Ultima oră

Opt banci din Vrancea au fost luate la bani marunti de OPC

Sorin Tudose
17 feb 2011 1001 vizualizări
Comisarii spun ca unele banci au probleme cu calcularea dobinzilor

Comisarii de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) au efectuat in perioada 25 ianuarie - 4 februarie un control ce a vizat verificarea prevederilor legale privind incheierea a noilor contracte de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare. S-a verificat modul in care contractele de credit au fost aliniate la prevederile Legii nr . 288/2010 care a modificat Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, dat fiind faptul ca modificarile au intrat in vigoare de la inceputul anului curent. Au fost verificate opt unitati bancare (agentii/sucursale) din judet. Au fost verificate modelele de contract de credit de consum, garantate cu ipoteca sau negarantate, informatiile precontractuale puse la dispozitia consumatorilor, pliante publicitare, oferte de creditare, tarife de comisioane aplicate creditelor. S-au constatat abateri la cinci dintre societatile bancare verificate. "Raportarea dobinzii penalizatoare la dobinda curenta a creditului si nu stabilirea acesteia ca procent fix asa cum prevede legea; utilizarea de alti termeni in loc de dobinda penalizatoare; desi legea prevede ca dobinda este formata dintr-un indice de referinta la care se adauga o marja fixa una dintre banci calculeaza dobinda curenta o "rata de referinta interna", calculata ca medie a indicilor de referinta din ultima luna; clauze contradictorii si confuzii referitoare la denuntarea unilaterala a contractului, modificarea contractului ; obligarea consumatorilor sa incheie contract de asigurare cu o societate agreata de banca", sint doar citeva dintre abaterile descoperite de comisari potrivit unui comunicat de presa al institutiei. Pentru abaterile constatate, societatile bancare au fost sanctionate cu avertisment , avind in vedere faptul ca niciuna dintre acestea nu finalizasera contracte de credit in perioada 3 ianuarie "" 4 februarie, astfel nici un consumator nefiind prejudiciat. Totodata, s-a dispus in toate cazurile repararea deficientelor in maximum doua saptamini, neaducerea la indeplinire conducind la sanctionarea societatilor bancare cu amenzi de la 80 mii la 100 mii lei. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 14 ore, 19 minute, 6 secunde
Si mai ziceau unii ca cei de la OPC sunt rai. Uite vezi, cand e vorba de saracele si neajutoratele banci, care traiesc din pensie de pe o zi pe alta, mai inchid si ei ochii si dau numai avertisment.
, acum 739407 zile, 14 ore, 19 minute, 6 secunde
Ai dreptate db nici cu agentii economici din Onasis pe care i-au puricat saptamina aceasta si la care nu au gasit nereguli ei le-au fabricat ca sa poata sa dea amenzi si mai putin sa informeze si sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.