Ultima oră

Colindatori din Moldova le-au urat Sarbatori fericite focsanenilor - VEZI VIDEO -

Sorin Tudose
18 dec 2010 1195 vizualizări
Micutii uratori s-au incalzit pe linga scena pina le-a venit rindul la colindat u la noi traditia se pastreaza din generatie in generatie. Nu conteaza ca esti un prichindel sau ca ai 70 de ani , ne-a spus un urator din Botosani


Intr-o atmosfera de poveste, cu fulgi mari de nea si copii imbracati in costume populare de pe vremuri, Oraselul Copiilor din Parcul "Nicolae Balcescu" a fost inaugurat aseara de oficialitatile focsanene. Cum luna aceasta este perioada urarilor, Alexandru Munteanu, primarul tinerilor, edilul Focsaniului, Decebal Bachinschi, si insusi Mos Craciun le-au urat celor prezenti in parc "Sarbatori fericite" invitindu-i sa urmareasca dansurile si datinele artistilor veniti din toata tara pentru o parada traditionala organizata la Focsani. Asadar, pe scena au urcat nenumarati tineri, dar si adulti veniti in mare parte din Moldova, care au incintat publicul cu dansuri, cintece si colinde de Craciun. Pentru ca frigul era destul de patrunzator, publicul a inceput sa danseze in ritmul cintecelor traditionale de iarna pentru a se mai incalzi. Diversitatea costumelor artistilor, explozia de culori ale dar si glasurile acestora au facut ca ochii oamenilor veniti in parc sa nu se deslipeasca de cei ce urcau pe scena. Unele dintre porturile traditionale ale celor veniti din Botosani erau destul de subtiri, astfel incit colindatorii au fost nevoiti sa inceapa dansul inca dinainte de a urca pe scena. "La noi traditia se pastreaza din generatie in generatie. Nu conteaza ca esti un prichindel sau ca ai 70 de ani, important este sa iasa totul frumos. Una din datinele noastre cele mai frumoase este «Calutul», in care un toiag reprezinta capul calului, noi sintem trupul, iar coada pe care o purtam reprezinta coada lui. Hainele de pe noi reprezinta saua si hainele care se puneau pe cai in trecut", ne-a relatat uratorul botosanean Claudiu Ciobanu, in virsta de 19 ani. Mihai Agavriloaie, viceprimarul comunei Zvoristea din Suceava, spune si el ca traditiile n-au pierit in Moldova. "Noi am venit cu 21 de copii cu virste intre 7 si 14 ani. Fiecare clasa mai mica preia datinile si obiceiurile noastre de la clasele mai mari si le duce mai departe. Copiii au mai tremurat un pic, mai ales ca sint incaltati cu opinci, dar se incalzesc acum la joc", a declarat Mihai Agavriloaie. In Oraselul Copiilor au venit uratori si din Tara Vrancei, de pe toate vaile care coboara din munti. Colindatorii au mai cintat si dansat inca vreo citeva ceasuri bucurind deopotriva copiii si parintii ori bunicii din public. Oraselul Copiilor va fi deschis tuturor pina anul viitor. (SorinTUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 18 ore, 3 minute, 7 secunde
Si Focsaniul nu e situat jumatate in Moldova? (lasand la o parte faptul ca toti din restul tarii il asociaza in intregime cu Moldova)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.