Ultima oră

Taranii nu pot duce porcii la tirg cu caruta, au nevoie de mijloc autorizat

Sorin Tudose
14 dec 2010 1496 vizualizări
Ordinul 136/2010 al Autoritatii Sanitar Veterinare permite comertul cu porci in perioada 1 noiembrie - 15 mai, cu anumite prevederi u in Piata Moldovei, vinzarea la porcarii se va face in perioada 20-24 decembrie

Micii comercianti de porci din judet pot in sfirsit sa isi vinda animalele si in alta localitate decit cea de domiciliu, potrivit Ordinului 136/2010 emis de Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Miscarea suinelor este permisa pe teritoriul tarii in perioada 1 noiembrie 2010 "" 15 mai 2011, doar cu certificat de sanatate emis de medicul veterinar. De asemenea, porcii pot fi vinduti dintr-o exploatatie nonprofesionala (gospodarie) catre o alta astfel de exploatatie si in tirgurile autorizate sanitar veterinar. Ordinul mai prevede ca transportul porcilor sa se faca doar cu mijloace de transport autorizate de Directia Sanitar Veterinara (DSV). Drept urmare, taranii nu vor avea voie sa transporte porcii in alte localitati cu traditionala caruta. O alta prevedere a actului legislativ consta in interzicerea reintroducerii in fermele comerciale de tip industrial a suinelor iesite din exploatatie in scopul comercializarii. Ordinul dat de Radu Roatis vine in sprijinul micilor comercianti de porci care pina acum nu de putine ori au fost amendati de veterinari deoarece vindeau animalele in alte localitati decit cele din care proveneau suinele. "Potrivit Ordinului, vrincenii pot sa comercialezeze porcii si in alte localitati decit cele din care sint crescute animalele cu conditia sa fie respectate prevederile actului normativ. Noi am inceput deja sa facem informari in teritoriu", a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSV.


Recomandarile veterinarilor privind consumul de carne


Micii comercianti vor putea si anul acesta sa vinda carne de porc pe tarabele din Piata Moldovei in perioada 20-24 decembrie. Veterinarii le recomanda de sarbatorile de iarna sa se cumpere carnea de porc doar din spatiile autorizate pentru a evita eventualele toxiinfectii alimentare. Pentru a nu ajunge la spital tocmai in zi de sarbatoare se recomanda cumpararea carnii de porc doar dupa ce a fost facut examenul de trichina. Acest examen se poate efectua in fiecare localitate, la sediul circumscriptiei sanitar veterinare de asistenta, iar in orase la sediul circumscriptiilor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor. In perioada sarbatorilor programul de lucru al medicilor veterinari va fi prelungit si se va raspunde tuturor solicitarilor. Nu este recomandata achizitia carnii de porc si a produselor obtinute din aceasta de la persoanele necunoscute sau neautorizate. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.