Ultima oră

Vrancea va avea cinci noi Arii Protejate

Sorin Tudose
22 dec 2010 1042 vizualizări
Uniunea Europeana ne cere consolidarea retelei Natura 2000

Ministerul Mediului si Padurilor a propus completarea retelei Natura 2000 de la nivelul judetului Vrancea cu cinci noi situri. Lunca Siretului Inferior, Padurea Buciumeni-Homocea, Riul Putna, Soveja respectiv Subcarpatii Vrancei sint cele cinci situri propuse pentru a deveni arii protejate, potrivit unui anunta facut de Agentia pentru Protectia Mediului. Propunerile facute de guvernanti vin ca urmare a faptului ca Uniunea Europeana ne cere consolidarea retelei Natura 2000. Desemnarea de noi situri este obligatorie, atit pentru evitarea condamnarii tarii noastre de catre Curtea Europeana de Justie, in cazul ariilor de protectie avifaunistica, cit si pentru evitarea unui nou infringement in cazul siturilor de importanta comunitara. Informarea factorilor interesati privind propunerile mentionate s-a realizat in data de 20 decembrie 2010, la Prefectura. La sedinta de informare au fost invitati reprezentanti ai primariilor pe a caror teritoriu administrativ se regasesc propunerile Ministerului, cit si reprezentanti ai mai multor institutii. Natura 2000 este o retea de arii protejate care se intinde pe suprafata intregii Europe, prin care se urmareste stoparea pierderii celor mai importante specii de animale si plante precum si de habitate, prin protejarea lor pe termen lung. Acest program are ca scop protejarea si administrarea pe teritoriul lor natural, a speciilor si habitatelor aflate in pericol de disparitie, in intreaga Europa, fara a se tine cont de granitele politice. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) spun ca exista mai multe pareri false in ceea ce priveste ariile protejate. "Este fals ca: includerea terenurilor in siturile Natura 2000 afecteaza dreptul asupra proprietatii si administrarea lor; toate activitatile economice vor inceta; activitatile de vinatoare vor fi oprite; realizare unei noi infrastucturi este interzisa; activitatile zilnice vor avea nevoie de evaluari ale impactului asupra mediului", se arata intr-un comunicat de presa al APM. In ceea ce priveste lucrurile bune pe care le aduce cu sine intrarea sub "umbrela" Natura 2000 accesarea de fonduri europene pentru conservarea unui sit este unul dintre principalele atuuri. De asemenea, activitatile de pescuit, vinat si turismul vor putea fi practicate cu conditia sa se desfasoare intr-un mod care sa nu afecteze ariile protejate. Toate propunerile Ministerului vor intra in vigoare in viitorul apropiat. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.