Ultima oră

Parteneriat inovativ pentru reinventarea confectiilor textile

Sorin Tudose
20 dec 2010 1320 vizualizări
Expertii confectiilor textile din Vrancea doresc reinventarea acestui domeniu de activitate u pe linga absorbtiile de fonduri europene si colaborarea in cadrul unei asociatii de profil, patronii de fabrici de confectii isi propun introducerea uniformelor scolare in licee

Mai multi patroni ai unor fabrici de confectii textile din Regiunea Sud-Est a Romaniei, alaturi de reprezentanti ai unor institutii de profil din tara si strainatate, au particpat simbata la lansarea clusterului inovativ "Traditii-Manufactura-Viitor", ce a avut loc la Hotelul Fashion Center si care are ca scop creare unei structuri asociative inovative in industria textila din tara in cadrul unui parteneriat public privat. Clusterul, insemnind alaturarea mai multor elemente cu caracteristici asemanatoare, isi propune absortia de fonduri europene pentru reinventarea industriei textile. Christina Leucuta, Consilier Superior in Ministerul Economiei, spune ca unul dintre cele mai importante lucruri atunci cind faci o afacere este sa iti pastrezi ideile, sa nu cumva sa iti fie furate de concurenta. "Trebuie sa fiti foarte atenti atunci cind lucrati la schite, cind conturati un articol vestimentar pentru ca informatiile despre ceea ce vreti sa creati ar putea ajunge la altii. Inregistrati marcile si creatiile la OSIM pentru ca s-ar putea sa aveti surprize. De exemplu planurile masinii electrice le au cei de la Renault-Nissan, dar se pare ca au fost furate de la spanioli", le-a spus invitatilor Christina Leucuta. Totodata, prin proiectul Cluster TMV membrii lui doresc atragerea cetatenilor in tot ceea ce priveste fenomenul modei, perfectionarea fortei de munca din domeniu si crearea unui brand regional. Sorina Placinta spune si ea ca un astfel de cluster este binevenit in economia romaneasca. "Ma bucur ca in sfirsit am reusit sa conving oamenii ca numai impreuna putem reusi si consider ca la aceasta sedinta sint reuniti multiplicatorii economiei de piata. De asemenea, cred ca impreuna putem face multe lucruri bune pentru comunitate. Trebuie sa reusim sa facem ca forta de munca sa aiba o mentalitate profesionista", a declarat Sorina Placinta, care lucreaza de ani buni in bransa.


Uniforme scolare in liceele de "fite"


Prezenta la eveniment, vedeta TV Dana Savuica a vorbit despre asa-zisele licee de fite din orasele mari din tara unde se poate implementa uniforma scolara in rindul liceenilor. "Chiar si in liceeele care sint asa-zis de fite uniforma poate deveni apreciata si chiar dorita. In strainatate este o mindrie sa porti uniforma unei scoli. Acest lucru poate deveni posibil si la noi, la scara nationala", a declarat Dana Savuica. Senatoarea Placinta a completat-o, spunindu-i ca trebuie definit exact care este segmentul de public pentru care aceasta idee se adreseaza. "In primul rind trebuie sa stabilim de comun acord carui public ne adresam. Chiar daca pentru unii parinti este un pic mai greu din punct de vedere material sa cumpere o uniforma, pe termen mediu si lung ajung sa economiseasca bani pentru ca nu vor mai fi nevoiti sa tot cumpere blugi, bluze copiilor", a adaugat Sorina Placinta. Printre membrii clusterului inovativ se numara fabricile de confectii textile Sorste, Pandora, Tricotton Junior, dar si Comunivers 912, ce are ca domeniu de activitate productia de ambalaje din carton toate reunite sub un singur nume "" Asociatia AstricoNord - Est.Printre partile semnatare ale clusture-lui se regasesc Instititul National de Cercetare "" Dezvoltare pentru Textile si Pielarie Bucuresti, Universitatea de Arte si Design Cluj Napoca si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud "" Est. La sfirsitul sedintei cit si in cursul acesteia mai multi tineri clujeni au prezentat diferite colectii vestimentare. (Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.