Ultima oră

Bulionul si conserva bulgareasca de ciuperci cu sunca, retrase de la raft

Sorin Tudose
8 dec 2010 898 vizualizări
Protectia Consumatorilor a gasit etichete incomplete la mai multe produse bulgaresti u pasta de tomate si conservele de ciuperci cu pui si sunca se vindeau in special la magazinele de cartier si la cele satesti

Ne-am uitat la televiziunile lor in vremea comunismului, le umplem buzunarele vara, cind ne prajim pe plajele lor, si am mers de mina impreuna prin Europa. Acum, le cumparam bulionul si conservele de ciuperci direct din portbagajul masinilor, prin piata. Mai mult, produsele lor, ale bulgarilor, pentru ca despre ei este vorba, se bat pe rafturile magazinelor satesti, unde preturile mici si gustul bun le fac imbatabile in vreme de criza. Asta din punctul de vedere al consumatorului care nu da atentie etichetei. Pentru ca inspectorii de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Vrancea au gasit nodul in papura produselor de la sud de Dunare: lipsa etichetelor explicite. Astfel, peste 150 kg de produse alimentare bulgaresti au fost oprite de la comercializare de angajatii de la Protectia Consumatorilor, pentru deficiente la etichetare, in perioada 23-26 noiembrie. Controlul tematic a fost cerut de la centru deoarece exista in tara o cantitate insemnata de astfel de produse originare din Bulgaria, care nu respecta mai multe norme UE. Dupa ce au verificat 522 kg de alimente si opt comercianti, cei de la CJPC au aplicat cinci avertismente si o amenda contraventionala in valoare de3.000 de lei. "In mare, au fost intilnite probleme de etichetare. La multe dintre aceste produse nu se specifica procentul de sunca, de exemplu, la conservele de ciuperci cu pui si sunca. Despre aditivi nu se specifica nimic. Informarea incorecta sau lipsa acesteia este problema majora a acestor produse bulgaresti", a declarat Mirela Bizna, sefa CJPC. Aceasta a mai precizat ca in special magazinele mici de la oras si cele din mediul rural comercializeaza produse cumparate de la vecinii nostri de mai jos de Dunare. Patronii magazinelor satesti si de cartier aduc produse precum pasta de tomate "Merve" si conserve de ciuperci cu sunca si pui originare din Bulgaria, pentru ca acestea sint mai ieftine decit produsele autohtone sau cele importate din Vest. Diferenta de pret intre un produs alimentar bulgaresc si unul importat din Occident poate fi si de citiva lei, iar pentru cei cu o situatie materiala mai putin buna chiar conteaza si un leu economisit la mincare. Mai mult, cumparatorii spun ca sint chiar mai bune aceste produse, cu toate ca nu sint specificate pe eticheta informatii despre provenienta lor. In Piata Moldovei, de exemplu, produsele de la bulgari se vind inclusiv din portbagajul masinii. Preturile destul de mici ale conservelor bulgaresti ii face pe micii comercianti sa spere la niste bani frumosi chiar si cu riscul de a fi sanctiionati de comisarii CJPC. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.