Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei:Razboiul vamesilor: Istoria murdara a unui sistem scapat de sub control

Ziarul de Vrancea
16 feb 2011 384 vizualizări
Traficanti de arme si rachete prinsi la Bucuresti - Filmul operatiunii cu agenti secreti si membri Hezbollah; Dialog Plesu-Michnik: Cum sa ii ierti pe comunisti; Etnobotanicele, "reformate" dupa model polonez

"Concursul" pentru premier, amanat 10 zile


Coalitia nu va discuta despre functia de premier inainte de congresul UDMR. Basescu le-a spus liderilor PDL ca mentinerea actualei formule echivaleaza cu ingroparea partidului si pierderea guvernarii. Traian Basescu a dat peste cap calculele PDL-istilor care-l vedeau conservat la Palatul Victoria pe Emil Boc, trantindu-le in fata ca mentinerea actualei formule echivaleaza cu ingroparea partidului si pierderea guvernarii. Ca solutie, seful statului a sugerat, intr-o intalnire aseara cu parlamentarii democrat-liberali, o mutare rapida si a avansat ca termen inceputul lunii martie, cand se vor fi lamurit lucrurile si in UDMR. "Speculatiile pe care le faceti, cu numele de premier, sunt in afara realitatii, pentru ca nimic nu se va lua in discutie pana nu se termina alegerile in UDMR (la sfarsitul lunii februarie- n.r.)", scrie EVZ.


Traficanti de arme si rachete prinsi la Bucuresti - Filmul operatiunii cu agenti secreti si membri Hezbollah


Detaliile tranzactiei au fost puse la punct intr-un hotel din Capitala, unde a avut loc si operatiunea de capturare. Politistii romani au lucrat impreuna cu ofiterii DEA-agentia americana antidrog. gandul va prezinta filmul actiunii de anihilare a uneia dintre filierele implicate in sprijinirea actelor teroriste din Afganistan. Ofiterii romani spun ca au lucrat de la egal la egal cu cei americani. "Am avut si noi oameni infiltrati, ofiteri sub acoperire care sa patrunda in anturajul traficantilor, au declarat pentru gandul surse din randul anchetatorilor. In Romania am folosit toate mijloacele legale pentru a documenta activitatea infractionala a suspectilor. Acestia nu erau rezidenti in tara si nu veneau decat pentru intalnirile cu colaboratorii DEA, pe care ii luau drept intermediari pentru afacerile cu talibanii, anunta Gandul.


Razboiul vamesilor: Istoria murdara a unui sistem scapat de sub control


Dosarul coruptiei din vami rascoleste istoria murdara a unui sistem scapat de sub control. Marius Ungureanu, fost sef la Vama Giurgiu, sustine ca i-a dat bani lui Vasile Marica timp de sase ani, pentru a castiga bunavointa liderului de sindicat. Ungureanu sustine ca-n perioada 1996 - 2002 i-ar fi dat lui Vasile Marica, presedinte al Sindicatului Vamal Unirea, o spaga lunara de aproximativ 2.500 de dolari. Fostul vames spune ca Marica pusese la punct un sistem de colectare a banilor, format din sefi de vami, sefi de tura si lideri de sindicat, prin care se strangeau banii de la simplii vamesi. Aceste sume reprezentau un fel de taxa de protectie, a declarat Marius Ungureanu, Vasile Marica asigurandu-le oamenilor "imunitatea" pe post. Vasile Marica, spune Ungureanu, avea si are atata putere la varful Autoritatii Nationale a Vamilor, incat le putea oferi celor care cotizau la el o serie de servicii, informeaza Adevarul.


Dialog Plesu-Michnik: Cum sa ii ierti pe comunisti


Doua minti stralucite, Andrei Plesu si Adam Michnick, au purtat luni seara, la Ateneul Roman, un dialog pe tema rezistentei prin cultura, a dizidentei si a anticomunismului. In prima parte a intalnirii s-a facut referire la precedenta conferinta de la Ateneu, la faimoasa intalnire dintre Herta Muller si Gabriel Liiceanu. "Cu putin timp in urma pe locul pe care stai tu, Adam, era Hertha Muller, iar pe scaunul pe care stau eu era Gabriel Liiceanu. Eu stau pe locul victimei pentru ca, pe scurt, Herta Muller ne-a certat. Ea era suparata pe noi pe motiv ca intelecutalii nu au facut destul sub comunism, ca prin simpla lor retragere s-au facut partasi la regim", a spus Plesu care l-a introdus astfel pe Adam Michnik in polemica Muller-Liiceanu pe tema disidentei sau non-disidentei intelectualilor romani sub comunism, scrie Romania Libera.


