Ultima oră

Harghita si Covasna, mai tolerante cu ursii decit Vrancea

Sorin Tudose
18 feb 2011 1891 vizualizări
Aceasta este concluzia unor studii realizate de experti in 2010

Reprezentantii Agentiei pentu Protectia Mediului (APM) prezinta actiunile care au fost desfasurate in cadrul proiectului "Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea populatiei de Ursus arctos din zona central estica a Carpatilor Orientali". Proiectul a inceput in ianuarie anul trecut si in primele trei luni s-a axat in principal pe dezvoltarea de proceduri administrative, cum sint angajarea personalului necesar, semnarea acordurilor de parteneriat. Activitatile pentru a promova proiectul si programul Life A au fost initiate fiind realizate primele materiale informative (brosuri, pliante, tricouri, pixuri). Una din actiunile desfasurate de la demararea proiectului a fost cea de identificare a nivelului curent de informare si atitudine a populatiei din zonele de suprapunere ale ariilor natura 2000, cu zonele de coabitare ale oamenilor cu ursii din judetele Harghita si Covasna pe baza unui sondaj de opinie. Chestionarele au fost aplicate in perioada iulie-august 2010. Rezultatele studiilor intreprinse in judetele Harghita si Covasna au fost comparate cu cele din judetul Vrancea, intreprinse in cadrul unui proiect Life precedent, in anul 2003. Astfel in urma acestei comparatii a rezultatelor privind perceptia populatiei fata de carnivore mari, inclusiv ursul din Vrancea, si perceptia localnicilor in Harghita si Covasna a rezultat ca nu exista diferente semnificative de opinie sau perceptie. Totusi, s-a constatat o mai mare toleranta fata de urs in judetele Harghita si Covasna, decit in Vrancea fapt datorat probabil studiilor demarate mai recent in cele doua judete. Cele mai importante obiective ale proiectului sint diminuarea numarului de ursi problema ucisi si relocarea acestora, cit si reducerea conflictelor dintre urs si localnici. "La nivelul judetului nostru exista circa 340 de ursi, dar nu ne putem pronunta cu exactitate pentru ca ursul este nomad si poate sa ajunga si in judetele limitrofe", a declarat Adrian Colin, directorul APM. Zona montana Harghita-Covasna-Vrancea este una dintre cele mai populate de efective de ursi bruni, motiv pentru care se deruleaza proiecte de protectie a acestora. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.