nou sistem de evaluare al oamenilor care mai pot rămane in MAI. Apreciez munca oamenilor, dar stiu că sunt destui oameni ai MAI care nu-si fac datoria, care tolerează convietuirea dintre ei si crima organizată."Am o mare rugaminte: eu inchei acum, nu vreau sa aplaude nimeni, ca nu aveti de ce. Va multumesc".


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.