Ultima oră

Focsaniul numara zece monumente ale naturii

Sorin Tudose
7 feb 2011 1227 vizualizări
Arborii sint martorii tacuti ai transformarii comunitatii noastre, ai dezvoltarii urbei si au inregistrat in seva lor stiluri de viata, oameni si constructii

Focsaniul se mindreste cu zece arbori clasati ca "monumente istorice" datorita virstei lor ce variaza intre 150 si 500 de ani, dar si a grandorii acestora. Cei mai multi copaci impunatori sint stejarii, sapte la numar, in timp ce restul arborilor sint un tei, un platan si un ulm. Pe strada Magura se gaseste un stejar cu virsta estimata la 450 de ani, aflat in proprietate privata. Un stejar, inca mai batrin, se gaseste in curta Scolii "Duiliu Zamfirescu" si are o virsta estimata de 500 de ani. Pe strada Timis (in zona Parcului Balcescu) se afla in proprietate privata un stejar cu o virsta estimata de 450 ani.Tot un stejar, dar pe domeniul public, cu o virsta de circa jumatate de mileniu este situat intre Teatrul Municipal si vechea Prefectura. In zona Colegiului Unirea, pe strada Al. Golescu se gaseste un stejar de circa 450 de ani, tot in domeniul public. Cei mai cunoscuti arbori "" monumente ale naturii din oras sint fara indoiala "Doi Stejari" acestia existind de peste patru secole si jumatate, martori la schimbari de regim si modificari urbanistice prin oras. In Fundatura Cuza Voda, in curte la BCR, exista un platan cu virsta estimata la trei veacuri. Tot in zona Teatrului, pe strada Simion Barnutiu exista un ulm ce dateaza de mai bine de 250 de ani. Cel mai "tinerel" dintre toti arborii este teiul din curtea fostului Palat al Copiilor care are undeva la "doar" 150 de ani. Toti acesti arbori au fost martorii tacuti ai transformarii comunitatii noastre, ai dezvoltarii urbei de acum si de atunci. Au inregistrat in seva lor stiluri de viata, oameni si constructii. Au vazut cum din nimic s-au ridicat locuinte, cum acestea au fost inghitite de timp, iar in locul lor au aparut blocuri. De sute de ani acesti arbori surprind tacut spiritul timpului. Tocmai pentru ca le este recunoscuta importanta, legislatia din domeniul protectiei mediului ocroteste toti arborii seculari de aici si de oriunde"¦ (S. TUDOSE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.