Ultima oră

DOSARE ANTICORUPTIE: Cazurile Ridzi si Pasat evidentiate in raportul intermediar pe Justitie al Comisiei Europene

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 481 vizualizări
Raportul de Monitorizare pe Justitie, dat publicitatii vineri, 18 februarie, de catre Comisia Europeana, mentioneaza la capitolul lupta anticoruptie cazul fostului ministru PDL Monica Iacob Ridzi si pr cel al deputatului Dan Pasat. In raport se mentioneaza ca Parlamentul a refuzat sa aprobe cererile de perchezitie informatica si de urmarire penala in cazul Ridzi si refuzul de a incuviinta arestarea preventiva a lui Dan Pasat. Vezi in text istoricul celor doua cazuri.

Iata ce se mentioneaza in raport despre cazurile Ridzi si Pasat:


* In ultimele sase luni Parlamentul a votat impotriva cereriri de perchezitie informatica in cazul unei investigatii legata de acte coruptie aflate in derulare care vizeaza un fost ministru (n.red Monica Iacob Ridzi). Procurorii trebuie astfel sa utilizeze celelate mijloace de proba in acest caz. In alt caz de coruptie care vizeaza aceeasi persoan (n.red. Monica Iacob Ridzi), Parlamentul a votat impotriva inceperii urmaririi penale.

* In cazul unui parlamentar acuzat de coruptie (n.red Dan Pasat), Parlamentul nu a sustinut cererea procurorilor pentru arestarea sa preventiva.


Cazul Ridiz: Pe 14 decembrie 110 deputati au votat impotriva cererii de perchezitie si 109 impotriva extinderii urmarii penale.


Votul in cazul Ridzi a fost secret cu bile. Inainte de vot in plen a fost prezentat si raportul Comisiei Juridice care respingea cele doua cereri formulate de Procurorii DNA. Dosarul Ridzi a fost blocat in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor timp de 10 luni fiind invocate diverse motive printre care si faptul ca Monica Iacob Ridzi era insarcinata sau ca ar fi avut probleme de sanatate. Citeste cum s-a au fost respinse cererile DNA in Parlament


Tot prin vot secret, in data de 7 decembrie, a fost votat si raportul Comisiei Juridice din Camera deputatilor. Unul din cei mai ferventi aparatori ai fostului ministru Ridzi a fost chiar presedintele Comisiei Juridice, deputatul PDL Daniel Buda.


Cum a fost amanat 10 luni cazul Ridzi-2 mai:


* In data de 10 februarie DNA prin Ministerul Justitiei solicita Parlamentului sa incuvinteze extinderea urmaririi penale si perchezitia informatica a calculatorului folosit de Monica Iacob Ridzi la minister.

* Pe 16 februarie transmite Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o scrisoare in care arata ca nu poate fi prezenta la audieri in Comisia Juridica pentru ca se afla in concediu prenatal.

* Pe 22 aprilie Monica Iacob Ridzi naste un baietel. Cererile DNA erau blocate si au ramas blocate cu toate ca fostul ministru participa la sedintele Camerei Deputatilor. Drept dovada pe pe 14 iunie Monica Iacob Ridzi a fost prezenta in Parlament, cand in Camera Deputatilor au fost votati noii judecatori ai Curtii Constitutionale, sedinta in care PDL si-a impus, la limita, propunerile.

* "Din cate stiu a venit de la spital, si-a lasat copilasul bolnav si a venit la vot. Fara votul ei pierdeam batalia pentru Curtea Constitutionala. Stiti cat ne-am luptat pentru depolitizarea si depesedizarea Curtii Constitutionale. Practic, s-a sacrificat pentru vot", a declarat Buda in iunie. In iunie Daniel Buda a promis ca cererile vor fi discutate in septembrie.

* Pe 7 septembrie Monica Iacob Ridzi isi formuleaza apararea si depune documentul la Comisia Juridica. Practic in acest moment formalitatile se incheie si comisia nu mai are nici un impediment sa dezbata cazul si sa prezinte raportul.

* Pe 29 octombrie doarul este inca blocat in Comisia Juridica. Dupa 49 de zile de blocaj Daniel Buda a explicat ca nu a discutat cazul deoarece comisa a lucrat la legea micii reforme.

* Pe 16 noiembrie era programata discutarea dosarului. Presedintele comisiei Daniel Buda o apara public pe Monica Iacob Ridzi si amana din nou dosarul.



Acuzatiiile procurorilor in cazul Ridzi:


* Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.

* Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile."



Cazul Pasat: In data de 8 februarie deputatii au respins solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a democrat-liberalului Dan Pasat.


Potrivit informatiilor, au fost 114 voturi "pentru", 34 de voturi "impotriva" si 4 abtineri, iar cererea procurorilor nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, respectiv 167. Si in cazul Pasat, Comisia Juridica din Camera Deputatilor a amanat dezbaterea cazului timp de doua luni pe motiv ca deputatul a solicitat timp pentru studierea dosarului.


Istoricul cazului Pasat:


* Pe 9 noiembrie, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL Dan Pasat a fost trimisa Comisiei juridice pentru examinare, dupa ce pe 4 noiembrie, Ministerul Justitiei a transmis forului legislativ solicitarea.

* Deputatii din Comisia juridica au decis, pe 16 noiembrie 2010, sa amane cu 30 zile discutarea solicitarii DNA de arestare preventiva a democrat-liberalului Dan Pasat, care a explicat ca are nevoie de timp pentru a-si studia dosarul si pentru a-si pregati punctul de vedere.


Acuzatiile procurorilor:


* In actele de incepere a urmaririi penale procurorii au retinut ca, in perioada 2009-2010, Dan Pasat, in calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al PDL in organizatia judeteana Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt





de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.