Piata Moldovei se pregateste sa primeasca vinzatorii de porci
Administratia Pietelor din Focsani se pregateste deja pentru perioada de Craciun in care se va putea comercializa carne de porc pe mesele din Piata Moldovei. Fane Popa, directorul Administratiei Pietelor, spune ca deja a luat aprobare de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) pentru citeva zile. "Am luat aprobare de la DSV pentru perioada 20-24 decembrie si este posibil sa mai luam una si pentru 28-30 decembrie, daca vor fi cereri in acest sens. Estimam ca vor veni pina in o suta de comercianti de carne de porc", a declarat Fane Popa. Acesta spune ca tarabele pe care se va vinde carnea vor fi amplasate atit in exteriorul pietii, cit si in interior, pe niste spatii "moarte". "Noi am inceput deja pregatirile pentru amenajarea spatiilor, iar o parte din comercianti vor vinde in interiorul pietei, dar nu e problema deoarece acolo sint niste spatii aproape goale. Fiind iarna, nu prea mai vine multa lume cu legume si verdeturi. Putinii oameni care de obicei vind acolo se vor muta la mesele din exterior pentru citeva zile. Macar de ar veni atit de multi comercianti de porci", a mai spus Popa. Cei care s-ar putea muta in exteriorul pietii timp de 3-4 zile sau chiar sa ramina acasa daca nu vor avea alte tarabe libere nu sint tocmai multumiti de aceasta decizie si spun ca pe ei nu i-a intrebat nimeni nimic. Administratia Pietelor are mai mult de cistigat de pe urma comerciantilor de porci, carora le percepe pe masa/zi 18,6 lei, decit de pe urma celor care vind in mod regulat legume si zarzavaturi de la care iau mai putin de zece lei. Comerciantii de carne de porc vor trebui sa se prezinte la administratie cu certificatul de producator de la primaria unde domiciliaza, un certificat privind sanatatea animalului acordat de medicii veterinari, o cerere, cit si cu actul de identitate. In piata se va face si testul pentru depistarea trichinelozei si tot din piata comerciantii vor putea cumpara halate si bonete. Vor fi asigurate conditiile de igiena necesare desfasurarii acestei activitati constind, printre altele, in apa curenta si solutie dezinfectanta pentru a curata spatiile comericale la sfirsitul fiecarii zi in care se va vinde carne. (Sorin TUDOSE)