Ultima oră

Cultura nu se imbata cu vin de Jaristea

Sorin Tudose
3 feb 2011 1195 vizualizări
Un chiosc de prezentare a vinurilor de linga Mausoleul Eroilor reprezinta marul discordiei intre primarul Marasestiului si seful de la Cultura

Primarul orasului Marasesti, Constantin Vlase, se declara suparat foc pe directorul de la Cultura, Florin Micu Iliescu, in urma sistarii lucrarii la un stand de prezentare a vinurilor vrincene ridicat de Tirgovin SRL Jaristea, linga Mausoleul Eroilor. Edilul spune ca cei de la Cultura au intepretat Legea "in litera si nu in spiritul ei". "Este un mic stand de prezentare care nu are cum sa afecteze intr-un fel sau altul monumentul istoric. O sa vorbesc si cu directorul de la Cultura pentru ca nu avea rost sa sisteze lucrarile la acel magazin mai ales ca era construit provizoriu", a declarat Constantin Vlase. Supararea ediului este cu atit mai mare cu cit tot in zona monumentului exista de multi ani un restaurant. "Restaurantul din poarta mausoleului functioneaza de atita vreme acolo si nu mai deranjeaza pe nimeni. Se fac nunti, se consuma alcool, ca asa-i la restaurant. Daca dadeam o autorizatie pentru construirea unei fabrici sau orice alta activitate de natura sa pericliteze siguranta ori imaginea monumentului mai intelegeam, dar asa nu mi se pare corect", isi mai spune oful primarul. In replica, Florin Micu Iliescu, directorul de la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Vrancea, spune ca ar fi putut sa dispuna chiar demolarea lucrarii. "Noi puteam sa demolam constructia pentru ca era ridicata fara avizele de la Cultura, dar am spus sa asteptam decizia Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. O fi primarul suparat, dar pina nu se intra in legalitate nu avem ce face", a declarat Iliescu. In ceea ce priveste a doua problema ridicata de primar, reprezentantul Culturii spune ca legislatia pentru monumentele istorice s-a imbunatatit recent si ca restaurantul in cauza functioneaza dupa vechile legi. Directia pentru Cultura a dispus sistarea lucrarilor la chioscul de prezentare a vinurilor vrincene ce se construia in proximitatea Mausoleului, monument istoric de importanta nationala. Cazul nu este singular, pentru ca in 2005 in spatele monumentului a inceput sa fie ridicat un centru de vinificatie. Pina la urma constructia s-a realizat, dar reprezentantii Ministerului Culturii au impus plantarea unei fisii de copaci care sa "mascheze" centrul astfel incit frumusetea monumentului istoric sa nu fie stirbita de noua cladire. Se pare ca nici pina acum acei copaci nu au fost plantati. Orice monument istoric beneficiaza de un regim preferential fata de orice alt imobil tocmai pentru a fi pus in valoare. Cu atit mai mult un monument de categorie A (importanta nationala). Din aceasta cauza foarte multe activitati nu sint permise decit dupa o avizare speciala. La ora actuala Mausoleul Eroilor din Marasesti este cel mai vizitat punct turistic din judet si nu-i de mirare de ce multe firme vor sa profite de traficul din zona. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 15 ore, 2 minute, 42 secunde
a luat spaga altfel nu se implica vlase asa cum nu se implica nici in problemele orasului
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.