Vrincenii taie porcul ¦ de pe lista de cumparaturi
Vinzatorii de carne de porc au invadat Piata Moldovei ieri, in prima zi in care au primit unda verde pentru comercializarea carnii. Zeci de tarabe au fost umplute efectiv de carne de porc. Slanina, carne, carcase, capatini, toate stateau aliniate pe masa asteptind sa fie cumparate. Vinzatorii, asa cum le e obiceiul, ii invitau pe cetateni sa le cumpere marfa "100% naturala si romaneasca". Oamenii intrebau cit costa kilogramul de carne, se intindeau la vorba cu vinzatoriii pentru a le spune ulterior ca se mai uita si la alte tarabe urmind sa revina. Comerciantii se pling de vinzarea destul de slaba. "Merge greu tare pentru ca nu are lumea bani. Sint venit de dimineata, e ora 12.00 si nu am vindut nimic. Am patru porci si sper sa ii dau cit mai repede, altfel va trebui sa platim cei 20 de lei/zi pentru taraba (18,6 n.r.). Anul trecut se mai misca treaba, dar acum, cu reducerile acestea de 25 % la bugetari si cu criza "¦ Daca e sa coborim pretul de la 12 lei la 10 lei pe kilogram nu realizam nimic", a declarat Vasile Chitac din Valea Sarii. Acesta, ca mai toti comerciantii veniti de departe, este nevoit sa doarma in masina in zilele cit se afla la piata. Pina la Valea Sarii e cale lunga, iar la hotel sa stea ar da poate chiar tot profitul pe o zi. Si Iulian Buzatu din Gologanu spune ca situatia nu este tocmai roz. "Lumea nu prea cumpara. Vine, intreaba si pleaca mai departe. Drept este ca e si prima zi de vinzare. Pretul mesei este destul de scump, e dublu sau chiar triplu fata de restul anului", a declarat Iulian Buzatu. Preturile pentru kilogramul de carne variaza intre 10 si 15 lei, dar cel mai intilnit este cel de 13 lei. Kilogramul de carcasa de porc este 10 lei, kilogramul de capatina 5 lei, iar slanina este 9 lei kg. Directorul Administratiei Pietelor Focsani spune ca numarul comerciantilor este foarte mare, dar vinzarea este destul de slaba. "Noi am pregatit spatii pentru toti comerciantii si, daca e nevoie, mai facem loc. Oricum, vinzarea este destul de slaba dupa cum spun comerciantii", a declarat Fane Popa. Acesta a mai precizat ca in piata au fost ieri circa 200 de comercianti de carne de porc. Legea in vigoare nu permite vinzarea carnii de porc in restul anului decit daca sint asigurate o serie de conditii. In aceasta perioada se obtine o derogare tinind cont si de faptul ca vremea este rece, iar carnea nu se altereaza prea usor. Asadar, comerciantii vor putea sa isi vinda carnea pina pe 24 decembrie inclusiv, chiar daca multi vrinceni taie porcul "¦ de pe lista de cumparaturi. (S.TUDOSE)