Ceai fierbinte si echipament calduros pentru angajati
Asadar, printre altele, patronii vor trebui sa asigure ceai fierbinte pentru fiecare angajat, sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare si sa asigure echipamentul individual de protectie. Mai mult decit atit, angajatorii sint obligati sa reduca timpul efectiv de lucru al muncitorilor. "Potrivit legislatiei in vigoare, daca timp de doua zile consecutiv se inregistreaza temperaturi sub -20 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa aplice masurile de protectie a muncitorilor", a declarat Mircea Moise, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea. Acesta mai precizeaza ca si pentru temperaturile mai "mici" de -15 grade Celsius, dar corelate cu conditii de vint intens se aplica aceleasi masuri de protectie. Spalatoriile auto, vulcanizarile, constructiile sint doar citeva dintre domeniile vizate. "Vom verifica toate activitatile in care muncitorii isi desfasoara activitatea in conditii de temperatura foarte scazuta. In acest sens vom merge la cei care se ocupa cu demolarea cladirilor, la angajatii de la statiile peco si la toti ceilalti muncitori care se expun mult la ger", mai precizeaza Mircea Moise. Daca nu au grija de angajati, patronii risca sanctiuni cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei. In lege nu se specifica exact cu cit trebuie redus timpul de lucru al muncitorilor, decizia fiind lasata la latitudinea fiecarui patron. (Sorin TUDOSE)
Fisiere atasate