Ultima oră

Pensionari vrinceni, platiti in Israel, Canada si Europa

Sorin Tudose
14 feb 2011 1301 vizualizări
Casa Judeteana de Pensii Vrancea a platit in luna ianuarie 57 de pensii internationale. Cele mai multe au fost acordate pentru vrincenii stabiliti in Israel, 20 la numar.

Este vorba in general despre evreii care au emigrat in ultimii 20-30 de ani in Tara Sfinta si care au acumulat vechime in cimpul muncii pe perioada in care au trait in Romania. In alte cazuri, este vorba de cetateni care au plecat in Israel pentru a locui alaturi de copii. De asemenea au mai fost platite pensii pentru vrincenii care domiciliaza in Canada, Germania, Spania, Suedia si Italia. Plata celor din Israel se face prin Bank Post, iar ceilalti isi primesc pensiile prin Citi Bank. Prestatiile de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor stabiliti in strainatate pot fi transferate in alte tari in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte. Cheltuielile generate de transferul banilor sint suportate de beneficiar, iar in cazul in care prestatiile nu sint incasate cheltuielile sint suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat. Vrincenii care au lucrat in tara, dar au plecat in strainatate si vor sa isi primeasca drepturile banesti cuvenite trebuie sa depuna la sediul Casei de Pensii, personal sau prin mandatar, o declaratie de transfer, cu catele aferente contului. Nu este necesara deschiderea contului la o banca apartinind Grupului Citi, dar aceasta optiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse. Plata pensiilor internationale este posibila inca din 2008 cind Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale a incheiat un parteneriat cu Citi Bank astfel incit si romanii care au iesit la pensie, dar care traiesc peste hotare, sa poata beneficia de drepturile lor. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.