Ultima oră

POLITICA:Roberta Anastase: Dupa retragerea semnaturilor pe motiunea de cenzura, Legea Educatiei este considerata adoptata

Ziarul de Vrancea
14 dec 2010 393 vizualizări
Premierul Emil Boc a declarat in Parlament ca guvernul sustine continuarea calendarului asumarii pe Legea educatiei nationale, justificand punctul de vedere prin textul deciziei Curtii Constitutionale. PSD si PC au parasit sala de sedinta. Parlamentarii care au semnat motiunea de cenzura pe legea educatiei isi anunta individual de la tribuna retragerea semanturii

Roberta Anastase a anuntat de la tribuna plenului ca dupa retragerea semnaturilor pe motiunea de cenzura Legea Educatiei este considerata adoptata


"Cred ca punctul de vedere al guvernului este fundamentat pe textul Constitutiei si pe decizia Curtii (Constitutionale - n.r.), care nu lasa nicio urma de indoiala. Parlamentul nu a respectat termenul de prezentare a motiunii de cenzura," a afirmat Boc.


Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat, in sedinta de marti, introducerea pe ordinea de zi a continuarii angajarii raspunderii Guvernului pe legea educatiei, propunere venita din partea grupului PDL.


Decizia a fost luata cu 183 pentru, 0 impotriva, 1 abtinere, reprezentantii Opozitiei, desi prezenti in sala, abtinandu-se de la vot, anunta Agerpres.


Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus la inceputul sedintei comune a celor doua Camere suplimentarea ordinii de zi cu un proiect de hotarare care sa valideze asumarea raspunderii pe legea educatiei. PSD si PNL au protestat.


In sedinta de marti a Parlamentului era programata asumarea raspunderii Guvernului asupra proiectului legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si a proiectului de lege privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.


CCR a decis, pe 3 noiembrie, ca Legea educatiei este neconstitutionala constatand ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern deoarece si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara. Cererea a fost formulata de presedintele Senatului, Mircea Geoana.


In aceste conditii, motiunea de cenzura anuntata de PNL si PSD nu mai avea obiect, si urma sa fie retrasa sau sa nu fie inclusa spre dezbatere pe ordinea de zi.


In motivarea CCR privind conflictul dintre Executiv si Legislativ pe Legea Educatiei, publicata marti seara in Monitorul Oficial, se arata ca guvernul ar fi putut fi obligat de catre Curtea Constitutionala sa renunte la procedura angajarii raspunderii asupra Legii Educatiei, in cazul in care CCR ar fi fost sesizata de presedintele Senatului inainte de stabilirea calendarului asumarii de catre Parlament.


Curtea Constitutionala mai arata ca, in sedinta comuna a Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului din 18 octombrie, a fost discutata solicitarea Guvernului transmisa Legislativului la data de 12 octombrie si a fost fixat un calendar in ceea ce priveste procedurile, iar sesizarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, care a dus la pronuntarea deciziei CCR din 3 noiembrie, a fost facuta in data de 19 octombrie.


In cazul de fata, Curtea constata ca decizia din 3 noiembrie nu poate sa se aplice unor raporturi juridice de drept public deja incheiate, intrucat pentru a "bloca" angajarea raspunderii Guvernului prin intermediul deciziei CCR, "titularii drepturilor de a sesiza Curtea (...) trebuiau sa uzeze de acest drept pana cel tarziu la data de 18 octombrie", se mai arata in document.


Instanta constitutionala subliniaza ca, daca, din contra, s-ar considera ca ipoteza de fata se constituie intr-o situatie juridica aflata in curs de executare, inseamna ca decizia Guvernului de a-si angaja raspunderea este un act de vointa care se prelungeste in timp cu mai multe faze decizionale.


"Tinand cont de cele de mai sus, Curtea retine ca decizia sa din 3 noiembrie nu poate fi invocata in sensul blocarii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei Nationale si in consecinta urmeaza sa constate ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament generat de refuzul Parlamentului de a dezbate motiunea de cenzura depusa de opozitia parlamentara, dezbatere care, odata declansata, tinand seama de prevederile Constitutiei, nu poate fi oprita", se mai arata in motivare.


de L.P., I.R. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.