Ultima oră

POLITICA:Cine este Zeus, personajul comun din dosarele Nicolescu si Nastase

Ziarul de Vrancea
1 feb 2011 723 vizualizări
Constantin Nicolescu - arestat preventiv pentru 29 de zile - si Adrian Nastase, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, au in comun legaturi de afaceri identificate de procurori cu compania pitesteana Zeus SA.

In cazul presedintelui Consiliului Judetean Arges, Zeus SA a realizat lucrarile de reabilitare pentru patru scoli din judet in cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE. Procurorii sustin ca intregul proiect are la baza documente false. In cazul lui Adrian Nastase, aceeasi firma, Zeus SA, apare in rechizitoriul din dosarul Trofeul Calitatii. Firma din Arges este una din firmele care au dat bani pentru campania liderului PSD din 2004.


* Vezi in text si cum a castigat Zeus SA contracte de 10 milioane de euro de la ministerele conduse de pedelistii Elena Udrea si Vasile Blaga.



Zeus SA este compania detinuta de omul de afaceri pitestean Grigore Dobre, care a fost si el audiat de DNA in cazul presedintelui CJ Constantin Nicolescu. Unul din capetele de acuzare formulate de DNA in cazul Nicolescu este legat de compania Zeus SA si de Grigore Dobre.


Presedintele CJ Arges este acuzat de coruptie, dupa ce a accesat un program de finantare nerambursabila de tip PHARE in suma de 880.249 euro, avand ca obiectiv efectuarea de lucrari de reabilitare/reconstructie a patru scoli ce ar fi fost afectate de inundatiile din anul 2005.


DNA sustine ca accesarea fondurilor s-a facut prin mentionarea, in cererea de finantare intocmita de Consiliul Judetean Arges, a unui document care nu exista in realitate. Compania care a realizat lucrarile de reabilitare la cele patru scoli este Zeus SA. In comunicatul DNA se mentioneaza urmatoarele: Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate cat si pentru lucrari neexecutate, iar acea firma se afla in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia inculpatului.


Iata ce se retine in referatul procurorilor asa cum reiese din incheierea Tribunalului Arges:


"Asa cum arata procurorul in referatul cu propunerea de arestare preventiva, toate aceste nereguli pot fi puse pe seama existentei unui interes material comun intre inculpatul N. C. (Nicolescu Constantin) si reprezentantul SC Z. S.A. (Zeus SA), D. G., (Grigore Dobre n.red) intrucat la perchezitiile efectuate la biroul inculpatului au fost gasite: un contract de lucrari cu nr. 2174 datat 07 august 2008 incheiat intre fiul inculpatului, N. L. C. (Liviu-Costin Nicolescu n.red) si SC Z. S.A. (Zeus SA), precum si un contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr.1000 la data de 23 martie 2009, prin care G. D. (Grigore Dobre n.red) ii vinde fiului inculpatului un spatiu comercial situat in municipiul P. (Pitesti n.red)"


In incheierea Tribunalului Arges se mai mentioneza si ca procurorii au constatat pe baza unor documente oficiale ca o parte din lucrarile realizate de compania Zeus SA in cadrul proiectului PHARE au fost facturate, dar in realitate nu s-au realizat:


* "Executantul SC Z. SA Piteºti, intocmind cereri de plată in vederea accesării finanÃării externe nerambursabile, care au avut la bază date inexacte, constand in procese verbale de recepÃie, rapoarte tehnice ºi financiare ºi alte documente in care s-a atestat in mod nereal efectuarea unor lucrări care in fapt nu au fost realizate."




Presa locala din Arges a relatat ca Zeus SA este compania care a castigat aproape toate licitatiile publice al CJ Arges si ale primariilor din judet pentru lucrari de constructie. Vezi aici cazul a doua licitatii castigate de Zeus SA de la doua primarii conduse de primari PSD. In cele doua cazuri, Zeus SRL a ofertat pretul cel mai mare si durata cea mai mare a realizarii contractului.


Aceeasi firma este mentionata si intr-un raport al portalului romaniacurata.ro, unde se arata ca in ultimii doi ani Zeus SA a castigat nu mai putin de zece contracte in valoare de 46 de milioane de lei, adica aproape zece milioane de euro pentru constructia de locuinte ANL. "Patronul SC Zeus SA este Grigore Dobre, un apropiat al primarului PSD al Pitestiului, Tudor Pendiuc. Aproape tot ce se construieste in Giurgiu, Arges, Dambovita cu bani publici este castigat de firma lui Dobre", se mai mentioneaza in raport. Agentia Nationala pentru Locuinte este o institutie aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.


Doua din cele zece contracte obtinute de Zeus SA pentru constructia de blocuri ANL, in valoare de 3 milioane de euro, au fost obtinute dupa decembrie 2009, cand ministerul dezvoltarii era condus de Elena Udrea. Restul contractelor, in valoare de 7 milioane de euro, au fost acordate in perioada 2008 - decembrie 2009, cand ministerul a fost condus de democrat-liberalul Vasile Blaga.


Aceeasi companie apare si in dosarul de coruptie Trofeul Calitatii, in care este judecat liderul PSD Adrian Nastase. In dosarul "Trofeul calitatii", DNA l-a trimis in judecata, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de \'\'influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid\'\' in organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala la care urma sa participe.


Potrivit procurorilor, Nastase ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi, bani proveniti din operatiuni comerciale fictive derulate in urma afacerii "Trofeul calitatii in constructii". Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici.


Potrivit rechizitoriului procurorilor, compania Zeus SA ar fi una dintre companiile care au cotizat cu bani in cadrul operatiunii de strangere de fonduri pentru Adrian Nastase. Relatarile din presa locala arata ca, pe langa Zeus SA, alte sase companii din judetul Arges au participat la afacerea Trofeul Calitatii.


Adrian Nastase a fost unul dintre primii lideri PSD care au reactionat in cazul deciziei Tribunalului Arges de a-l aresta preventiv pe Constantin Nicolescu. La numai cateva minute dupa citirea sentintei, Nastase a declarat urmatoarele: "Ceea ce pe mine ma mira este ca oamenii nu au inceput sa iasa in strada (...), cei din Arges. (...) Iar daca partidul asta din care fac si eu parte nu reactioneaza nici acum, inseamna ca este un partid de mamaliga. Este un partid care nu mai este in stare sa faca o politica... Trebuie sa reactioneze politic in tara, si presedintii ceilalti de CJ, dar si primarii si oamenii care pana la urma stiu exact ce a insemnat Nicolescu trebuie sa iasa in momentul in care se va judeca recursul si sa spuna care este si punctul lor de vedere, nu numai aceasta mecanica politica pe care, in momentul de fata, printr-o justitie controlata politic, Traian Basescu o foloseste. Este un moment de rascruce. Dupa parerea mea, s-a umplut paharul si este nevoie de o reactie foarte dura".



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.