Povestea unei crize politice care s-a fasait


Lista completa a premierilor dati la bursa zvonurilor. Traian Basescu a avut ieri o intalnire cu deputatii si senatorii PDL pentru a afla ce parere au acestia despre inlocuirea lui Emil Boc cu un alt premier din partid sau chiar independent. Basescu i-a fiert pe parlamentarii democrat-liberali toata ziua, nemultumiti deja ca seful statului croia guverne cu liderii de filiale, iar pe ei nu i-a pus nimeni la curent. Initial, intalnirea a fost programata pentru ora 12.00, apoi a fost amanata pentru 14.00, pentru ca ea sa aiba loc de fapt la 16.00. Basescu a sosit in Parlament in acelasi timp cu premierul Emil Boc si au intrat in sala impreuna. "Capitanul merge acum in sala motoarelor", a spus Basescu la sosirea in Parlament. Inainte de aceasta intalnire au circulat tot felul de informatii pe surse. Unii dintre democrat-liberali dadeau ca sigura inlocuirea lui Emil Boc de la Guvern. Pentru Boc nu mai era loc nici macar la sefia partidului. Inlocuitorul lui Boc era Vasile Blaga, anunta Puterea.


Etnobotanicele, "reformate" dupa model polonez


Executivul ar putea hotari modificarea legislatiei privitoare la vanzarea etnobotanicelor. Orice magazin nou ar putea fi obligat sa faca analizele tuturor produselor pe care le comercializeaza. Dupa numai trei zile de consultari, executivul ar putea modifica azi legislatia cu privire la comercializarea de etnobotanice, dupa un model aplicat in Polonia. Potrivit acestuia, orice magazin nou, care are o activitate prin care se pot comercializa plante etnobotanice, sa faca analizele tuturor produselor propuse spre vanzare. Analizele ar urma sa fie platite de cei care vor sa deschida magazinul, viitorii proprietari sa duca probele la laboratoarele statului, iar buletinul de analize sa fie eliberat de specialisti in maximum 18 luni. Propunerea a fost formulata de ministrii internelor si sanatatii, de prefectul Capitalei si de reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, care s-au intalnit in fiecare zi, de duminica pana ieri, pentru a discuta schimbarea legislatiei in domeniu, informeaza EVZ.


Cum l-a pacalit Boc pe Basescu


De ce nu vrea Blaga sa fie prim-ministru. PDL i-a stricat planurile presedintelui Traian Basescu, atunci cand presedintele parea sigur ca va reusi sa impuna varianta premierului independent. Basescu reusise, dupa trei intalniri succesive cu presedintii de organizatii, sa isi asigure o majoritate pentru schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat, cu acceptul premierului. Luni seara, dupa intrevederea de la Vila Lac 1, Basescu era convins ca a castigat partida, mai ales ca Boc ii daduse asigurari, si in discutiile tete-a-tete, si in de fata cu presedintii de organizatii ca este dispus sa plece de la guvern si chiar de la partid, daca i se cere. Marti dimineata, lucrurile s-au schimbat: Boc a transmis ca ideea demisiei nu ii mai pare una de succes si ca riscurile pentru PDL sunt prea mari, scrie Gandul.


Banatenii au capul mare, iar moldovenii au ochii spre oblic - Evolutia fizica a romanilor


Romanii au crescut in inaltime cu sase centimetri si sunt mult mai solizi decat in urma cu trei decenii, cel putin asa arata o analiza antropometrica publicata anul trecut. Potrivit analizei efectuate pe 4.000 de romani, in 1980 inaltimea medie a unui barbat era de 167 cm, iar in prezent este de 173 cm. Femeile au crescut si ele. In urma cu trei decenii, inaltimea medie era de 158 cm, iar in 2010 de 164 cm. Barbatii sunt mai solizi, perimetrul bustului minim a crescut cu 7 centimetri la cei mai slabi si 12 centimetri la cei mai solizi. Femeile au crescut atat la bust, cat si in solduri. Bustul a castigat intre patru si opt centimetri, iar perimetrul soldului s-a marit cu 3-4 centimetri, anunta Adevarul.


Cum s-au simtit in Serbia descinderile din vamile romanesti


Recentele descinderi din vamile din vestul tarii au afectat afacerile magazinelor din localitatile sarbesti din apropierea granitei. Comerciantii spun ca le-au scazut vanzarile chiar si la jumatate. In primele zile dupa retinerile din vami, traficul a scazut la aproape un sfert din capacitatea normala in Vama Naidas. Patronii magazinelor alimentare si cei care se ocupa cu comertul cu legume si fructe din doua localitati din Serbia, Calugara si Biserica Alba, spun ca din acest motiv le-au scazut mult vanzarile. "Mie imi pare rau si regret ca romanii nu se vor mai putea aproviziona cu aceste produse, mai ieftine in Serbia, dar care au fost mult mai atent vamuite de romani. Eu sunt afectat direct, fiindca de la mine cumparau multi romani," spune Desna Savic din Biserica Alba. "Am vandut si tigari, iar produsele sunt cu timbru fiscal si etichete. Mi-au scazut vanzarile la jumatate", adauga Savic, informeaza Romania Libera.



de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.