Ultima oră

Dilema porcului: sacrificare europeana sau traditionala?

Sorin Tudose
20 dec 2010 748 vizualizări
DSVSA recomanda vrincenilor ca porcul din iarna aceasta sa fie redus la tacere prin impuscare Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) le recomanda si anul acesta vrincenilor sa sacrifice porcii dupa standarde europene.

Mai exact, in loc sa ii injunghie de vii, micii crescatori ar trebui sa cheme veterinarul care sa asomeze animalele. "Inarmat" cu un pistol special, care costa circa 200 euro, veterinarul impusca animalul in cap, iar acesta moare instantaneu. Veterinarii spun ca exista trei mari beneficii ale asomarii. "In primul rind este vorba de siguranta celor care sacrifica porcii. Animalul este foarte imprevizibil si oricind se poate intimpla un accident. La noi se obisnuieste ca porcul sa fie tinut la pamint de 3-4 persoane, asta dupa ce animalul a fost plimbat prin curte pentru a fi obosit. Ar fi mult mai simplu si mai rapid sa il lasi inconstient intr-o clipa", a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. Acesta vorbeste si de protectia animalelor. "Europenii ne cer sa sacrificam porcii fara ca acestia sa mai sufere. De asemenea, se spune ca prin asomare calitatea carnii este mai buna", a mai precizat Cucoli. Anul trecut din cei peste 30 de mii de porci sacrificati in judet, circa o mie au fost mai intii asomati. Pretul per animal este in jur de 10 lei, dar fiecare medic veterinar practica pretul sau. Nu in ultimul rind, DSVSA transmite cetatenilor sa faca neaparat controlul pentru despistarea trichinei. "Doar un medic veterinar, in urma examinarii, poate spune daca porcul are sau nu aceasta boala. Solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic reprezinta o obligatie legala ce trebuie respectata de catre toti cetatenii", informeaza DSVSA. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.