Dilema porcului: sacrificare europeana sau traditionala?
Mai exact, in loc sa ii injunghie de vii, micii crescatori ar trebui sa cheme veterinarul care sa asomeze animalele. "Inarmat" cu un pistol special, care costa circa 200 euro, veterinarul impusca animalul in cap, iar acesta moare instantaneu. Veterinarii spun ca exista trei mari beneficii ale asomarii. "In primul rind este vorba de siguranta celor care sacrifica porcii. Animalul este foarte imprevizibil si oricind se poate intimpla un accident. La noi se obisnuieste ca porcul sa fie tinut la pamint de 3-4 persoane, asta dupa ce animalul a fost plimbat prin curte pentru a fi obosit. Ar fi mult mai simplu si mai rapid sa il lasi inconstient intr-o clipa", a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. Acesta vorbeste si de protectia animalelor. "Europenii ne cer sa sacrificam porcii fara ca acestia sa mai sufere. De asemenea, se spune ca prin asomare calitatea carnii este mai buna", a mai precizat Cucoli. Anul trecut din cei peste 30 de mii de porci sacrificati in judet, circa o mie au fost mai intii asomati. Pretul per animal este in jur de 10 lei, dar fiecare medic veterinar practica pretul sau. Nu in ultimul rind, DSVSA transmite cetatenilor sa faca neaparat controlul pentru despistarea trichinei. "Doar un medic veterinar, in urma examinarii, poate spune daca porcul are sau nu aceasta boala. Solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic reprezinta o obligatie legala ce trebuie respectata de catre toti cetatenii", informeaza DSVSA. (Sorin TUDOSE)