Ultima oră

Lasat in paragina, Palatul Copiilor a fost vandalizat - VEZI VIDEO -

Sorin Tudose
16 feb 2011 2313 vizualizări
Palatul Copiilor, care a functionat de peste trei decenii pe str. Cuza Voda, a fost spart si vandalizat u dupa ce a fost retrocedata mostenitorilor si apoi vinduta, cladirea a devenit adapost pentru oamenii strazii si maidanezi u Vasile Diaconu, profesor al institutiei vreme de 20 ani, deplinge starea jalnica in care se afla cladirea in care sute de copii si-au descoperit pasiunile

Asa cum era de asteptat, si cel de-al doilea corp al fostului Palat al Copiilor de pe strada Cuza Voda din Focsani a inceput sa fie vandalizat. Profesorul Vasile Diaconu, care a lucrat timp de 20 de ani la palat, timp in care a predat constructii electronice/radio, ne-a spus ca incaperile in care si-a desfasurat cercul au fost distruse. Desi imobilul a fost retrocedat mostenitorilor in urma cu doi ani de zile si in consecinta toate incaperile eliberate, doua dintre acestea, respectiv salile in care si-a desfasurat activitatea Vasile Diaconu, sint "pline ochi" de material didactic. Tranzistori, diode, radiouri, televizoare si multe alte obiecte electronice stau imprastiate intr-un haos total. "Verific din cind camerele in care am predat si zilele acestea cind faceam controlul de rutina am gasit usa deschisa si toate obiectele de-a valma. In mod clar cineva a trecut pe aici. Nu stiu daca imi lipseste ceva pentru ca sint toate rasturnate", ne-a spus profesorul Diaconu. Acesta mai spune ca cele doua imobile ar trebui pazite. Didina Mocanu, directorul Palatului Copiilor, spune ca nu stia nimic de aceste fapte, dar ne-a spus ca va vorbi cu profesorul Vasile Diaconu. Situatia celui de-al doilea imobil este deplorabila si, din pacate, cel mai probabil va avea soarta cladirii dinspre Tribunal, care este pe post de adapost pentru pentru ciini si boschetari. Cele doua cladiri care au apartinut la origine doctorului Macridescu si ulterior familiei Carnabel sint cit se poate de importante pentru cultura si istoria orasului, dar acest lucru nu a determinat autoritatile sa ia vreo masura. Omul de afaceri Victor Istrate a cumparat de la familia Carnabel corpul dinspre Tribunal si cel mai probabil va cumpara si cel de-al doilea corp. "Intr-adevar, starea cladirii dinspre Tribunal nu este tocmai buna, dar ce pot face? Eu am vorbit la Ministerul Culturii sa imi aprobe un proiect de restaurare, dar pina nu primesc avizul din partea lor nu am ce face. Or fi stind ciini in cladirea dinspre Tribunal, dar nu cred ca este asta o problema, pe mine ma bucura ca au un adapost. In ceea ce priveste celalalt imobil, acesta este inca a mostenitorilor lui Carnabel. Daca imi fac o oferta buna probabil ca voi lua si aceasta casa", a declarat Victor Istrate.


O intreaga istorie aruncata la gunoi


Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Vrancea se declara "legata de miini". "Este monument istoric fara indoiala, dar este in proprietate privata si nu prea avem ce face. Este de datoria proprietarului sa se ocupe de intretinerea imobilului, iar noi cel mult putem sa facem verificari, sa constatam starea in care se afla un imobil si sa il instiintam apoi pe cel ce detine cladirea", a declarat Florin Micu Iliescu, directorul institutiei de cultura. Imaginea celor doua cladiri, atit la exterior, dar mai ales in interior este dezolanta. Cindva pline de copii care isi descopereau si antrenau pasiunile, acum cele doua case asigura decorul perfect pentru un film de groaza cu buget redus. Atmosfera salilor de curs este apasatoare si cumva incaperile au memorat in peretii lor bucuriile unor generatii intregi de copii care au facut primii pasi de dans, care au reparat un radio si cite si mai cite. Inca mai revoltator este faptul ca mostenitorii, reali sau inchipuiti, se lupta ani de zile prin tribunale pentru retrocedari pentru a le vinde imediat ce au pus "mina" pe ele. Statutul special de care se bucura aceste monumente istorice nu permite demolarea lor, iar orice lucrare trebuie efectuata de asa natura incit sa nu schimbe forma originala. Reversul medaliei este cit se poate de negativ. O multime de cladiri, de importanta locala, clasate sau nu ca monumente istorice stau in paragina dupa ce au scapat ca prin minune de sistematizarea comunista. Asa-i pe la noi, ne aruncam la cos propria istorie. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.